8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Çorum şaha kalkacak

Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, devam eden ve gerçekleştirilmesi hedeflenen projelerle Çorum'a yeni bir vizyon kazandıracaklarını söyledi.

İHA Çorum Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Bölge Müdürü Bülent Özkaleli'ye Çorum'da yapmayı planladığı projeleri anlattı. Çorum'un 2000'li yıllarda hızla gelişmeye başladığını belirten Atlamaz, büyümeyle birlikte belediyenin vereceği hizmetlerin de çeşitliliğinin arttığını ifade etti. Başkan Turan Atlamaz, Çorum'u tarih, doğa ve inanç merkezleriyle birlikte kongre şehri, üniversite kenti, bölgesinde tıp ve sanayi alanlarında merkez konumuna getirmek arzusunda olduklarını belirterek, bu yönde kentin altyapısının hazır olduğunu, bunun için vali, milletvekili, belediye başkanı ve basın kuruluşları başta olmak üzere herkese görev düştüğünün altını çizdi.

Kenti daha da ilerilere taşıyacak bu hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara hızla devam ettiklerini söyleyen Başkan Atlamaz, "Çorum bilinen 7 bin yıllık tarihi boyunca sürekli iskan edilen, tarihi Kral Yolu ve İpek Yolu topraklarından geçen ve bu tarihi süreç içerisinde de Anadolu'da ilk kez teşkilatlı devlet kuran Hititler'in başkenti Hattuşa (Boğazkale), Alacahöyük, Şapinuva, Yörüklü, Danişmentliler döneminden kalma ve ülkemizde halen iskan edilen tek kale olma özelliğini koruyan tarihi yerleşim yerlerinin bulunduğu, arkeolojik eserler yönünden çok zengin bir kültüre sahip olması nedeniyle bir açık hava müzesi durumundadır. Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşa (Boğazkale) Ören Yeri, 1986 yılında Birleşmiş Milletler'in eğitim, bilim ve kültür kuruluşu olan UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine 176 sıra numarasıyla alınmıştır. İncesu Kanyonu, Çatak Tabiat Parkı, Abdullah ve Kargı yaylaları doğa turizmi için vazgeçilmez alanlardır. Suheyb İbni Sina Rumi, Ubeyd Gazi, Ma'di Kerep Gazi,
Sa'd bin Ebi Vakkas, Yayan Dede olmak üzere ilimizde 5 tane sahabe türbesi var. Birde manevi mertebe olarak yüksek Hace Yusuf Bahri Efendi'nin türbesi yer alıyor. Bunların yanında 72 tane ziyaretgah mevcut. Belediye olarak tüm bu değerleri turizme kazandırmak için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

"ÇORUM, BÖLGESİNDE KONGRE MERKEZİ OLACAK"
Çorum'un kültür, tarih, ekonomik ve sanayi alanındaki zenginliğini ulusal ve uluslararası kamuoyuna duyurmak amacında olduklarını vurgulayan Başkan Turan Atlamaz, kültür turizmi organizasyonunun tanıtımla birlikte ekonomi için de önemli bir potansiyel oluşturduğuna dikkat çekti. Atlamaz, "İlki 1990 yılında başlatılan Hititoloji Kongreleri, her 6 yılda bir ilimizde gerçekleştirilmektedir. 2008'de yapılacak 7. Hititoloji Kongresi'ne çok iyi hazırlanmalıyız. 23-25 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan 'Uluslararası Osmanlı'dan Cumhuriyete Çorum' sempozyumuna çok iyi hazırlandık. Bu organizasyondan alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum. 170'e yakın bilim insanı 3 gün boyunca Çorum'la ilgili şimdiye kadar yapmış oldukları araştırmaları bizimle paylaşacaklar. Bu ilimizin tarihi gelişimini ortaya çıkaracak büyük bir fırsattır. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kurulmasıyla birlikte tıp kongrelerinin de ilimizde yapılmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Yeni yapılan 5 yıldızlı otellerimiz ve salonları kongre turizminin altyapısını çözecek niteliktedir" diye konuştu.

Hitit Üniversitesi'nin kurulmasıyla birlikte Çorum'un 30 yıllık özleminin sona erdiğini ifade eden Atlamaz, "Hitit Üniversitesi ülkemizdeki diğer üniversitelerden çok farklı bir konumdadır. Eğer Çorum olarak Hitit adını iyi değerlendirebilirsek üniversitemizi uluslararası boyutlara taşıyabiliriz. Böylece üniversitemiz uluslararası alanda aranılan üniversitelerden biri olacaktır" şeklinde konuştu. Hitit Üniversitesi kuruluş kanununun çıkmasının çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Atlamaz, tıp fakültesiyle Çorum'un çevre illerin sağlık merkezi haline geleceğini ve bunun ilin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

Turan Atlamaz, Devlet Hastanesi ek binasının tamamlanması, işadamı Ahmet Hamoğlu'nun yaptıracağı Göğüs Hastalıkları Hastanesi, diyaliz merkezleri, özel hastanelerin giderek yaygınlaşması ve teknolojik gelişmelerin sürekli takip edilmesinin ilin bölge sağlık merkezi olmasında büyük etkisi olacağını kaydetti.

"ÇORUM, BÖLGESİNDE SANAYİ YILDIZI OLACAKTIR"
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 1996 ve 2003 yıllarında hazırlanan illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamalarına bakıldığında planlama bölgesi illeri (Samsun, Çorum, Amasya, Tokat) arasında 1. ve 2. derecede gelişmiş il bulunmadığının saptandığını anlatan Atlamaz, "1996 yılı sınıflandırmasında Çorum, Samsun, Tokat planlama illerinden Samsun ve Amasya illerinin 3. derecede gelişmiş iller arasında, Tokat ve Çorum illerinin ise 4. derecede gelişmiş iller arasında olduğu belirlenmiştir. Fakat daha sonra 2003 yılında tekrar yapılan sınıflandırmaya bakıldığında ise planlama bölgesi illeri arasında bulunan ilimiz 3. derecede gelişmiş iller arasına dahil olmuştur. Kişi başına düşen milli gelir durumuna göre bölgesinde Çorum bin 654 dolarla Samsun'dan sonra (bin 680 dolar) ikinci sırada yer almaktadır" dedi.

2003 yılında hazırlanan illerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasına göre Çorum'un 81 il içerisinde 46. sırada yer aldığını anımsatan Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "GSYİH'nin sektörlere dağılımında 1987 ve 2000 yılları karşılaştırıldığında tarım sektörünün yüzde 29'dan yüzde 21'e düştüğü, sanayinin yüzde 9'dan yüzde 10'a ve hizmetler sektörünün yüzde 62'den yüzde 69'a yükseldiği görülmektedir. Ama bütün bu rakamlar kriz sonrası yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan rakamlardır. Yeni yapılacak araştırmalarda bu rakamların daha da gelişmiş olduğu muhakkaktır. Çorum, bugüne kadar Türkiye'mizin hızlı gelişen ve sanayileşen şehirlerinden biri olmuştur. Çalışkan girişimcilerimiz, şehrimizi Anadolu'nun cazibe merkezlerinden biri haline getirmişlerdir. Hemşehrilerimiz devletten aldığı teşvikleri en iyi biçimde ve yerli yerinde kullanmışlardır. Kazandıklarını Çorum'da yatırıma dönüştüren ve her şeyi devletten beklemeyen girişimci yapısıyla 'Kalkınmada Çorum Modeli' diye nitelendirilen bir kalkınma modeli oluşturan kentimiz, Türkiye'ye örnek olmuştur" diye konuştu.

Başkan Atlamaz, Anadolu'da sanayi denilince genellikle büyük sanayi firmalarına ara mallar üreten firmaların akla geldiğini, ama bugün Çorum'un Anadolu'da bunun dışına çıkabilmiş ve leblebi ile başlayıp tuğla, un ve bunun da ötesinde makine, tekstil, şırınga, kanda yeni açılımlara hazırlandığını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2007 Perşembe 16:33:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?