2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum'da Atatürk konulu konferans

Araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Atatürk'ün bir dünya lideri olduğunu belirterek, "Atatürk'ü anmak değil onu anlamak önemli. Atatürk, kendisinin anılmasını isteseydi kentlere ismini verirdi, o kendisinin değil eserlerinin anılmasını istiyordu" dedi.


Çorum Hitit Üniversitesi tarafından Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen "İçimizden Biri Atatürk" konulu konferansa, Çorum Valisi Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Eyüp Bölük, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, polis okulu öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.


Konferansa konuşmacı olarak katılan araştırmacı-yazar İlknur Güntürkün Kalıpçı, Mustafa Kemal Atatürk'ün bir dünya lideri olduğunu belirterek, insanların Atatürk'ü fikirleri ve hayat görüşü ile anımsaması gerektiğini söyledi. Kalıpçı, "Atatürk, kendisinin anılmasını isteseydi kentlere ismini verirdi, o kendisinin değil eserlerinin anılmasını istiyordu. Mustafa Kemal, kendi döneminde var olan liderler arasında 21. yüzyıla geçebilen tek liderdir. Diğer liderler kendi halkları nezdinde yok olmuşken, o hala yaşamaktadır. Önemli olan da öldükten sonra yaşabilmektir" diye konuştu.
Atatürk'ün hem asker hem de devlet adamı olduğunu dile getiren Kalıpçı, "O bir dünya lideri olarak tarihe geçmiştir. UNESCO'nun üzerinde çalıştığı projelerin bütün isim babası Atatürk'tür. UNESCO, tarihinde ilk defa 152 ülkenin oy birliğiyle Atatürk'ün eşi olmayan bir devlet adamı olduğunu bir metinle kabul etmiştir. ABD Devlet Başkanı, 2000 yılında, 'Atatürk milenyumun lideri' demiştir. Norveç'te, 'Atatürk gibi düşününüz' diye bir deyim kullanılmakta; bu sözler başarılması zor olan işlerde insanları teşvik etmek üzere söylenmektedir. Yine dünya tarihine ilk defa bir lider, 'kültür antropoloğu' sıfatıyla girmiştir. Onu bazen kazı çalışmalarında, bazen resim sergilerinde, bazen tiyatrolarda, bazen sinema çekimlerinde, bazen senaryo yazımında, bazen de şiir yazarken görmekteyiz. Atatürk, 'Çocukluğumda elime geçen 2 kuruşun birini kitaplara vermeseydim, bugün yaptıklarımı yapamazdım' diyerek üstün liderliğinin sırrını vermiştir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 10:18:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?