2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Çorum'da çevreci belediyecilik

Çorum Belediye Başkanı Atlamaz, bitkisel yağların toplanması, atık pillerin toplanarak etkisiz hale getirilmesi, atıksu arıtma tesisi ve tıbbi atık tesisi ile örnek belediyecilik sergilediklerini belirtti. Atlamaz, "Biz doğayı korudukça doğa da bizi korur" dedi.
İHA Çorum Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Bölge Müdürü Bülent Özkaleli'ye Çorum'da yapmayı planladığı projeleri anlattı. Çorum'un 2000'li yıllarda hızla gelişmeye başladığını belirten Atlamaz, büyümeyle birlikte belediyenin vereceği hizmetlerin de çeşitliliğinin arttığını ifade etti. Başkan Turan Atlamaz, Çorum'u tarih, doğa ve inanç merkezleriyle birlikte kongre şehri, üniversite kenti, bölgesinde tıp ve sanayi alanlarında merkez konumuna getirmek arzusunda
olduklarını söyledi.
Belediye Başkanı Turan Atlamaz, çevre konusunda yaptığı açıklamada, her ferdin çevreye karşı duyarlı olması gerektiğini belirterek, "Çevre benim, senin için değil herkes için önemli bir alandır ve her yaşayan varlığın çevre duyarlılığı olmak zorunda" dedi.


Herkesin sağlıklı, dengeli bir doğal çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Turan Atlamaz, sağlıklı yaşamın sağlıklı çevre ile olacağı bilinciyle hareket ederek Çorum'da bitkisel yağların toplanması, atık pillerin toplanarak etkisiz hale getirilmesi, atıksu arıtma tesisi, tıbbi atık tesisi, belediye asfalt tesislerinin doğalgaz ve filtre yöntemi ile zararlı gazları asgariye indirmesi projelerini gerçekleştirerek örnek belediyecilik sergilediğini vurguladı.
Atlamaz, bilim adamlarının dünyanın bir ekolojik kıyamete doğru gittiği konusunda uyarılarda bulunduğunu ve dünyadaki çevre kirliliğinin asıl nedenlerinin gelişmiş şehirler olduğunu belirterek, "Gelişmiş şehirler dünyadaki çevre kirliliğine yüzde 90 oranında olumsuz etki yapıyor. Şehirlerde sera etkisi oluşmaması için daha çok yeşili barındıran yeni düzenleme ve tasarımlar yapmak, bitkisel atık yağları, pillerin geri dönüşümleri veya etkilerinin azaltılması, tesislere yapılacak filtre sistemleri ile
havaya salınacak gazların zararlarının ortadan kaldırılması gibi doğaya farklı bir açılış verecek yeni çizgiler geliştirmek gerekiyor. Çorum Belediyesi olarak bu alandaki çalışmalarımıza hiç ara vermeden devam ediyoruz. Bu konuda Çorum olarak büyük mesafeler kat ettiğimize inanıyorum" şeklinde devam etti.

BÖLGENİN TEK TIBBİ ATIK TESİSİ ÇORUM'DA
Belediye Başkanı Atlamaz, Çorum'un örnek projelerinden biri olan Tıbbi Atık Sistemi'nin 2008 yılı ilk 6 ayı içerisinde toplam 151 ton tıbbi atığı işlediğini söyledi.
Tıbbi atıkların içeriklerinde bulunan hastalık yapıcı veya bulaştırıcı maddelerle doğrudan veya dolaylı olarak insan ve çevre sağlığını olumsuz etkilediğinin altını çizen Turan Atlamaz, aynı zamanda bu atıkların çöp depolama alanlarında oluşan sızıntı suları ve gazlarla kimyasal ve biyolojik olumsuzluklara da neden olduğunu ekledi.


Faaliyete geçen Tıbbi Atık Sistemi ile hastaneler başta olmak üzere kişi, kurum ve kuruluşların tıbbi atığının toplandığını belirten Atlamaz, "İlimizde bulunan 71 adet kişi, kurum ve kuruluşun tıbbi atıklarını özel araçla topluyoruz. Çevre belediyelerden de gelen tıbbi atıkları tesisimizde işleme tabi tutuyoruz. Tesisimizde günde bir vardiyada 1 ton tıbbi atığı işliyoruz. Tesisimize gelen tıbbi atıklar burada sterilize edilip, parçalanarak normal evsel atıklarla depolanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Çevreye sorumsuzca bırakılan tıbbi atıkların insanlara fiziksel zararlar verebildiklerini belirten Atlamaz, tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Çorum için bir çevre sorununun daha ortadan kaldırıldığını kaydetti.

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR ÇEVREYİ KİRLETMEYECEK
Çorum Belediyesi'nin, çevre için en önemli kirlilik kaynaklarından olan atık yağların toplanarak, ekonomiye geri kazandırılması için çok önemli bir hizmeti daha başlattığını anlatan Başkan Atlamaz, Çorum'da 2008 yılının son dört ayında 70'e yakın firma ile atık bitkisel yağların toplanması için sözleşme imzalandıklarını söyledi.


Turan Atlamaz, evde, lokantada ve fabrikalarda kızartılmış bitkisel yağların lavabo, çöp, toprak, su ve kanalizasyona dökülmesinin önlemek amacıyla evlerden toplanmaya başlandığını vurgulayarak lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ve diğer yerlerde gerekli denetimleri yapmaya devam ettiklerini ifade etti.
Kullanılmış bitkisel atık yağların atık su arıtma tesislerine de zarar vererek işletme maliyetini artırdığına dikkat çeken Başkan Turan Atlamaz, "Bitkisel atık yağlar su ve kanalizasyon sistemlerine büyük zararlar vermektedir. Atık yağları toplayarak hem çevre kirliliğini önlemiş oluyoruz hem de toplanan yağların geri dönüşümü ile ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu nedenle atık yağlar hususunda gerekli özen ve itinayı göstermeliyiz" diye konuştu.

ÇEVRE ÖDÜLLÜ BELEDİYE
Belediyenin çevre temizliği ve Atık Su Arıtma Tesisi ile iki kez Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ödüle layık görüldüğünü ifade eden Başkan Atlamaz, Çorum Belediyesi'nin Atık Su Arıtma Tesisi bulunan ender illerden birisi olduğunu ve günlük 30 bin metreküp atık suyun arıtılarak Yeşilırmak ile birlikte Karadeniz'e döküldüğünü kaydetti.
Atlamaz, 18 ilden sadece Çorum'un atık suyunu arıtarak Karadeniz'e gönderdiğini bildirdi.

KİRLİ HAVADAN AKCİĞER HASTASI OLAN
VATANDAŞLAR ŞİMDİ TEMİZ HAVA SOLUYOR
Belediye Başkanı olduğu günden itibaren Çorum'un kirli havasının temizlenmesi için ciddi çalışmalar yaptığını ve Çorum'a doğalgaz kazandırılması konusunda belediyenin eşi görülmemiş bir gayret sarf ettiğini anlatan Atlamaz, "Çalışmalarımızın meyvesini aldık, kirli havadan dolayı akciğer hastası olanlar, şimdi tertemiz hava kokluyorlar" şeklinde konuştu.
Asfalt Plenti'nde yaptığı yenileme çalışmaları ve filtre sistemleriyle hava kirliliğini önlediklerini anlatan Başkan Turan Atlamaz, dünya standartlarında olan plentin günlük bin 200 ton kapasiteli olduğunu belirtti. Atlamaz, bu zamana kadar iki kez ihale etmiş olmalarına rağmen istenilen teknolojili uygun teklifin olmaması sebebiyle projenin bugüne kalındığını vurgulayarak, "Artık tesis Çorum havasını hiç kirletmeyecek. Çorum'umuza hayırlı olsun. Otomasyon sistemine geçilmesiyle de asfalt kalitesi de
daha yükseldi" ifadelerinde bulundu.
Yıllık yaklaşık 100 bin tonun üzerinde asfalt üretimi yapılan tesiste geçen yıl doğalgaza geçilmesiyle fuel oil'den 600 bin YTL ve motorinden de 400 bin YTL olmak üzere toplam yıllık 1 milyon YTL tasarruf sağlandığını anlatan Atlamaz, şantiyenin kurulumu ve makine parkuru açısından tesisin Türkiye'nin ilk üçü içerisinde olduğunu söyledi.

ATIK PİLLER ÇEVREYE ZARAR VERMEYECEK
Belediye Başkanı Turan Atlamaz, atık pillerin görünüş itibariyle küçük olmalarına rağmen kirlettikleri alanların büyük olduğunu vurgulayarak, bir atık pilin sekiz yüz ton suyu kirlettiğini söyledi.


Dünyanın gün geçtikçe geri dönüşü olmayan yok oluşa doğru hızla ilerlediği, önemli sorunların yaşandığı günümüzde sıkıntıların kaynağının çevre bozulmalarından kaynaklandığını dile getiren Başkan Atlamaz, "Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için yaşam alanlarının yaşamsal tolerans aralığına uygun formatlarda olması gerekiyor. Bu nedenle su sıkıntısı, aşırı sıcaklar, seller, kuraklık gibi doğal afetleri yaşadığımız şu günlerde zaten az olan yaşam kaynaklarımızı korumanın tam zamanı. Bilinçsizce kullandığımız ve rast gele doğaya attığımız piller de doğaya en çok zarar veren tüketim araçları. Pillerin tehlike oluşturmaması için toplanması, taşınması ve geri kazanılmasının gerekmektedir" şeklinde devam etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAYATA GEÇİYOR
Çorum'un 50 yıllık özlemi haline gelen Kentsel Dönüşüm Projesi'nde sonuna yaklaşıldığını ve bu projeyle Çorum'un ufkunun açılacağını söyleyen Atlamaz, Çorum'un yıllardır beklediği bu proje ile birlikte merkezde meydana gelen karmaşanın artık ortadan kalkacağını kaydetti.


Turan Atlamaz, "Çorum, Avrupai bir meydana kavuşacak. Kısa sürede tamamlanmasını beklediğimiz Kentsel Dönüşüm ile Çorum çağ atlayacak" dedi.
Başkan Turan Atlamaz, 2 yılda bitirilmesi planlanan projenin hayali bir proje olmadığını herkesin göreceğini belirterek, projenin en zor kısmının TOKİ ile yapılan ana protokolden sonra aşıldığını vurguladı.


Proje kapsamında yapılacak olan yer altı çarşıda 548 adet dükkan, 1. Etapta 164, 2. Etapta 228 ve 3. Etapta 192 dükkan olmak üzere toplam bin 132 dükkan yapılacağını kaydeden Başkan Atlamaz, ayrıca Kunduzhan bölgesinde de bin 40 adet konut yapılarak vatandaşlara teslim edileceğini kaydetti.


Kentsel Dönüşüm Projesi'nin Çorum'un modern kent olma yolunda önemli bir adım olduğunun altını çizen Belediye Başkanı Turan Atlamaz, "Hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm Projesi ile Çorum yeni meydanları, yeni alanlarıyla birlikte yıldız olacak. Kentsel Dönüşüm Projesi Çorum'u yıldız yapacak" diye konuştu.

İha-özel
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 12:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?