3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum'da yeni antik kent bulundu

Çorum'un Mecitözü İlçesi Beyözü Köyü'nde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Bizans Dönemi'ne ait bir antik kent kalıntıları bulundu.

Amerikalı Bilim Adamı Prof. John Haldon'un başkanlığındaki ekibin araştırmaları sonucu eski kaynaklarda ‘Avkat’ ismiyle yer alan antik kentin Beyözü Köyü sınırları içerisinde bulunduğu tespit edildi. Ankara Etnografya Müzesi Uzmanı Mehmet Demir, “Kazı çalışmaları bu yıl içerisinde başlayacak” dedi.


Bizans dönemi tarih uzmanı Prof. John Haldon'ın başkanlık ettiği ve Amerikan, İngiliz, İtalyan ve İsviçreli bilim adamlarının yer aldığı 32 kişilik heyet, geçen yılın Ağustos ayında Beyözü Köyü Kaletepe Mevkii'nde inceleme yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcilerinin denetimindeki çalışmalarda Avkat Antik Kenti'nin konumu ve kalıntıları belirlenerek kayıt altına alındı.

Prof.John Haldon ve ekibi tarafından 1 yıldan bu yana sürdürülen araştırmaların sonuçları ile ilgili olarak Ankara Etnografya Müzesi uzmanı Mehmet Demir açıklama yaptı. Demir, 3 hafta süren çalışmaların sonunda antik kentin yerinin kesinlik kazandığını söyledi.

Yüzey araştırmaları ile ilgili raporların hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulduğunu belirten Demir, Bizans Dönemi'ne ait kale ve taşra yerleşim yeri kalıntılarının bulunduğu ‘Avkat Antik Kenti' ile ilgili araştırma sonuçlarının önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak sempozyumda ortaya konacağını bildirirken, “Bizans yerleşim yeri ile ilgili araştırmalar önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Uzmanlardan oluşan inceleme heyetinin raporuna göre ilerleyen dönemde kazı çalışmaları başlayacak” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 12:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?