20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

Hattuşa Orkestrası büyüledi

11 Hitit çalgısının yer aldığı Hattuşa Orkestrası, Hitit medeniyetinin başkenti Çorum'da konser verdi.

Avrupa Birliği desteğinde yürütülen "Kaleidoscop Europe" projesiyle yeniden hayat bulan 3 bin 700 yıl öncesine ait Hitit çalgıları, günün modern enstrümanlarıyla buluştu. Orijinaline sadık kalınarak yapılan Hitit dönemine ait büyük ve küçük lir, arp, davul, darbuka, çalpara, kaval, çifte kaval, boru ve bağlamanın yanı sıra yaylı çalgıların kullanıldığı Hattuşa Orkestrası, Çorum Devlet Tiyatro Salonu'nda "Güneşin Bahçesinden" adlı bir konser verdi. İtalyan Kültür Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

(ODTÜ), Türkiye Opera ve Bale Çalışanları Vakfı'nın (TOBAV) katkı sağladığı konserde, Türk, İtalyan, Macar ve Portekizli müzisyenler izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.

Hititlerin bilinmeyen müzik uygarlığının ortaya çıkarıldığı gecede sanatçılar, Hitit uygarlığına ait yerel kıyafetlerle sahneye çıktı. Hitit kült yaşamının kral ve kraliçenin ağzından tiyatral bir gösteriyle aktarıldığı konserin ilk bölümünde, Hititler tanımlanarak dünya için önemine dikkat çekildi. İkinci bölümde Hitit kültürü ve günün modern dünyaya yansımaları, üçüncü bölümde ise Hitit yaşamından kesitler sunuldu. Konserin son bölümünde de Hititlerin yok oluşu canlandırıldı. Hitit dönemine ait tarihi eserlerle çalgıların sahneye sinevizyon gösterisiyle yansıtıldığı konser sonunda orkestra izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

Konseri Vali Mustafa Toprak ve eşi Selime Toprak, İtalya Kültür Ataşesi Dr. Angela Tangianu, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Eyüp Bölük ve davetliler izledi. Konserin ardından verilen kokteylde, davetlilere Hitit mutfağına ait yöresel tatlar ve Hitit şarabı ikram edildi.

Hattuşa Orkestrası, 2 Ekim Cuma günü Portekiz'in Evora kentinde sanatseverlerle buluşacak.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 18:04:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?