7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Fuarda turizm paneli

Bu yıl 26. düzenlenen Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali kapsamında gerçekleştirilen "Turizm ve Basının Fonksiyonu" konulu panel Turgut Özal İş Merkezi Belediye Kültür Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Çorum Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen panele, Çorum Valisi Hüseyin Poroy, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, Çorum Barosu Başkanı Av. Uğur Küçük, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) ve Erzurum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, turizm sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsilcileri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Oturum başkanlığını Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen'in yaptığı panelde Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, TURSAB 2. Başkanı Rıza Epikmen, Amerika'da akademik çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Muzaffer Uysal, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya konuşmacı olarak katıldı. 

Ülkü Öcalan'ın sunduğu panelin açış konuşmasını yapan Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, Çorum'da turizm ve basın alanında geçmişten bugüne yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Turizmin gelişmesinde tanıtımın, tanıtımda ise basının önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Erzen, Çorum'un turizm alanında sahip olduğu değerleri iyi kullanamadığını söyledi. Çorum'da medyanın bir çok ilden iyi konumda olduğunu ancak kentin tanıtımında gerekli desteği veremediğini belirten Erzen; "Olumsuz haberler itibar görüyor. Dünyanın en eski medeniyetlerinden birisi olan Hitit Medeniyeti ilimiz sınırları içersinde ancak biz bunu kullanamıyoruz" diye konuştu.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Kahya ise panelde, bombalama olayının tüp patlaması gibi duyurmanın doğru olduğunu savunarak, ''Sopa ile dayak yesek de bu tür haberleri böyle duyurmaya devam edeceğiz'' dedi. 

Antalya'da yaşanan bombalama olayını ''tüp ve klima patlaması'' şeklinde duyurduklarını anlatan Erdoğan Kahya, ''Acaba yanlış mı yaptık diye düşünmedik değil, ama doğrusunu yaptığımıza inanıyorum. Bombalama olayını ülkemizin menfaatleri açısından başka türlü duyurmamıza rağmen yine de dayak yedik. Dayakta yesek bu tür haberleri böyle duyurmaya devam edeceğiz.'' şeklinde konuştu.
Panel'de daha sonra söz alan Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi ise Erdoğan Kahya'nın konuşmalarını hatırlatarak, ''Bombalama olayını tüp veya klima patlaması gibi duyurmak yanlış bir davranış. Haber atlatma heyecanı ile olayı teyit ettirmeden haber geçilmemeli'' dedi. 

Konuşmasında Gazetecilerin, turizm konusundaki olumsuz haberlerde ikilemde kaldığına dikkat çeken Bengi, ''Olumsuz durumlarda, olayı duyurmak zorunda olan basın mensupları bu işi severek yapmıyorlar. Onların da bu haberi yaparken içi burkuluyor. Olayı olduğu gibi abartmadan ve doğru bir şekilde yazarsak vicdanımız rahat eder. Ancak bunun tam tersini yapıp, haber atlatma heyecanıyla hızlı davranıp yanlış yaparsak haberin sonuçları olumsuz olur. Bazen de tüp patlaması bombalama olayı gibi duyuruluyor. Haberi teyit ettirmeden olay duyurulmamalı. Haberde ilk öncelik doğruluktur'' açıklamasında bulundu. 

''Bombalama, kuş gribi ve kene'' haberlerinin turizmi olumsuz yönde etkilediğini anlatan Bengi, turizm alanında Türkiye'nin rakibi olan ülkelerdeki bazı kişilerin, Türkiye'den gelecek olumsuz haberleri bu ülke aleyhine kullandığına dikkati çekerek, olumsuz haberleri yaparken dikkatli davranılması gerektiğini kaydetti. 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İkinci Başkanı Rıza Epikmen de turizmin tek başına gelişmesinin mümkün olmadığını, ancak diğer sektörlerle birliktelik yaparak gelişebileceğini vurgulayarak, bu sektörlerin başında da basının geldiğini söyledi.
Turizmin bütün olarak ele alınması gerektiğini, plan ve projelerin buna göre yapılması gerektiğini ifade eden Epikmen, basınla turizmin birbirinden ayrılmasının oldukça güç olduğunu kaydetti. 

Basının, ülkenin tanıtımı, turizmin geliştirilebilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi konularına katkı sağladığına işaret eden Rıza Epikmen, 10 yıl öncesi ile bugünkü turizme bakış açısındaki farkın kapanmasında basının öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.
Turizmin Türkiye için çok önemli olduğunu, bu konuda Türkiye'nin mükemmel bir gelişme yakaladığına dikkat çeken Prof. Dr. Muzaffer Uysal, "Türkiye turizmde olgunluk düzeyine ulaştı. Sahip olduğu yeterlilik ile üst platformlarda yeralan Türkiye Turizm alanında dünya'da saygınlık kazandı" şeklinde konuştu. 

Konuşmacılardan sonra söz alarak bir değerlendirme konuşması yapan Çorum Valisi Hüseyin Poroy, 8 yıldır görev yaptığı bu bölgede bıkıp usanmadan sürdürülebilirlik konusunu işlediğini, Çorum'un ve Hititler'in tanıtımı için çok önemli çalışmalara imza atıldığını ifade ederek, "Tek amacımız turizm dersek popülizm yapar kaybederiz, esas amacımız bu değerleri yaşatmak olmalıdır. Turizm bunun doğal sonucu olarak zaten gelecektir" değerlendirmesini yaptı. 

Panelin son bölümü karşılıklı soru cevap olarak tamamlanırken, panelin bitiminde Belediye Başkanı Turan Atlamaz konuşmacılara günün anısına düzenlenen kil tablet görünümlü teşekkür plaketlerini takdim etti.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 14:10:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?