3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum'da susuzluğa el atıldı

Vali Mustafa Toprak, yakın ve uzak gelecekte su sıkıntısı çekilmemesi için yapılması gereken konuları değerlendirdi.


Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Başkan Yardımcısı Saim Balcı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Yakup Keleş, D.S.İ. 54. Şube Müdürü Mustafa Çimen, Tarım İl Müdürü Abdulbaki Şahin, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Ali Kılınçarslan, İl Planlama Uzmanı Bülent Sadal ve kurumların teknik uzmanlarından oluşan bir heyet, mevcut su potansiyeli ve kullanım durumu hakkında bir toplantı gerçekleştirdi.


Kuraklık ve küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının tasarruflu kullanımının önem kazandığını anlatan Mustafa Toprak, ileride yaşanabilecek sıkıntıları şimdiden önlemek için bu toplantının düzenlendiğini söyledi. Toprak, konu ile ilgili kurumların üzerlerine düşen görevleri zamanında ve süratle yapmaları gerektiğini ifade etti.


Toplantıda, Çorum'un mevcut içme suyu ihtiyacını karşılayan Yenihayat Barajı'nda su seviyesinin büyük oranda düştüğü ve alternatif su kaynakları bulmak için yapılmakta olan çalışmaların hızlandırılması, Çorum şehir merkezinde yazın su tüketiminin 400-450 lt/sn., kışın ise 300-350 lt/sn olduğu bunun karşılanabilmesi için Yenihayat Barajı'ndan 140 lt/sn'ye kadar içme suyu geldiği geri kalan ihtiyacın ise çeşitli yerlerden gelen kaynak sularından karşılanırken Belediye tarafından Çorum'un su ihtiyacını karşılamak amacıyla Merkez Karaağaç köyünde 3 adet sondaj açılacağı gibi konular görüşüldü.


Belediye Başkanı Turan Atlamaz, önceliğin Koparan Boğazı mevkiinde bulunan derelerin Yenihayat Barajı'na yönlendirilmesinin su potansiyelini değerlendirmek açısından hayati önemde olduğunu belirtti.


Toplantıda barajlarla ilgili açıklamalarda bulunan D.S.İ 54. Şube Müdürü Mustafa Çimen de, Koparan Dereleri'nde etüt çalışmalarının bittiğini ve ihale çalışmalarının devam ettiğini söyledi. İhalenin ardından derivasyon çalışmalarına başlanacağını ifade eden Çimen, Koçhisar Barajı Projesi için 2.5 milyon YTL ödenek verildiğini, barajın 2010 yılında tamamlanacağını ve ancak o tarihten sonra içme suyu temini amaçlı kullanılabileceğini söyledi.


Hatap Barajı Projesi'nin hem içme hem sulama amaçlı bir proje olduğundan söz eden Mustafa Çimen, 12.600.000 m3 su depolama hacmi bulunan barajın 3/1'i yani 4.640.000 m3'ünün içme suyu amaçlı kullanılacağını dile getirdi. Barajın 2008 yılı sonunda tamamlanacağını ve 2009 yılı ortalarında su verilmeye başlanabileceğini ifade eden Çimen, mevsim itibariyle yağışlarında başlamış olması dolayısıyla Çorum'da su sıkıntısı bulunmadığını, gelecekte küresel ısınma, nüfusun artması gibi sebeplerle oluşabilecek su
sıkıntısının önüne geçmek için şimdiden tedbir olarak içme suyu projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 17:26:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?