7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Çorum'da 'cazibe merkezi' tepkisi

Çorum'da birçok sanayici ve işadamı ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bazı milletvekilleri, metropollere olan göçü önlemek amacıyla uygulamaya konulacak ''Cazibe Merkezleri'' projesi kapsamına Çorum'un alınmamasını eleştirdi. 

Edinilen bilgiye göre, 2007'de uygulamaya geçirilecek cazibe merkezleri projesiyle, Ankara'nın doğusunda geri kalmış bölgelerden seçilen iller, yeni metropoller olarak yapılandırılacak. Büyükşehirlere alternatif küçük metropoller oluşturmak üzere çalışma başlatan hükümet, projeyle metropollere olan yoğun göçü merkezde tutarak, bölgeler arasında denge kurulmasını sağlamayı amaçlıyor.

Çorum kamuoyu, hükümet tarafından cazibe merkezi olarak belirlenen Samsun, Trabzon, Erzurum, Elazığ, Malatya, Van, Gaziantep, Şanlıurfa, Kayseri ve Konya illerinin arasında Çorum'un bulunmamasına tepki gösterdi. CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu; Ankara, İstanbul ve İzmir'in alt metropolleri olması planlanan cazibe merkezleri arasında Çorum'un yer almamasını haksızlık olarak niteledi. Konu hakkında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık'la görüştüğünü ve tepkileri dile getirdiğini ifade eden Ayvazoğlu, Müsteşar Tıktık'ın konuyu inceleyeceği sözünü verdiğini belirtti. 

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı da, Çorum'un cazibe merkezleri arasına alınmamasının şehirde yaşayan herkesin sorunu olduğunu, bütün siyasiler ve milletvekillerinin konu hakkında gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini söyledi. Hükümetin, metropollere olan göçü cazibe merkezleri kurarak çözmeyi planladığını anlatan Malatyalı, ''En az teşvik kadar önemli olan cazibe merkezleri arasına alınmamamız, büyük kan kaybettirir'' dedi. 

Çorum Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ÇOSİAD) ve Çorum Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (ÇSTKB) Başkanı Mustafa Yağlı ise, Çorum'un bölgenin başkenti olması için bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Cazibe merkezlerinin teşvikten de önemli olduğunu ve Çorum'un mutlaka bu merkezler arasına alınması gerektiğini ifade eden Yağlı, bunun, kamu yatırımlarında öncelikli olması, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin kuruluşunda öncelik tanınması gibi kolaylıkları taşıdığı için Çorum açısından büyük avantajlar sağlayacağını dile getirdi.
iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 09:30:47
Güncelleme :20 Ekim 2006 Cuma 09:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET CEYLAN IP: 88.239.14.xxx Tarih : 27.10.2006 17:29:33
Sanayide üstün başarısıyla adı Anadolu Kaplanı'na çıkan ve yakın gelecek zamanda turizm alanında ciddi açılımlar planlayan Çorum'un cazibe merkezi iller kapsamına alınması için başta Çorum kamuoyu olmak üzere herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.Söz konusu merkezler için öngörülen hangi kıstasa uymuyormuş Çorum. Bu kararı alanlar versinler bu sorunun cevabını. Çorum eksenli sivil toplum örgütleri topyekün bir çalışma başlatmalı, dosyalar hazırlanmalı, bakanlarla sivil toplum kuruluşları olarak ikili görüşmeler yapmalı, kısaca Ankara'nın karar alma mekanizmalarının kapıları bıkmadan aşındırılmalı... Çorum'un seksenlerde yakalamış olduğu ivmenin devamı için bu fırsat kaçırılmamalı. Çorum olarak bu hakkın bize de verilmesini istiyorsak, unutmamalıyız ki; haklar meşru yollarla alınır..