2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Engelli dostu üniversite

Çorum Hitit Üniversitesi, engelli dostu üniversite olma yolunda önemli adımlar attı.

Göreve geldiği günden itibaren yaptığı çalışmalarla üniversiteye yeni bir sinerji kazandıran Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitede eğitim gören engelli öğrencilerin önündeki engellerin kaldırılması için çalışma başlattı. Kurulan "Engelsiz Üniversite Birimi" ile üniversitede eğitim gören ve bu yıl kaydını yaptıran engelli öğrencilerin eğitim hayatlarını kolaylaştırıcı her türlü tedbiri alan Hitit Üniversitesi, yaptığı fiziki düzenlemelerle de bu öğrencilerin yaşam
standartlarının yükselmesine katkı sağladı. Bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran engelli öğrencilere pozitif ayrımcılık yapan üniversite yönetimi, kayıt dönemi süresince engelli öğrencilerin talep ve istekleri doğrultusundan başta ulaşım olmak üzere her türlü önlemi aldı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversitedeki engelli öğrenci ve personelin gündelik yaşam ve eğitim hayatlarını kolaylaştırmak adına tüm argümanları seferber ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Reha Metin Alkan, her insanın doğuştan veya zaman içerisinde engelli olma riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Sosyal sorumluluk sahibi bir kurum ve üniversite olarak topluma her alanda örnek olmak arzusunda olduklarını dile getiren Alkan, bu arzularının somut örneklerinin bulunduğunu  belirtti.

Kayıt döneminde Hitit Üniversitesi'ni tercih eden öğrencilerin rahatı için her türlü tedbiri aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Alkan, "Başvuru formlarında engelli olduklarını belirten her öğrencimize telefonla tek tek ulaşarak bu süreçte başta ulaşım olmak üzere her konuda bizden özel bir taleplerinin olup olmadığını sorduk. Gelen istekler noktasında da bu öğrencilerimize yardımcı olduk. Kayıtlarda bu öğrencilerimize başta lojistik olmak üzere her türlü desteği verdik. Hiçbir sorun yaşatmadık. Bu bir  lütuf değil yapmamız gereken bir çalışmaydı ve bizde yaptık" dedi.

Rektör Alkan, engelli öğrencilerin ulaşımlarının kolay sağlanması, kayıtlarının öncelikli olarak yapılması onlara karşı sorumluluklarının bittiği anlamına da gelmediğinin altını çizdi. Üniversitenin yerleşke konusunda ciddi açığımız bulunduğunu belirten Rektör Alkan, üniversite yerleşkesi inşa edildiğinde de engelli dostu olacağının altını çizdi. Yapılan yasal düzenlemeyle 2012 yılı ve sonrası engelli öğrencilerin yaşamlarında sorun olmayacak şekilde eğitimlerini sağlamanın zorunlu olacağına işaret eden  Alkan, "Bu yasal zorunluluk olmadan biz bunu yapıyoruz. Yasal olarak zorlanması olayı keyfiyetten çıkarıyor. Bunu benimseyerek özümseyerek yapıyorum" diye konuştu.

Engelli öğrencilere eğitim hayatlarında olduğu gibi gündelik yaşamlarında da aynı konforu sağlamayı hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Reha Metin Alkan, "Bu anlamda da engelli öğrenci biriminin ön hazırlıkları tamamlandı. Birim temsilcileri oluşturuldu. Kısa süre içerisinde bu birimiz hizmet verecek. Mühendislik fakültesinde rektörlük binamız var. Şu anda tamamlandı. Önümüzdeki günlerde oraya taşınacağız. Taşındığımızda bununla ilgili fiziki mekan oluşturulacak. MYO'da engelli arkadaşlarımızı için  gerekli fiziki alt yapıyı da hazırladık. Yeni binalarımızda bunu daha etkin hale getireceğiz. İnternet hayatımızın en önemli gerçeklerinden birisi. Öğrenci arkadaşlarımızın kolay bir şekilde bu teknolojiden faydalanmasını arzu ediyoruz. Yeni bir web sayfası yapıyoruz. Bunun içinde engelli öğrencilerimiz için özel bir yapılanmaya gittik. Ekran okuma programları, yazılımları ile engelli öğrencilerimiz sayfamızdan ve internetten kolayca faydalanabilecek. Ayrıca başta kütüphane olmak üzere diğer birimlerde de
çeşitli düzenlemeleri hayatı geçireceğiz. Maliyeti ne olursa olsun bunu üniversitemize kazandıracağız. Parmaklarını kullanmayan öğrenci ve personelimiz içinde yaşamlarını kolaylaştıracak alt yapıyı hazırlayacağız" ifadelerini kullandı.
Engelli öğrenci ve personeli önemsediklerini dile getiren Alkan, şunları söyledi:
"Yapacağımız çalışmalarla örnek olacağız. Üzerimize büyük sorumluluk ve görev düşüyor. Bizde bu sorumluluk doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Engelli olmak çekinilecek bir durum değildir."

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2011 Cumartesi 13:35:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?