3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Hattuşa'da tanrıların defilesi

Çorum 25. Hitit Fuar ve Festivali, 1-6 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival bünyesinde Hitit Uygarlığı’nın Başkenti Boğazkale Hattuşa’da Hititler yeniden canlandırılacak. Boğazkale Hattuşa’da düzenlenecek Hitit defilesiyle, uygarlığa ait giysiler sergilenecek ve festivalde ayrıca Hitit Düğü’nü de canlandırılacak. Ayşegül Şahinci tarafından tasarlanarak dikilen 40 adet Hitit kıyafeti, Çorumlu amatör mankenler tarafından festival bünyesinde yeniden sergilenecek.

İlk defileyi geçen yıl gerçekleştiren Ayşegül Şahinci, Hitit defilesinin 2.’sine de bu yıl gerçekleştirecek. Tarihi mekanlarda düzenlenmesi planlanan Hitit defilesinin büyük yankı bulması bekleniyor. Defilede Kral Hattuşili, Dağ Tanrısı, Ateş Tanrısı, Savaş Tanrısı gibi kıyafetler dikkat çekerken, sergilenecek kıyafetlerle Hitit uygarlığını Hattuşa’da yeniden canlandırılmış olacak.

Hitit kıyafetlerini hazırlayan 20 yaşındaki genç tasarımcı Ayşegül Şahinci, amacının tarihe mal olmuş ve ilk uygarlıklardan olan Hititler’in yaşantılarını, giysilerini, örf ve adetlerini tüm topluma tanıtmak için bir çaba içerisine girdiğini söyledi.

Hitit uygarlığının çok çeşitli gelenek ve göreneklerinin bulunduğunu ifade eden Ayşegül Şahinci, "Ben kendi imkanlarımla Hititleri daha iyi tanıtmak ve onların yaşantılarını yansıtmak için bu kıyafetleri diktim. Şimdi amacım bu kıyafetlerde Hattuşa’da bir filim çekilmesi, benim tek arzum bu, yetkililerimiz bizlere yardımcı olsunlar, tarihi kültürlerimizi korumak için sadece sözler yetmiyor, benim gibi tasarımcılara sahip çıkarak projeleri değerlendirmek gerekir" şeklinde konuştu.

Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat, Hitit uygarlığının tanıtımlarının çok az olduğunu belirterek, son dönemlerde Hititlere yönelik çalışmalar başladığını, ancak yetersiz olduğunu kaydetti. Hitit uygarlığının Başkenti olan Hattuşa’da mutlaka filmlerin çekilmesi gerektiğini belirten Ali Rıza Soysat, "Umarım filim yapımcıları bu tarihi güzelliğin farkına varırlar" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 13:42:51
Güncelleme :20 Haziran 2005 Pazartesi 15:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?