3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Fahri hemşehriler ile tarihe yolculuk

Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım'ın ismi Hitit Uygarlığı'nın başkentleri arasında yer alan Alacahöyük'te bir caddeye verildi.

Alacahöyük Belediye Meclisi tarafından Fahri Hemşehri seçilen kişiler Alacahöyük'te düzenlenen bir programda bir araya geldi. Fahri Hemşehri seçilen Anayasa Mahkemesi Üyesi ve Eski Çorum Valisi Mustafa Yıldırım, Danıştay Üyesi eski Çorum Valisi Atıl Uzelgün, Çevre ve Orman Eski Bakanı Fevzi Aytekin, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, düzenlenen programa katıldılar.

Program öncesinde Anayasa Mahkemesi üyesi Mustafa Yıldırım ve eşi Perihan Yıldırım, adları verilen Vali Mustafa Yıldırım caddesinin tabelasını takarak, caddeyi açtılar.

Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım, Çorum'da valilik yaptığı dönemde belde olan Alacahöyük'ün aynı zamanda kurucu Valisi olma özelliği de olduğunu belirterek, "Tarihi Hitit Uygarlığı'na başkentlik yapmış ve tarihi bir geçmişi olan beldeye ismimin verilmesi ve beni Fahri Hemşehri yapmaları karşısında çok duygulandım. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. 

Alacahöyük Fahri Hemşehriler günü dolayısıyla düzenlenen program çerçevesinde konuklar Alacahöyük ören yerini gezdiler. Sfenksli kapı ve kral mezarları ile tarihi kalıntıların bulunduğu kazı alanını gezen misafirlere Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, geniş bilgi verdi.

Anayasa Mahkemesi Üyesi ve Eski Çorum Valisi Mustafa Yıldırım eşi Perihan Yıldırım, Danıştay Üyesi eski Çorum Valisi Atıl Uzelgün eşi Zeren Üzelgün, Çevre ve Orman Eski Bakanı Fevzi Aytekin, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ile Alacahöyük Belediye Başkanı Hüseyin Saykan, ören yerlerinin gezilmesinin ardından Dünya'nın ilk barajları arasında yer alan Hitit Barajı'nı gezdiler.

Alacahöyük kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınar, yoğun bir araştırma sonrasında Hitit Barajı'nı 3 bin 500 yıl sonra yeniden hayata geçirdiklerini ve kullanıma açtıklarını belirterek, "Bu baraj tarihe akan ve bilgi veren eşsiz bir barajdır. Geçmiş yıllardaki uygarlıkların yaşam tarzlarını ortaya koyan bir eserdir" diye konuştu.

ÇANKAYA PARKI HİZMETE AÇILDI
Hemşehriler günü dolayısı ile Çankaya Belediyesi tarafından yaptırılan parkta hizmete açıldı. Konuklar park açılışının ardından Veli Keser organizasyon tarafından müzik ziyafeti sunulurken Çorumlu Mahalli Sanatçı Nergis Ay unutulmaz bir konser verdi.

"TARİHİ KENT YOK EDİLMEMELİ"
Alacahöyük beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Saykan, 3 bin 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan ve Hitit Uygarlığı'na başkentlik yapmış dünyanın tanıdığı bir kenti beldelikten çıkartarak köy yapılmasının tarihe karşı işlenmiş bir ayıp olacağını belirterek, "Çıkartılan kanunlar mutlaka gözden geçirilmeli ve tarihi ve turistik değeri olan kentler kapatılmak yerine daha da geliştirilmeli. Mutlaka yapılan yanlışlıklardan dönülerek, tarihi mekanlar olan beldeler yerinde kalmaları gerekir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 16:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?