3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Demirciik bitme noktasında

Çorum'da demircilik mesleği artık tarihe karışıyor.

Bir çok demirci ustası, kepenkleri kapatırken, sadece birkaç usta mesleğini sürdürmek için çaba gösteriyor.
Alın teri, göz nuru ile ateşin karşısında uzun uğraşlar sonucunda üretilen demir eşyaları yapan ustalar, teknolojinin gelmesiyle birlikte mesleklerinin de bitme yolunda olduğunu söylediler.

Bir zamanların gözde mesleği olan ve güç kuvvet ile mertliğin ispatlandığı meslekler arasında yer alan demircilik mesleği, özellikle kılıçla savaş döneminde doruğa çıktığı nokta olurken, en iyi usta olarak keskin kılıç yapan ustalar gösteriliyordu. Vatan savunmasında bilek gücünü kullanarak mesleklerini sürdüren demirci ustaları şimdilerde ise sadece karınlarını doyurabilecek kadar iş yapıyorlar.
İlkel tarımla başlayan ve azalarak devam eden demircilik mesleği, eski popülerliğini kaybetti. Çorumlu demirci ustaları, karasaban, orak, kazma, tahra ve at nalı ve vatan savunması için kullanılan kılıçların üretimiyle doğan demircilik mesleğiyle uğraşanların sayılarının oldukça azaldığını belirten demirci ustaları, İnsan gücü yerine makinelerin kullanılması bu meslekte çalışan kişilerin sayılarını da azaltan bir diğer unsur oldu.


Çorum'da uzun yıllardır demircilikle uğraşan ustalara göre artık bu meslek bitti. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle çiftçinin işine yarayan birçok parçayı satamadıklarını belirten ustalar, "Kepenkleri kapatma aşamasına geldik" dediler.
Mesleğin önceki dönemlerde çok popüler olduğunu ancak teknolojiye yenildiklerini belirten demirci ustaları demiri nasıl işlediklerini ise şöyle anlattılar:
"Metali seçer ve ocakta ısıtarak tavlarız. Örsün üzerine yerleştirir, çekiçle döverek, keserek ve zımparalayarak biçim veririz. Parçaları yeniden ısıtır, katalizör maddeleri koyar ve çekiçleyerek birleştiririz. Son şekli verilen parçaları tekrar ısıtarak tavlar, sertleştirmek için suyun içine atarız."

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 11:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?