7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Çorum'da sağlık operasyonu

Çorum'da bir ihbarı değerlendiren Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü ekiplerinin, il merkezinde bulunan ve gıda deposu olarak kullanılan bir işyerinde yaptıkları incelemede, son kullanma tarihi geçmiş ve üretim izni olmayan ürünler ele geçirdi. 

Gıda deposunda yaptıkları inceleme hakkında basın mensuplarına bilgi veren Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürü Fatma Çakır, zaman zaman televizyonda gördükleri ve hayrete düştükleri çöp evlere benzer bir manzara ile karşılaştıklarını belirtti. Gıda deposu olarak kullanılan bu işyerini 'Çöp gıda deposu' olarak niteleyen Çakır, "Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan gıda kontrol çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü hatırlatarak, bu denetimler sırasında insanları hayretler içerisinde bırakan durumlarla karşılaştıklarını ifade etti. Kontrol Şube Müdürlüğü olarak rutin denetimlerinin yanında, yapılan ihbar ve şikayetleri de değerlendiklerini belirten Fatma Çakır, "Vatandaşlarımızdan gelen şikayetlere öncelik tanıyarak imkanlar ölçüsünde anında yada kısa sürede olay mahalline giderek denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Vatandaşların, etrafa yayılan kokudan rahatsız olmaları ve zaman zaman gıda giriş çıkışından dolayı şüphe duymaları üzerine Tarım İl Müdürlüğü'ne şikayette bulunduklarını aktaran Çakır, "İyi ki böyle bir ihbar yapılmış. İçerisi resmen bir gıda çöplüğü idi. Kırık çatlak yumurtalar, son kullanma tarihi geçmiş ürünler, küflenmiş sucuklar, sosisler, yağları dışarı sızmış helvalar, bombaj yapmış zeytin ve peynir tenekeleri, unlar, üretim izni olmayan ballar, uygun saklama koşulları olmamasından dolayı bozulmuş yağlar ve bunlara benzer insan tüketimi için uygun olmayan daha başka ürünler bulduk. İçerisi bir gıda deposu olmaktan öte bir çöplüğü andırıyordu" diye konuştu. 

Gerçekleştirilen denetim ve incelemeler esnasında hiçbir soğutma tertibatı olmayan, çöpe atılması gereken hurdalık şeklindeki malzemelerin ve bozulmuş gıdaların bulunduğu bu yerde, ürünlerin bozulması ve kokuşmasından oluşan kokulardan dolayı içeri girmenin dahi imkansız olduğunu anlatan Fatma Çakır, "Son derece ağır olan bu koku, dışarıya da yayılmış ve etrafı rahatsız etmekte olduğu görülmüştür. Belediye Temizlik İşleri'nden getirtilen çöp kamyonuna depo içerisinde bulunan ve bozulmuş halde olan gıdalar atılıp preslenerek, belediye çöplüğüne gönderilmiştir. Bizlerin denetim birimi olarak, her yeri görebilme şansımız yok, haberimizin olmadığı, bilmediğimiz, görmediğimiz yerlerde sağlıksız gıdalar, gıdalar için sağlıksız ortamlar bulunabilir. Vatandaş olarak, tüketici olarak, sağlıklı ürünler tüketmek istiyorsak bu tür faaliyet gösteren kişilere gereken tepkimizi gösterelim, düzeltmeyenlerle ilgili şikayet hakkımızı kullanalım. Denetçilere yardımcı olalım. Bu aynı zamanda vatandaşlık görevimizdir" ifadelerini kullandı. 

Pazarlarda da denetimlerinin sürdürdüklerini ifade eden Çakır, "İlimize dışından gelerek pazarlarda satışa sunulduğu belirtilen, üretim izni olmayan, belki sahte olarak üretilmiş olan ballarla ilgili yapılan ihbarlar değerlendirildi. Pazar denetimlerimiz sırasında, üretim izinsiz olan ballar imha edilmek üzere toplatıldı. Yine üretim izinsiz ve aynı zamanda kirli, kırık ve çatlak yumurtaların da satışa sunulduğu gördük. Bu ürünler de toplatılarak belediye çöplüğünde imha edildi. Üretici ve satıcılarımızın bu konuda dikkatli olmalarını, bu tür ürünleri alıp satmamalarını, dolayısı ile cezai işlemlerle de karşı karşıya kalmamalarını istiyoruz" dedi. 

Çorum'da faaliyet gösteren pazar yerlerinin yaş sebze, kuru gıda, et ürünleri, süt ürünleri, zeytin, helva, bal vb. gibi özel muhafaza şartları ve sıcaklık dereceleri isteyen ürünlerin satışına uygun olmadığını söyleyen Fatma Çakır, "Belediyenin bu özellikleri taşıyan pazar yerleri sağlaması, pazarcı esnafının sorunlarının çözümünde yardımcı olacaktır. Tüketici olarak, uygun muhafaza şartlarında sunulmayan ürünleri almak demek, parasıyla sağlığını tehlikeye atmak demektir. Unutmayalım gıda güvenliği herkesin hakkı ve sorumluluğudur. İnsanların cezadan korkarak bir şeyleri düzeltmeleri değil, vicdani sorumluluk duyarak işlerini düzgün yapmaları gerekiyor. Çorum'da sağlıklı gıda konusunda bugüne kadar aldığımız mesafe yadsınamaz. Bu anlamda işini bilinçli ve düzgün yapan esnafa ve tüketici olarak gereken tepkiyi gösterenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2006 Çarşamba 23:55:04
Güncelleme :12 Eylül 2006 Salı 16:31:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
efgan IP: 88.226.212.xxx Tarih : 24.08.2006 12:11:48
Yuhhhh be bizi zehirlemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Denetlemeyi yapan arkadaşlara ve temiz toplum isteyip ihbar eden arkadaşa da teşekkür. Tüm vatandaşlar böyle duyarlı olsalar. Ne mutlu Çorum halkına....