2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

ÇTB kompleksi hizmette

ÇORUM TİCARET BORSASI KOMPLEKSİNİ HİSARCIKLIOĞLU HİZMETE AÇTI

Çorum Ticaret Borsası Kompleksi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Açılışa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Nurullah Çakır, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, CHP Çorum Tufan Köse, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney ve davetliler katıldı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyadaki fındık üretiminin yüzde 80'nini karşılayan Türkiye'nin kendi ürettiği ürünün fiyatını belirleyemediğine dikkat çekerek, Türkiye'nin ürettiği ürünün fiyatını kendisinin belirlemesi gerektiğini söyledi.

Ülkedeki tahıl ürünlerinin rekoltesinin tespitinde gördüğü eksikliklere de değinen Hisarcıklıoğlu, "Gelişmiş ülkelerde herşey uydudan takip edilirken biz hala peygamber pazarlığıyla rekolte tespiti yapıyoruz. Ne ürettiğimizi bilmezsek ne yapacağımızı bilemeyiz. Batıda hangi yöntem uygulanıyorsa bizde de aynısı uygulanmalı" dedi.

Türkiye'nin dünyanın 7. ekilebilir tarım arazisine sahip olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Konya'nın yüzölçümüne sahip olan Hollanda'nın 52 milyar dolar tarım ürünü ihraç ederken, Türkiye'de bu oranın 11 milyar dolar seviyelerinde olduğuna dikkat çekti.

Toprak Mahsulleri Ofisi'yle lisanslı depo kurduklarını ancak bürokrasi ve özel sektör ortaklığının yarı yarıya olduğu için atılım yapamadıklarını dile getiren Hısarcıklıoğlu, "Lisanslı depoculukta atılım yapmamız lazım. Bütün dünya böyle yapıyor. Eğer biz de bunu yapabilirsek, ürün iktisat borsası ve lisanslı depoculukla birlikte batıdan ürün alış satışı konusunda hiçbir farkımız olmayacak" ifadelerini kullandı.

Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Güney, borsa kompleksinin 16 milyon TL'ye mal olduğunu söyledi.

1988 yılında kurulan Ticaret Borsası'nın borsa kotasyonuna dahil ürünlerin tescilini yaparak faaliyet gösterirken, 2000 yılından itibaren spot borsacılığına başlayarak satış salonunda serbest piyasa koşullarında ürünlerin alım ve satım ortamını sağladığını dile getiren Güney, "Borsa sunmuş olduğu bu hizmetlerle, serbest piyasa kurallarının yerleştirilmesinde ve kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, ayrıca bin bir zahmetle ve emekle üretim yapan çiftçilerimizin mallarının gerçek değerle satılmasında, önemli

rol oynamaya devam edecektir. Borsamızın bir amacı da üyelerimizi eğitmektir. Eğitim her konuda başarının birinci adımı ve şartıdır. Ayrıca sunmakta olduğu hizmeti daha kaliteli sunmak, bölgedeki önemli bir eksikliği gidermek ve bu yöndeki talep ve ihtiyaçları karşılamak, ürünlerin kalitesinin dünya standartlarında olmasını sağlamak, kaliteli üretim için üreticiyi teşvik etmek, tüketiciyi ürün kalitesine karşı güvenli kılmak ve ürün kalitesinde Avrupa Birliği'nin belirlediği kriterleri yakalamak amacıyla

tarım ürünlerimizin analizi laboratuvarlarımızda yapılarak satışa sunulmaktadır" dedi.

Konuşmalar ve yapılan duanın ardından borsa kompleksinin açılış kurdelesini TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve davetliler birlikte kesti.

ÇORUM TİCARET BORSASI KOMPLEKSİNİ HİSARCIKLIOĞLU HİZMETE AÇTI
ÇORUM TİCARET BORSASI KOMPLEKSİNİ HİSARCIKLIOĞLU HİZMETE AÇTI
ÇORUM TİCARET BORSASI KOMPLEKSİNİ HİSARCIKLIOĞLU HİZMETE AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2011 Cuma 22:28:03
Güncelleme :18 Haziran 2011 Cumartesi 09:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?