8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Çorum'da turizm seferberliği

Çorum'un turizm alanında her yönüyle eşsiz bir il olduğunu, ancak yeterince kendisini tanıtamaması sebebiyle turizmden yeterince pay alamadığını belirten Vali Mustafa Toprak, şehirde turizm seferberliği başlattı.

Çorum Müzesi konferans salonunda düzenlenen 'Turizm Değerlendirme Toplantısı'na Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ile Çorum Müzesi Müdür Vekili Arkeolog Dr. Önder İpek katıldı. Şehrin turizm altyapısı, turizmde gelinen nokta, turizm konusunda gelecekte yapılması gerekenler, şehrin tanıtılması için hazırlanan projeleri anlatan Vali Mustafa Toprak, Çorum'un turizm cenneti olduğunu, tarihi, kültürü ve doğasıyla eşsiz bir şehir olmasına rağmen yeterince kendini tanıtamaması ve ifade edememesi sebebiyle turizmden yeterince payını alamadığını söyledi. Basımı tamamlanan yeni turizm envanterlerini de tanıtan Vali Toprak, altyapı çalışmalarının yanı sıra tanıtıma da ağırlık vereceklerini ifade etti. 1,5 saat süren toplantının ardından Müze Bahçesi'nde gerçekleşen düzenleme çalışmalarını inceleyen Vali Toprak, yetkililerden bilgi alarak turizmin kalkındırılması için çalışmalar yapacağını açıkladı.

Vali Mustafa Toprak, köklü tarihi ve bu tarihi sürecin birikimi olan zengin kültürüyle uygarlık tarihinde önemli bir yeri olan Çorum'un, kültür turizmi açısından merkez olmasına rağmen yeterince tanıtılamamasından ve altyapı eksikliklerinden kaynaklanan bazı sorunlar sebebiyle bacasız sanayiden hak ettiğini alamadığını ifade etti. Günümüzden 7 bin yıl öncesine dayanan kültürel değerleri ve Anadolu'da ilk merkezi devleti kuran Hititler'e başkentlik yapan Hattuşa'nın Çorum toprakları içinde bulunduğunu hatırlatan Vali Toprak, tarihi, kültürel değerleri ve doğal güzellikleri ile ayrıcalıklı bir il olan Çorum'un sanayide yaşadığı gelişmeyi turizmde ortaya koyamadığını kaydetti. Şehirde 643 turizm işletme belgeli tesisin bulunduğunu söyleyen Toprak, bin 654 tesisin de çalışmalarını sürdürdüğünü, ayrıca 5 yıldızlı otel inşaatı başta olmak üzere gelecek yıldan itibaren 2 bin yatak kapasitesinin geçileceğini söyledi.

TURİZMDE ALT YAPI EKSİKLERİ GİDERİLECEK
Altyapı eksikliklerine rağmen otellerin yok sattığını bunun için konuklama tesisinin sayısının artması gerektiğini söyleyen Toprak, "Çorum turizmi açısından önümüzdeki yıllarda bir rahatlama olacağına inanıyorum. Bu konuklama tesislerinin sadece il merkezinde değil, Boğazkale ve Alacahöyük gibi ören yerlerinde de yapılması gerekiyor. Çorum'un tanıtımına yönelik 3 aydır sürdürdüğümüz çalışmalar sayesinde 30 bin yeni afiş, broşür ve kitap bastırdık. Bunların ilgili yerlere dağıtımına başlandı.

Ayrıca İngilizce ve Almancaları da hazırlanıyor. Çorum'un turizm potansiyeliyle gelen turisti değerlendirirsek bu devede kulak kalır. Bizim turisti buraya çekip kültürel yönlerimiz dışında boş vakitlerini de değerlendirebileceği diğer mekanları oluşturmamış gerekiyor. Turizmden hakkettiğimiz payı almamız yol ağının genişlemesine de bağlı bir olaydır. Çorum, hem Ankara'nın Karadeniz'e açılan kapısı, hem Karadeniz'in güney illeriyle İstanbul'a açılan kapısıdır. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tamamlanması, Merzifon Havaalanı'nın açılması, Olimpik Yüzme Havuzu'nun bitirilmesi, fuar alanını geliştirmeye yönelik çalışmaların meyvesini gelecek yıllarda göreceğiz" dedi.

ÇORUM TURİSTLERE EN İYİ ŞEKİLDE ANLATILACAK
Çorum Müzesi ve yayla turizmiyle ilgili çalışmalara da değinerek ilçelerdeki turistik değerlerin iyi anlatılması gerektiğini belirten Toprak, turiste farklı gelen otantik mekanların da oluşturması gerektiğini anlattı. Belediye'nin Velipaşa Konağı'yla öncü olduğunu ve bunu diğer kuruluşlarının izlediğini kaydeden Vali Toprak, Velipaşa Hanı ve diğer konukların da elden geçirilerek turizme kazandırılabileceğini, Çorum Kalesi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini vurguladı. Turistin önüne 7-8 seçenek konulması, otel altyapılarının elverişli hale getirilmesi, davranışların uygun hale gelmesi gibi çalışmaları bir bütün olarak ele aldıklarını ve bu değerlerin bir paket halinde sunulması gerektiğini de ifade eden Vali Toprak, "Hazırladığımız Turizm Geliştirme Planı uyarınca ilk olarak ören yerlerinin yol sorunlarını çözme noktasında bazı çalışmalar yaptık. Dünyanın bilinen ilk barajı olan Hitit Barajı'nın Alacahöyük ile arasında bulunan 1.5 kilometrelik yol asfaltlandı. Baraj içinde çalışmalar devam ediyor.

Alacahöyük ve Boğazkale Müzesi'nde teşhir salonlarında bazı düzenlemeler yapılması, tuvalet ve kamera sisteminin kurulması gerekiyor. Alacahöyük'teki kral mezarlarının cam fanus içinde sergilenmesi için bir proje hazırladık ancak 300 bin YTL gibi bir maliyeti var. Bu sorunu çözmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Hattuşa'nın cazibesini daha da artırmak için gezi yollarını parke taşı döşemeye başladık ve bin 600 metrelik bölüm tamamlandı. Bu tür yerlerin gezen için itici olmaması için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz" diye konuştu.

Ortaköy Şapinuva ve İncesu Kanyonu'nda da çevre düzenlemesi yapacaklarını anlatan Mustafa Toprak, "Turistler geldiğinde rahat etmeli ve bu nedenle turizm alanlarına tuvalet, soyunma reyonu ve kır kahvesi gibi şeylerin yapılmasını düşünüyoruz. Tüm müzelerde yaşanan rehber sıkıntısının aşılması için sesli rehberlik sistemini getirmeyi planlıyoruz. Ankara'dan Çorum'a gelirken ilimizin tarihini yansıtan büyük tanıtım levhalarının sayısının artırılmasına yönelik görüşmelerimiz de devam ediyor. Büyük şehirlerde tanıtıcı bilboardlar kiralama gibi düşüncelerimiz de var. Turizm fuarlarına katılımlarımız devam ederken tur operatörleri için çeşitli geziler de planlıyoruz. Kapadokya'ya gelen ve kültür turizmine önem veren turisti buraya çekmek için bir çok çalışma yapılacak. Ancak ilk olarak yol ağının genişlemesi gerektiğine inanıyorum. Çorum'a hem karadan hem de havadan daha hızlı ulaşım sağlanmalıdır. Biz çalışmalarımızda hızlıyız ama kaynak sorunu nedeni ile bu işler yavaş yavaş ilerliyor. Gerekli kaynaklar sağlanır ve altyapıdaki eksikliklerde giderilirse ilimiz turizmde geleceğin yıldızı olacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2007 Perşembe 14:49:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?