8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Çorum'a güzel sanatlar müzesi

Dünyaca ünlü ressam İsmail Çoban, memleketi olan Çorum'a dünyanın en kapsamlı Sanat ve Kültür Merkezi yapmak istiyor. 

Avrupa ve dünya standartlarında bir Güzel Sanatlar Müzesi yapmak istediğini belirten Ressam İsmail Çoban, müze ile birlikte bu alanın Kültür Sanat Merkezi haline geleceğini söyledi. Hazırlanan projenin Güzel Sanatlar Akademisi'nin alt yapısı olacağını ifade eden İsmail Çoban, "Yıllardır uğraştığım sanat birikimimi memleketim olan Çorum'a kullanmak istiyorum. Benim Almanya'da çok büyük bir resim atölyem ve ve onlarca öğrencim var. Azerbaycan ve Kore'de öğrencilerim var. İşim çok ancak ben memleketime olan vefa borcunu ödemek istiyorum ve Çorum'u kültür merkezi haline getirmek istiyorum dedi. 

Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ve Avrupalı Çorumlular Derneği Başkanı Selahattin Toprakçı ile birlikte hazırladığı projeyi basına tanıtan Ünlü Ressam İsmail Çoban, Çorum'un kültürel ve tarihsel olarak çok önemli bir il olduğunu ve kurulacak Güzel sanatlar Müzesi'nin dünya'da ses getiren ve çok sayıda turisti çeken bir müze olacağını söyledi. Çorum'da kültürel bazda çok az çalışma yapıldığını ifade eden İsmail Çoban, "Sanat olayının devletin elinde ilerlemez, eğer devlet sanatla uğraşırsa işler yavaş ilerler, Turizm kaynaklarından yeterince faydalanmak için iyi bir proje hazırladık. Bu proje sayesinde Çorum'da binlerle ifade edilen turist sayısı milyonlarla ifade edilir ve hazırlanacak olan proje Çorum'a fazla yük getirmeyecek, AB fonlarından yararlanarak projeyi hayata geçirmeye çalışacağız" dedi. 

Hazırlanacak proje kapsamında yapılacak olan Güzel Sanatlar Müzesi'nde kültür ürünleri sunan modern tiyatro, sinema ve opera gibi sanatsal faliyetlerin yapılacağı bir kültür merkezi olacağını ifade eden ressam Çoban, kültür kurumlarının yapısal bir kimliğe kavuşturulmasına ve bir çatı altında toplanmasına imkan sağlanacağını kaydetti. 

Proje hakkında bilgi veren İsmail Çoban, Güzel Sanatlar Müzesi ve Kültür Merkezi'nin kalıcı ve geçici sergi salonlarının ve sergilenmeyen koleksiyonların korunması için güvenilir arşiv sistemi oluşturulacak. Çorum'a akacak kültür turistlerinin arttırılması, genç sanatçıların desteklenmesi, Çorum ilinin sanat üyelerini dünyaya açabilmesi olanaklarının bulunacağı belirtildi. Ressam İsmail Çoban, UNESCO Kültür miraslarını koruma listesinde yer alan Çorum'un şanına yakışır bir tanıtımın imkanlarını araştırmak ve uluslararası sanatın ürünleriyle Çorum'u yüzleştirip, sanatın evrenselliğiyle bir boyut kazandırmak istediklerini söyledi. 

Çobanoğlu, Çorum halkının kendi eşsiz tarihsel güzellikleriyle buluşturmak ve taşıdığı kültürel potansiyelini kendi ekonomik yaşamına gelir olarak aktarabilecek mekanizmalar oluşturmak, gelir kaynakları üretmek, işsizlik nedeniyle şehri terk eden genç beyinleri tekrar Çorum'a geri kazanabilmek olduğunu ifade etti. 

Dünyaca ünlü ressam İsmail Çoban, Çorum'un kültür ve sosyal değerleri ile geçmiş yıllarda yaşamış olan Hitit Medeniyeti ve günümüz Çorum'u anlatan sanayisini ön plana çıkartan 6 metre uzunluğunda bir anıt heykel yapmak istediğini söyledi. Paris'te Eyfer Kulesi, New York'ta Özgürlük Anıtı gibi bir anıt heykeli yapmak istediğini belirten İsmail Çoban, "Yapmayı düşündüğüm heykel Çorum'u tüm dünyaya tanıtacak ve dünyanın her tarafından konuşulan bilinen ve kalıcı bir anıt yapmak istiyorum" dedi. Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz ise ünlü ressam İsmail Çoban'ın iki önemli proje sunduğunu ve bu projelerin değerlendirilerek fizibilite raporlarının hazırlanacağını ve uygulanabilirliğini tartışıldıktan sonra projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların başlayacağını söyledi. 

Hazırlanan projelerin parasal alandan ziyade sanatsal yönünün daha önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Şu anda sunulan projeler sadece tasarıdır, görüşmeler yapılacak ve uygulanabilirliği ortaya konulacak. Ancak önemli olan dünyaca ünlü Ressam İsmail Çoban'ın birikimlerini Çorum'da kullanmak istemesidir" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2007 Çarşamba 11:36:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hicran IP: 88.241.217.xxx Tarih : 24.11.2007 20:23:50

hiç birşeyanlamadım yni bravo bunu yapana