3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Çorum'dan barış çağrısı yaptılar

Hititler ile Mısırlılar arasında dünyanın ilk yazılı barış anlaşması olan Kadeş Anlaşması'nın imzalandığı kent olan Çorum'dan Rus ve Gürcistanlı bilim adamları barış mesajları verdi.


Çorum'da düzenlenen 7. Uluslararası Hititoloji Kongresi'ne katılan Rus ve Gürcü bilim adamları topraklarında yaşanan savaşın üzücü olduğunu belirterek, tarafların sorunlarını barış yolu ile çözmesi gerektiğini ifade ettiler.
Hititoloji Kongresi'nde bildiri sunan Rus bilim adamı Dr. Vıladimir Shelestin, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan krizin bir an önce son bularak barışın sağlanması gerektiğini söyledi.


İnsanların karşılaştıkları sıkıntıları barış yolu ile çözmesi gerektiğini belirten Shelestin, "Savaş yerine barış yolu aranmalı ve iki ülke sorunlarını silahla değil karşılıklı diyalog ile çözmeli" dedi.


Dünyanın ilk barış anlaşmasının imzalandığı Çorum'dan tüm dünyaya seslenen Gürcistanlı bilim adamı Prof. Dr. Leven Gorddezıanı, "Savaş her zaman toplulukların ayrılmasına neden olur. Tüm dünya barışın sağlanması için çalışmalıdır" ifadelerini kullandı.


Her iki ülkenin savaşarak sorunlarını çözemeyeceğini anlatan Gorddezıanı, "Taraflar silahla, kavgayla sorunlarını çözmemeli, barış içerisinde yaşamalı ve insanların ölmesi, ülkelerin içerisindeki karışıklıklar hiç kimseye ve insanlığa fayda getirmez. Mutlaka barış yolları aranması gerekiyor" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 14:41:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?