2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Dodurga 2023'e hazırlanıyor

Çorum'un Dodurga ilçe Belediyesi, hayata geçirdiği alt ve üstyapı yatırımlarıyla ilçeyi 2023'e hazırlıyor.

Dodurga'yı kabuğunu kıran ve geleceğe umutla bakan bir kent haline getirmek için çalışma başlatan Dodurga Belediyesi, yaptığı çalışmalarla takdir topluyor. 2009 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimleri'nde Belediye Başkanı seçilen Bekir Kılıç, göreve geldiği günden bugüne kadar yaptığı çalışmaları değerlendirdi. İlçe halkının kendilerine duyduğu güveni boşa çıkarmadıklarını dile getiren Başkan Kılıç, seçimler öncesi taahhütte bulundukları projeleri tek tek hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Belediye başkanı olarak yüklendiği sorumluluğun farkında olduğunu vurgulayan Kılıç, Dodurgalıların beklentilerine cevap vermek için gayret gösterdiklerini belirterek, "Dodurga insanı her şeyin en iyisine layık, onlara layık oldukları şekilde hizmet edeceğiz" dedi.

Kılıç, ilçenin geleceğine etki edecek yatırımlara ağırlık verdiklerini belirterek, Dodurga'yı Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023'e hazırladıklarını kaydetti. Başkan Kılıç 2023 yılında, Dodurga'nın ekonomik gelişimi hız kazanmış, işsizlik ve göç engellemiş, nüfusun arttığı yepyeni yüzü ile bölgenin yıldızı konumunda olacağını savundu.

"GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN İSTİHDAMA YÖNELİK ÇALIŞMALARA ÖNCÜLÜK ETTİK"

İlçenin ekonomik kalkınması için ilk olarak istihdama yönelik çalışmalara öncelik verdiklerini anlatan Başkan Kılıç, yatırımcılara Dodurga'yı tanıtarak yeni yatırımları desteklediklerini vurguladı. Hazır iş gücünün değerlendirilmesi için ilçeye bir tekstil fabrikası kazandırdıklarını belirten Kılıç, "İşsizlik ve göç ilçemizin en temel sorunu haline gelmişti. Dodurga'nın gelişebilmesi için göçün engellenmesine bunun için de işsizliğin önlenmesine ihtiyaç olduğunu tespit ettik. İlçemizde en kolay istihdam sağlayabileceğimiz yatırımın tekstil sektörü olduğunu düşündük. Çünkü tekstil işçisi için uzun süreli bir eğitim şart olmadığı gibi okulunu da içinde barındıran bir sektör. Özel yatırımcıları davet ettik ve şu an tekstil sektöründe ilçe halkımızı istihdam ediyoruz. Bir taraftan da İŞKUR işbirliği ile makineci kursları açarak yeni personel yetiştiriyoruz ve ilçemizdeki fabrikada istihdamı artırıyoruz" dedi.

"DODURGA ENERJİ VE ORGANİK TARIM MERKEZİ OLACAK"
Başkan Kılıç, ilçede bir hidroelektrik santralinin yapımına devam edildiğini belirterek rüzgar tribünlerinin kurulması ve Dodurga'nın 2023'te bir enerji merkezi haline gelmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bayanların tekstil sektöründe ve organik tarım arazilerinde, erkeklerin de hidroelektrik santralinde istihdam edildiğini ekleyen Kılıç, Dodurga'nın ilçe merkezinde işsizliğin ve göçün engellendiğini, 2023'e kadar yapılacak yatırımlarla bütün ilçede göçün engelleneceğini ve nüfusun artırılması için çalışmaların başlayacağını vurguladı.

Dodurga ilçesinin sadece enerji noktasında bir merkez haline getirilmesi hedefini yeterli görmediklerini kaydeden Başkan Kılıç, ilçenin konumu itibari ile bir tarım merkezi haline gelmesinin de mümkün olduğunu, bu anlamda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Obruk-Dutludere Sulama Projesi'nin ilçeye hayat katacağına işaret eden Kılıç, "İlçemiz geniş tarım arazilerine sahip. Ancak yıllardır sulama sorunu nedeniyle verimli bir tarım yapamıyoruz. Nihayet hükümetimiz yüzümüze güldü ve Obruk Barajından Dutludere Sulama Projesi faaliyete geçiyor. Çalışmalar daha başlamadan biz bu yatırımın değerini gördük ve maksimum derecede yararlanmak için çalışmalara başladık. İlçemizin çok yakınında bir araziyi kamulaştırarak organik tarım arazisine dönüştürdük. Daha sonra bu
araziyi özel yatırımcının kullanımına sunduk ve bu yıl organik tarımın ilk hasadını yaptık. Bu sayede hem ilçe halkımız organik tarım arazilerinde istihdam edilmiş oldu hem de ilçe halkımıza örnek teşkil eden büyük bir ekonomik yatırım kazandık. Sulama projesi tamamlandığında halkımızı organik tarıma yönlendireceğiz. Bölgemiz seracılık için de uygun. Dodurga'yı 2023'e kadar yaz kış organik tarımın yapıldığı Türkiye'de önemli ve örnek bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Bölgenin ekonomik değeri olan yöresel ürünlerini de değerlendirdiklerini aktaran Kılıç, sulanma imkanı hiç olmayan kıraç tepeleri de kapari ormanı olarak kullandıklarını kaydetti. Dünyaca ünü olan Kapari bitkisinin anavatanının Dodurga olduğunu söyleyen Kılıç, yine belediyenin desteği ile özel müteşebbislerin ilçede kapariye büyük yatırım yaptığını ifade etti.

"GELECEK İÇİN GENÇLERİN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ"

Başkan Kılıç gelecek için en önemli yatırımın ise gençliğe yapılan yatırım olduğunu söyledi. Bir kentin geleceğini planlarken temel taşlarının gençlik olduğunu vurgulayan Kılıç, gençliğe yatırım yapılmadığında sağlam bir gelecek inşa etmenin mümkün olmadığına işaret etti.

Gençlerin eğitimine yönelik yatırımları her yatırımın üstünde tutuklarının altını çizen Kılıç, "Her belediye az çok gelecek için planlar yapıyor. Ancak önemli olan geleceğin temelini sağlam atmış olmak. Temeli sağlam olmayan kent 2023'e çıkabilir mi? Biz bu nedenle ilk olarak sağlam temel çalışmalarına başladık. Gençlerin eğitimi için her projeyi değerlendirdik. İlk olarak ilçemizde mesleki eğitim kurslarını teşvik ettik. Bununla da yetinmedik belediyemiz bünyesinde gençlerimize gelecek vadeden meslekler
kazandırmak için çalışmalar başlattık. Bunların en güzel örneği şu an belediyemiz bünyesinde devam eden bilgisayar programcılığı kursudur. Dodurga belediyesi olarak uzman eğitmenler aracılığı ile belediyemiz bünyesinde bilgisayar yazılım uzmanları yetiştiriyoruz. Önce vatandaşımıza eğitim veriyoruz, sonra da eğitim aldıkları konuda istihdam alanı oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

"GELECEĞE HAZIRLANIRKEN HİZMETİ AKSATMADIK"

Dodurga Belediyesi olarak ilçenin geleceğine yönelik çalışmaları her zaman ön planda tuttuklarını ifade eden Başkan Kılıç, geleceğe hazırlanırken halkın bu gün ihtiyacı olan hizmetleri de aksatmadan sürdürdüklerini kaydetti.

Kanalizasyon, asfalt ve parke taşı çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Kılıç, "Biz Dodurga'nın iyi bir geleceğe ihtiyacı olduğunu gördük. Tabi bu sadece istihdam anlamında değildi. İlçenin kentsel olarak alt yapısının ve üst yapısının da gelişmeye ihtiyacı var. Göreve başlar başlamaz 19 kilometre asfalt yol, 10 kilometre parke yol yaptık. Bu çalışmalara ilaveler her geçen gün artıyor. Aynı şekilde yeni yapmış olduğumuz 30 kilometre kanalizasyon hattına da ilave çalışmalarımız sürüyor. İlçemize bir kültür merkezi, spor kompleksi ve kent ormanı yapma çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemizin araç parkuruna ilaveler yaptık. Çevre ve temizlik çalışmalarında devrim niteliğinde yeniliklere imza attık" dedi.

Kentin hem sosyal ve kültürel gelişimine hem de imar çalışmalarına büyük yatırımlar yaptıklarını ekleyen Başkan Kılıç, ilçenin çehresini değiştiren bir çalışmaya imza attıklarını ve kentin merkezine Avrupa mimarisinde bir saat kulesi inşa ettiklerini ifade etti.

Alt yapı, üst yapı, kentsel gelişim, eğitim, kültür ve sosyal alanda her türlü çalışmanın yoğun bir tempo ile sürdüğünü dile getiren Başkan Kılıç, ilçeyi Cumhuriyet'in yüzüncü yılında işsizlik ve göç engellenmiş, nüfusu artan, güçlü ekonomiye sahip, mimarisi ve sosyal altyapısı ile gelişmiş bir Avrupa kenti haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Dodurga'nın Türkiye'ye örnek bir ilçe olmasını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Kılıç, kentin 2023 vizyonu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"İlçemizin bu günkü nüfusu hızlı gelişme için yeterli değil. İlçemiz ve köylerimizdeki nüfusun il dışına göçünü engellemek için yaptığımız çalışmalar neticesinde şehir merkezimizde göç engellendi. Dodurga'da ekonomik yatırımlar sürüyor. Bunların başında enerji yatırımları ve bizim teşvikimizle oluşan organik tarım yatırımları geliyor. Hükümetimizin bir lütfu olan Obruk - Dutludere Sulama Projesi ilçemizde meyvecilik, organik tarım ve hayvancılık gelişimini zirve noktaya çıkarak. Rüzgar enerjisi yatırımları tamamlandığında bölgemiz yenilenebilir enerji noktasında güçlü bir örnek olacak ve adından bahsettirir konuma gelecek. Yine özel müteşebbislere yatırım çağrımız sürüyor ve destek sözümüzün arkasındayız. Bölgemizde bulunan maden sahası nedeniyle ilçemize bir Maden Fakültesi ya da Maden Meslek Yüksekokulu yakışır diye düşünüyoruz ve bu alanda girişimlerimiz sürüyor. İlçemizin sosyal gelişimine katkı sağlayacak kültür salonu, spor kompleksi gibi yatırımlarımızın temeli atıldı. İlçemizde sanayinin gelişmesi ve özel yatırımların ilgisini çekmek için başlattığımız proje dahilinde sanayi dükkanları inşa ettik. İmar çalışmalarımız sürüyor. Saat kulesi ilçemizin çehresini değiştirdi.
2023 yılında köy gibi devraldığımız Dodurga'yı Cumhuriyet'in yüzüncü yılına yakışır, eğitimli nüfusu ile her alanda gelişmiş bir Avrupa kenti olarak göreceğiz. Türkiye'de Cumhuriyet'in yüzüncü yılı kutlanırken biz bütün Dodurgalılar olarak hep birlikte yüzyıldır düşlediğimiz çağdaş bir kenti hep birlikte tasarlamanın ve gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşayacağız, kutlamalara ayrı bir anlam katacağız."

iha
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2011 Çarşamba 18:57:31
Güncelleme :7 Aralık 2011 Çarşamba 19:04:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?