2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Felaket senaryolarına son nokta

DEPREM DEDE FELAKET SENARYOLARINA SON NOKTAYI KOYDU

Son yıllarda ülke gündemini sürekli meşgul eden depremle ilgili felaket senaryolarına Kandilli Rasathanesi Deprem ve Araştırma Merkezi eski müdürü ve Kızılay Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Depremin ne zaman olacağını söylemek mümkün değil. Depremi önceden haber verecek bir teknoloji de söz konusu değil" sözleriyle son noktayı koydu.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay Genel Merkezi tarafından hazırlanan "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma" projesinin tanıtım toplantısına katılmak üzere Çorum'a geldi. Turgut Özal İş Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Işıkara, sel, heyelan, orman yangınları gibi doğal afetlerin en acımasızının deprem olduğunu söyledi. Sel ve heyelan gibi doğal afetlerin önceden tahmin edilebildiğini dile getiren Işıkara, ancak depremin ne zaman, hangi şiddette olacağını söylemenin mümkün olmadığını

vurguladı. Bazı basın organlarında deprem konusunda haberler yer aldığına dikkat çeken Işıkara, "Bugün için bir depremin ne zaman olacağını söylemek mümkün değil. Depremi önceden haber verecek bir teknoloji de söz konusu değil. En son bir basın kuruluşundan aradılar. Bir bey Almanya'dan karıncalarıyla gelmiş, bu karıncalar depremi biliyormuş. Bir de böyle abuk şeyler çıkıyor ortaya. Buna en büyük yatırım yapan ülke Japonya idi. Ancak Japonya 2003-2004 yıllarından itibaren devlet eliyle depremlerin önceden

bilinmesine yönelik araştırmalarını desteklemekten vazgeçerek üniversitelere verdi" dedi.

Bir depremin ne zaman olacağını söylemek yerine, zararlarını en aza çekmenin mümkün olduğunun altını çizen Işıkara, "Bu da Türk Kızılay'ının hazırladığı projedir. Bu projeye herkesin dört elle sarılması ve uygulaması gerekiyor. Ne kadar bilinçli ve bilgili olursak muhtemel depremin zararını da en aza çekebiliriz" dedi.

Toplantıyı Vali Yardımcıları Hamdi Bolat ve Sait Topoğlu, ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve daire müdürleri izledi.

DEPREM DEDE FELAKET SENARYOLARINA SON NOKTAYI KOYDU
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2011 Çarşamba 17:31:02
Güncelleme :12 Ocak 2011 Çarşamba 18:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?