20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

Eker fuara açılışına katıldı

EXPO TR83 Anadolu Tarım, Tarım Makineleri ve Endüstrisi İhtisas Fuarı, Anadolu Hayvancılık ve Tavukçuluk Teknolojileri , Et, Süt ve Yumurta Endüstrisi Fuarı açıldı. Fuarın açılışına Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katıldı.

11 Ekim tarihine kadar açık kalacak fuara Ankara, Samsun, Tokat, Amasya ve Çorum'dan 45 firma katıldı. Fuarda açılış konuşmasını yapan EXPO TR83 Fuarcılık Ceosu Can Özatay, EXPO TR83 olarak, 2009-2010 yılında çeşitli dallarda 26 fuar düzenlediklerini söyledi. Özatay, düzenlenen fuarların başta Çorum olmak üzere ülke ekonomisine büyük katkılar sunduğunu belirtti. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, avcılık-toplayıcılık teknolojisinden hayvancılık-tarım teknolojisine geçişin insanoğlunun

görüp geçirdiği en büyük kültürel devrimlerden biri olarak kabul edildiğini söyledi. Bu sürecin negatif etkilerinin de bulunduğunu dile getiren Başaranhıncal, "Günümüzde yaşadığımız küresel ekonomik kriz bunun en büyük göstergesidir. önümüzdeki dönemlerde kriz fırsatı dedikleri aslında dünyanın tarımı tekrar keşfetmesi sürecidir. Bugün dünyanın en önemli sorunlarından birisi global ekonomik kriz ve buna bağlı olan global açlığı yenebilecek tek çıkış noktası tarım olacaktır. Tarımda ülkemiz potansiyel

olarak hem kendi ülkemizin ihtiyaçlarına hem de globalleşen dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye sahiptir" dedi.

Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney ise, tarım nüfusundaki fazlalığın, tarım arazilerinin çok parçalı olması ve üretimdeki verim düşüklüğünün tarım alanında üreticileri etkileyen sorunların başında geldiğini söyledi. Güney, yaşanan sorunların çözümü için tarım ile teknolojinin mutlaka buluşturulması gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, fuarların sektör paydaşlarının biraraya geldiği, sektörle ilgili en son bilgi ve teknolojilerle buluştuğu faaliyetler olduğunu söyledi. Tarımın son yıllarda bilgi ve teknolojileri çok iyi kullanan bir sektör haline geldiğine işaret eden Bakan Mehdi Eker, "Tarıma dayalı sanayi öne çıkmaya başladı. Sektörde ne olup bittiği, fuarlar aracılığıyla paydaşlarla buluşturuluyor. Çorum binlerce yıldır insanlığa katkı yapan medeniyetlerin beşiği bir ildir. Bu boş yere

olmaz. İnsanlar binlerce yıldır bir yerde yaşıyor ise bu boşuna değildir. Bunun ilk nedeni ekolojidir. Çorum iklim olarak bir geçiş yeridir. Çeltik, bakliyat, kuru ziraat elde edilen bir çok ürün, beyaz et, gıda sanayi ve yumurtada önemli bir potansiyele sahiptir. Tarıma dayalı sanayinin giderek geliştiği bir bölgedir. Çorum'un sahip olduğu coğrafi potansiyel, ülkemiz için de önemlidir" şeklinde konuştu.

Hububatta Türkiye'nin yeniden 20 milyon tonun üzerinde üretime çıktığını anlatan Bakan Eker, "2005 yılından beri TMO 5 milyon ton hububat almıştır. Bunun karşılığında da 2 milyon TL ödedik. Çorum'da ise 150 bin ton hububat alımı ve 25 bin ton emanet olmak üzere 175 bin ton alım yaptık. Çiftçiye 65 milyon ödedik. Emanetlerle ilgili sıkıntı, önceliği üreticiye vermemizdendir. Tüccarı ikinci planda tutuyoruz. Tarım sektörü Türkiye'de değeri ve verimi artan bir sektör. 2003 yılında 23 milyar dolar olan üretim 57 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal tarafından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür plaketi takdim edildi, 4 üreticiye de bitkisel hasar ödemeleri yapıldı. Çiftçilerin ödeme çeklerini Bakar Eker verdi. Fuarın açılış kurdelesini Bakan Mehdi Eker ile davetliler birlikte kesti. Bakan Eker, daha sonra beraberindekilerle standları gezerek bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 18:41:00
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 23:47:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?