2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

'Genç nüfusa yatırım şart'

Türkiye'de ilk defa düzenlenen "1. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi" Çorum'da başladı. Anitta Otel'de başlayan Gençlik İstihdamı Zirvesi'nde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından, özel sektörden, gençlik örgütlerinden, üniversitelerden ve uluslararası kuruluşlardan farklı paydaşları bir araya getirerek, Türkiye'deki gençlik işsizliğine karşı politika önerilerini ve destek önlemlerini tartışmalarının sağlanması amaçlanıyor.


Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi'nin açılışını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaparken, zirve kapsamında düzenlenen ILO Türkiye Direktörü Gülay Aslantepe başkanlığındaki "Türkiye'de Genç İşsizliğini Önlemenin Büyüme ve Kalkınma İçin Önemi" ile UNDP İletişim Koordinatörü Aygen Aytaç başkanlığındaki "Genç İstihdamına İlişkin Türkiye'den İyi Proje Örnekleri" konulu panellerde gençlerin istihdama katkısı ve genç beyinlerin ülkenin yararına kullanılması benimsenerek, gençliğin istihdam yolları
araştırıldı.

"GENÇ NÜFUSA YATIRIM YAPILMALI"
Çorum Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin kalkınma yolunda önemli bir dönemeçte olduğunu belirterek, demokratik bir geçiş sürecinde ve oldukça rekabetçi bir ortamda bulunan Türkiye için genç nüfusa yatırım yapmanın ülkenin kalkınması yolunda yapılan yatırımların en büyüğü olduğunu söyledi. Vali Toprak, "1. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi'nin Çorum'da yapılması ilimizin bu konudaki potansiyel güç ve ara elaman dediğimiz, sanayimiz ve KOBİ'lerimiz için çok gerekli olan adeta bu sektörler açısından can damarını oluşturan ve harekete geçiren kalifiye elaman altyapı ve sanayisi ile ilimizin önemli bir noktada olduğunun bir göstergesi anlamını taşımaktadır" dedi.


Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sorunlardan birisinin işsizlik olduğuna dikkat çeken Vali Toprak, OECD'de ülkeleri arasında genç işsizlik oranı en yüksek ülkelerden birisinin Türkiye olduğuna işaret etti. Genç işsizlik oranının genel işsizlik oranının hemen hemen iki katına yakın olduğunu vurgulayan Vali Toprak, bunun sorunun nedenli büyük olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

"GENÇLİK TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KOZU OLUR"
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise, Türkiye'de ilk defa gençliğin sorunlarının masaya yatırılmasının önemli olduğunun altını çizerek, "Elimizdeki gücün farkında olalım" dedi. Uslu, Türkiye genç ve dinamik insan kaynağı yönünden oldukça avantajlı bir konumda bulunduğunu ifade ederek, "TÜİK verilerine göre 2007 yılı itibariye toplam nüfusumuz 70 milyon 586 bin 256'dir. Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusumuz ise 49 milyon 215 bin kişidir. Toplam işgücünün yüzde 18.1'ini 15-29 yaş grubundaki gençler oluşturmaktadır. Kısacası ülkemiz insan kaynakları yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Rekabet gücünün artması, sanayinin gelişmesi ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak artan bir nitelikli işgücü ihtiyacı da bulunmaktadır. Ülkemiz, bu geniş potansiyele ve son beş yılda ekonomide yaşanan büyümeye rağmen, tüm dünyada yaşanan yeterince istihdam yaratamama gibi bir problemle karşı karşıyadır. Bu problem son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizin ülkemiz açısından
da bir risk oluşturması nedeniyle daha da büyüyebilir. Ülkemizde 2007 yılı işsizlik oranı yüzde 9.9, istihdam oranı ise yüzde 43.1 olarak gerçekleşmiştir. Genç işsizlik oranı 2007 yılında yüzde 19.6'ya yükselmiştir. Kriz bahanesiyle son günler de artma eğilimine giren işten çıkarmalar kuşkusuz bu rakamları etkileyecektir" diye konuştu.
Genel olarak gençler arasındaki işsizlik oranının yüksek olmasının üç nedene bağlanabileceğini belirten Uslu, "Birinci olarak, eğitim durumu yüksek olan gençler işgücüne daha fazla katılmaktadır ve yeterli düzeyde yeni iş yaratılmadığında işsiz kalmaktadırlar. İkinci olarak, eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki bağlantı zayıftır ve okuldan istihdama geçiş etkili biçimde gerçekleşmemektedir. Bunun sonucunda, kişiler ya eğitim almaya devam etmekte ya da iyi bir iş çıkana kadar beklemektedir. Üçüncü olarak, işgücünün sahip olduğu niteliklerle işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklerin örtüşmemesi sorunu gençlerin durumunda da geçerlidir" şeklinde konuştu.

"GENÇLİK İŞSİZLİKTEN KURTARILMALI"
Gençliğin Sesi Grubu Temsilcisi Kadir Celep ise, zirvenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın liderliğinde, 30'a yakın ortak kurumun bir araya gelmesiyle gerçekleştirildiğini belirtti. Celep, gençlerin sorunlarının çözümünde ellerini ve gövdelerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son verilerine göre 15-29 yaş arası 29 milyon genç bulunduğunu açıklayan Celep, "Genç nüfus yoğunluğumuz dikkate alındığında gençliğin temel sorunlarından birisi olan istihdam alanında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini gençlerle birlikte ele alma yaklaşımı biz gençleri hem çok mutlu etmiş hem geleceğimize umutla bakmamızı sağlamış hem de sorunların çözüm sürecine katılmada bizleri cesaretlendirmiştir. Gençler olarak, özellikle kendimizle ilgili süreçlerde elimizi hatta gövdemizi taşın altına koymamız gerektiğinin farkındayız. Yeter ki bu zirvede özellikle Çalışma Bakanlığımızın öncülüğünde paydaş kurumlarımız tarafından ortaya konan güven ve sıcak yaklaşım uygulama
süreçlerinde ve diğer benzer süreçlerde de devam etsin. Gençlerin sorunlarının çözülmesi sorumluluğu çok değerli büyüklerimiz kadar bizlere de aittir. Türkiye'de sorunlara yaklaşım tarzında son yıllarda değişikler meydana gelmiş işbirliği ve uzlaşma kültürü sık rastlanır olmuş, paydaş anlayışı da oldukça gelişmiştir. Yıllardır gençlerin kendileriyle ilgili olan süreçlerde ve karar alma mekanizmalarında eşit paydaş yer alması arzusunun bu zirvede tam anlamıyla karşılık bulmuş olması zirve sonuçlarınc Toplam işgücünün yüzın başarısı açısından önemli çıktı olmuştur. Bu zirveden bir mucize beklemediğimizi, bir anda tüm sorunların çözüleceği gibi bir hayale kapılmadığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Yılların birikmiş sorunlarını köklü yapısal değişiklikler ve kararlı istikrarlı süreçlerle çözüme kavuşacağını biliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 21:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?