5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Eğitim semineri başladı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ ÇORUM'DA BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Tarihsel-Arkeolojik Miras ve Kültür Varlıklarının Turizmde Değerlendirilmesi" konulu hizmet içi eğitim semineri Çorum'da başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı personelinin bilgisini, verimliliğini artırmak, hizmet içinde eğitilmesi ve yetiştirilmesi ile üst kadrolara hazırlanmalarını sağlamak amacıyla daire başkanları, şube müdürleri ve bakanlık personeline yönelik düzenlenen eğitim semineri Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon İl ve Kültür Turizm Müdürleri de katılıyor.

Eğitim semineri öncesi açılış konuşması yapan Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, köklü tarihi ve zengin kültürü ile uygarlık tarihinde önemli bir yeri olan Çorum'un kültür turizmi açısından da Türkiye'nin önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Günümüzden 8 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan ve Anadolu'da ilk organize devleti kuran Hititlerin başkenti Hattuşa'nın Çorum'da olduğunu hatırlatan Özüdoğru, Hattuşa'nın Türkiye'de UNESCO tarafından dünya kültür miras listesine alınan 9 değerden birisi olduğunu belirtti.

Hitit Uygarlığı'nın en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlık olduğunu dile getiren Özüdoğru, "Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş antlaşmasına ait çivi yazılı tablette Hattuşa'da bulunmuştur. Ulu önder Atatürk'ün direktifleriyle yapılan ve ilk milli kazılardan olan Alacahöyük'te Hatti döneminin yüksek kültürünü yansıtmaktadır. Kültür varlığı olarak tescillenen Çorum müzesi de ülkenin en önemli müzelerinden birisi konumundadır. Çorum tarihi

zenginliklerinin yanında yaylaları ve İncesu kanyonu gibi doğal güzellikleri, tarihi konakları ile gezilmeye, görülmeye değer önemli turizm şehridir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Daire Başkan Yardımcısı Halil Özkan ise, turizmin bereketini Anadolu'ya çekerek, Anadolu insanının da bu bereketten faydalanmasını istediklerini söyledi.

Türkiye'nin dünya pazarında en önemli ürünün turizm olduğunu dile getiren Halil Özkan, turizm sektörünün bölgesel bazda ekonomik uçurumları ortadan kaldıran en önemli faktörlerden birisi olduğunu vurguladı.

Özkan, Türkiye'nin 10 bin yıllık tarihi peyzajı, bozulmayan doğal güzellikleri ve Türk insanın misafirperverliği rekabet ortamında güçlü ayrıcalığa sahip olduğunun altını çizdi. 2009 yılında Türkiye'ye 27 milyon turist geldiğini hatırlatan Özkan, yaşanan krizlere rağmen Türkiye'nin turizmde dünyanın en iyi turizm ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

27 milyon turistten 9 milyonun Antalya'ya geldiğini açıklayan Özkan, kıyı turizminin yanı sıra çeşitli alternatif turizm faaliyetleri ile bunu iç kesimlere çekmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Çorum Valisi Nurullah Çakır, artık sadece tanıtımlarla kültür ve turizm değerlerinin tanıtılmasının yeterli olmadığına dikkat çekti.

Tek bir destinasyon yerine çoklu destinasyonlar geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Vali Çakır, Amasya, Samsun ve Tokat'ın bir araya gelerek geliştireceği destinasyonla bu illerdeki tarihi ve kültürel değerlerin ortak tanıtımlarının yapılabileceğine dikkat çekti.

Yapılan konuşmaların ardından seminere geçildi. Seminerde Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Emre Madran "Turizm ve Koruma", Bahçeşehir Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. İpek Altınbaşak "Turizmde Pazarlama Politikaları", Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu "Kendini Koruyan Kentler, Zirve Üniversitesi'nden Yard. Doç. Dr. Metin Çelik "Marka Kent olma Süreçleri" konularında sunum yaptılar.

Seminerin açılış programına Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve davetliler katıldı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ ÇORUM'DA BAŞLADI
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ ÇORUM'DA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2010 Pazartesi 14:34:01
Güncelleme :28 Haziran 2010 Pazartesi 17:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?