3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Güler kompresör istasyonu açtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını, 5 yıl boyunca Karadeniz'i ve tüm Türkiye'yi taradıklarını belirterek, "Kendi doğalgaz ve petrolümüzü bulunca bizi kimse tutamaz" dedi.
Bakan Güler, BOTAŞ'a ait Çorum Kompresör İstasyonu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, istasyonun bir 'kalp' durumunda olduğunu belirterek, "Rusya'dan gelen gazı sadece Çorum'a değil, Ege'ye, İstanbul'a kadar basan bir istasyon bu. Çok önemli bir istasyon. 7 kalpten bir tanesi" diye konuştu.


Göreve geldiklerinde Türkiye'de 9 ilde doğalgaz olduğunu, insanüstü bir gayretle bu sayıyı yıl sonunda 63'e çıkaracaklarını ifade eden Güler, 4 bin kilometre olan çelik boru uzunluğunu da 11 bin kilometrenin üzerine çıkardıklarını söyledi. Doğalgaz kullanımının önemine işaret eden Güler, "Bunu hava kirliliğiyle mücadele için, çocuklarımızın yanakları daha kırmızı olsun diye, nefes darlığı çekenler sorun yaşamasın diye yapıyoruz" dedi.


Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını, 5 yıl boyunca Karadeniz'i ve tüm Türkiye'yi taradıklarını ifade eden Güler, "Kendi doğalgaz ve petrolümüzü bulunca bizi kimse tutamaz" şeklinde konuştu.


Yenilebilir enerji konusundaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Güler, "Türkiye'de suni gündemlerle heyecanı azaltanlarla karşı karşıyayız. Ama biz güçlü bir medeniyete sahibiz" dedi. Bu kompresör istasyonuyla Çorum'daki sanayi ve enerjinin harekete geçirilmesi konusunda önemli bir adım atılmış olacağını vurgulayan Güler, "Bir yıl gibi kısa bir sürede bu istasyon gerçekleştirildi. Türk mühendisleriyle gerçekleştirildi. İstiyoruz ki, yurtdışında da bu hizmeti verebilelim" dedi.


Törende konuşan BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol ise, kompresör istasyonunun maliyetinin 43 milyon dolar olduğunu belirterek, yüklenici firmanın ÖZTAŞ A.Ş. olduğunu söyledi. Düzyol, "Saatte 2 milyon, günde 50 milyon metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip bu kompresör istasyonu vasıtasıyla halihazırda Karadeniz geçişli Mavi Akım Boru Hattı'yla gelen Rus gazını tüketim merkezlerine ulaştırmış olacağız. Yıllık taşıma kapasitesi yaklaşık 16 milyar metreküp olacak. Şu anda Türkiye tüketiminin 38 milyar metreküp olduğunu düşündüğümüzde, yüzde 40'lık ülke ihtiyacını tek başına taşıyabilecek bir kompresör istasyonu inşa etmiş oluyoruz" diye konuştu.


Törene, AK Parti Çorum milletvekilleri Ahmet Aydoğmuş ve Murat Yıldırım, Çorum Valisi Mustafa Toprak ve Sungurlu Belediye Başkanı Ahmet Karacif de katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Güler, BOTAŞ Genel Müdürü Düzyol ve ÖZTAŞ A.Ş. yetkilisi Ahmet Öztek butonlara basarak, istasyonunun açılışını gerçekleştirdi. Açılıştan sonra Bakan Güler ve basın mensuplarına istasyon hakkında brifing verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 15:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?