5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Çorumlu işçiler destek bekliyor

Çorum'da, faaliyet gösteren kiremit ve tuğla fabrikalarında çalışan işçiler, sosyal haklarının düzeltilmesi için miting düzenliyor.
Çorum'da faaliyet gösteren kiremit ve tuğla fabrikalarında çalışan işçiler, emeklerinin karşılığını almak ve sosyal güvencelerinin teminat altına alınması için gerekli çalışmaları başlatabilmek için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Mitinglerine Başbakan Erdoğan'ı da davet eden işçiler, toplumun bütün kesimlerinden destek bekliyor.
Çorum ekonomisinin lokomotiflerinden olan ve Türkiye çapında kalitesiyle önemli bir yer edinen kiremit ve tuğla fabrikalarında çalışan işçiler, yapılacak mitingin ardından güç birliği yaparak, bir sendika altında toplanmayı hedefliyor. Toprak sanayiinde çalışan işçiler ekonomik durumlarının düzeltilmesi, iş güvenliklerinin sağlanması ve sendikalaşma isteklerinin gerçekleşmesi için Pazar günü açık hava toplantısı düzenlediklerini toplantıda amaçlarının işverenlere karşı bir baş kaldırma olmadığını sadece çalışma şartlarının insan hakları çerçevesinde düzeltilme isteği olduğunu kaydettiler.
İşçiler adına bir açıklama yapan Toplantı Düzenleme Kurul Başkanı Erhan Eray, toplantı için gerekli iznin alındığını belirterek, haklı mücadelelerine toplumun her kesiminin destek vermesini istedi.
Çorum'da faaliyet gösteren kiremit ve tuğla fabrikalarında çalışan 7 bin 500 işçinin alın terlerinin karşılığını alamadıklarını ifade eden Erhan Eray, kendilerinden 40-50 yıl önce ağabey ve babalarının çalıştıkları şartlarda çalışmaya zorlandıklarını, hiçbir sosyal haktan yararlanamayan işçilerin 200 gün çalışmalarına rağmen sigorta primlerinin 50 gün olduğunu söylediler.
Eray, "İş güvencesi bulunmayan toprak sanayi işçilerinden sezon başında alınan ve üzeri boş olan bonolar, işçilerin hak aramasının karşısında duran en büyük engel olmaya devam etmektedir. Toprak sanayi işçilerinden, işverenleri tarafından alınan bu boş bonolar olası bir işçi-işveren ihtilafında işçinin başında sallanan kılıç gibi durmaktadır. İşçi hem ekonomik açıdan güçsüz, hem iş güvenliğinden yoksun ve hem de verdiği açık bono dolayısıyla işverenin kölesi durumuna gelmektedir. Artık bu köle düzenine dur demek istiyoruz" şeklinde konuştu.
iha-çorum
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2004 Cumartesi 09:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?