3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum'da doğaya 20 geyik bırakıldı

Çorum Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Çatak Yaylasına 20 adet geyik bırakıldı.


Çorum'da yaban hayatının korunması amacıyla İstanbul üretme çiftliğinden getirilen 9'u erkek 20 kızıl geyik doğaya bırakıldı. Nesli yok olma tehlikesi bulunan geyiklerin sayılarını artırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yaban Hayatı Daire Başkanlığı tarafından Çorum'a 20 kızıl geyik tahsisi yapıldı. İstanbul üretme çiftliğinde 2 aylık bir sürede yakalanan 20 geyikten 13 tanesi bir hafta önce doğaya bırakılırken, son olarak getirilen 7 geyik gece doğaya bırakıldı.

Özel kafeslerde Çorum'a taşınan ve kızıl geyikler Çatak Tabiat Parkı'nda düzenlenen törenle veteriner hekim gözetiminde ormanlık alanda doğal yaşamlarına bırakıldı. Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mahmut Temel, kurum çalışanları ve köylülerin katıldığı törende, geyikler büyük ilgi uyandırdı. Kafeslerden çıkarılan geyikler tek tek doğaya salınarak ormanlık alanda gözden kayboldu.


Konu hakkında açıklama yapan Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, aylarca süren girişimler sonunda Çorum'a 20 adet kızıl geyik getirebildiklerini belirterek, "Çorum'u yaban hayvanlarının bulunduğu doğal bir park haline getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.


Çatak yaylasına bırakılan geyiklerin bölgeye alışma süresinin 3 gün olduğunu ifade eden Çöpür, "Aralarında 8 yaşında olan geyiklerin de bulunduğu bu hayvanların doğaya en kısa sürede uyum sağlamaları için çalışmalar yapacağız. Geyiklerin alışma süresi boyunca geyikleri kontrol altına alacağız" dedi.


Geyiklerin yaşayacağı bölgede süresiz av yasağı uygulanacağını belirten Ziya Çöpür, doğaya bırakmadan önce köylüler, jandarma ve avcılar derneği ile görüşerek bu hayvanların herkes tarafından korunması gereğini anlattıklarını vurguladı.
Çöpür, "Geyiklerin avlanılması halinde, avlayan kişi hakkında yasal işlem ve 18 bin YTL'den başlayan para cezaları ile hapis cezası verilmektedir" dedi.


Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Mahmut Temel ise geçen yıl yaptıkları sayımda Çorum'daki geyik ve karaca sayılarında artış tespit ettiklerini belirtti. Temel, yapılan sayımlarda 55 geyik ile 142 civarında da karaca sayıldığını vurguladı. Doğaya bırakılan 20 kızıl geyikle birlikte bu sayının daha da artacağını bildiren Temel, bu hayvanların aç kalmaması için yaşadıkları bölgelere yem ve kuru yonca bıraktıklarını açıkladı. Yapılan konuşmaların ardından İstanbul'dan özel kafeslerde getirilen geyikler yeni yaşayacakları doğal hayata bırakıldı. Uzun boynuzları ile dikkat çeken geyiklerin yanı sıra boynuzsuz olan geyiklerde Çatak yaylasında yaşamaya çalışacak.

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 03:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
a.aycicek IP: 85.101.61.xxx Tarih : 3.04.2008 21:58:34

Çok güzel bir haber dağlarımızda bu tür hayvanların dolaşması bize gurur vermeli. Çevre ve Orman Müdürümüz Sayın: Ziya Çöpür'ü saygı ile selamlıyorum. Bu gün bundan daha güzel bir haber okuyamazdım.