2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum organ bağışında ilk 3'te

Çorum Organ bağışı sıralamasında Avrupa standartlarının üzerine çıktı.
Beyin ölümü gerçekleşen ve ailelerinin istekleri doğrultusunda organ bağışı yapılan illerin başında gelen Çorum, nüfus oranlamasına göre, ilk sıralarda yer alıyor. Çorum'da son 10 yıl içerisinde 14 kişinin organı 49 kişiye hayat verirken, 2007 yılında 5 kişinin organları ise 13 kişiye hayat verdi.

Çorum Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Remziye Yılmaztürk, organların bağışlanarak nakil yapılması sıralamasında Avrupa standartlarının üzerinde olduklarını belirterek, yakınlarını kaybeden Çorum halkının organ nakli konusunda daha duyarlı olduklarını ve organların bağışlandığını söyledi.

Bir hayat kurtarmak için insanları ikna etmeye çalıştığını ifade eden Dr. Remziye Yılmaztürk, "Yakınını kaybeden insanlardan organ nakli yapmalarını istemek kolay bir iş değil. Ancak, organ bekleyen ve acı ve çaresizlik içerisinde kendilerine organ bulunması için umut içerisinde olan insanları düşündükçe, insanları ikna etmek ve organ bağışı yapmaları için çalışıyoruz. Çorum halkı bu konuda çok duyarlı ve geçen yıl 10 beyin ölümü gerçekleşti ve 5 kişi organ bağışı yaptı. Bu yüzde 50 gerçekleşme oranı çok yüksek bir rakam. Biz umudumuzu yitirmeden organ bekleyen insanlarımıza yardımcı olmak ve onları yeniden hayata bağlamak için çalışıyoruz ve organ bağışının artmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Çorum'da organ bağışı konusunda son 10 yılda önemli mesafeler kaydedildiğini anlatan Dr. Remziye Yılmaztürk, "Dünya'da en çok organ bağışı İspanya'da yapılmaktadır. Ancak Türkiye'de nüfusa bakıldığında Çorum ilk üçte yer alıyor. Organ bağışı yapmak yeterli değil, bir de ailelerin de bu bağışı kabul edip, yakınlarının organlarının nakil yapılmasını istemeleri gerekiyor. Organların nakli sıralamasında Çorum Türkiye'de ilk üç il arasında yer almaktadır" dedi.

Organ bağışlanmasının ardından organların alınması ve insanlara nakledilmesinin bir ekip çalışması ile olduğunu ifade eden Dr. Remziye Yılmaztürk, "Bizler burada bir kişinin organlarının bağışlanmasının ardından Ankara'daki Organ Nakli Merkezi'ni arıyor ve elimizdeki organlar ile ilgili tahlilleri bildiriyoruz, gerekli araştırma ve doku örnekleri ile organ bekleyen kişiler bulunduktan sonra ekip gönderiliyor ve gelen ekip gerekli organları aldıktan sonra hızlı bir şekilde geri dönüyor ve bu sırada nakil
yapılacak hastalar da ameliyata hazırlanarak, organların gelmesiyle birlikte organ nakilleri yapılmış oluyor. Onca insan bir insanı kurtarmak adına yoğun bir çaba gösteriyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de çok sayıda insanın organ beklediğini ve insanların mutlaka organ bağışı yapması gerektiğini belirten Çorum Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Remziye Yılmaztürk, "Türkiye'de sadece böbrek nakli bekleyen 45 bin insan var. Oysa yılda sadece 300 tane böbrek ameliyatı ve nakli yapılıyor. Yani insanlar buna göre, organ naklinin ne kadar önemli olduğunun farkında olmaları gerekiyor" diye konuştu.

Yılmaztürk, "Ülkemizde bulunan onlarca insanla görüşerek daha fazla organ bağışı almayı çalışıyoruz. Benim bu işten bir beklentim yok. Zaten bir işim var. Ama organ bekleyen hastaların dramlarını artık görmek, onların gözümüzün önünde yaşamlarını yitirmesine razı gelmek istemiyorum. İnsanları çeşitli yöntemlerle bilgilendirip, organ bağışı yapmaları için ikna ediyoruz. Oldukça da başarılıyız. Ben önce bölgemizde, sonra da tüm ülkemizde bu tip organ bağışı masaları kurulmasını istiyorum" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 18:23:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?