8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Hattuşa'da turizm sezonu açıldı

Dünya mirası arasında yer alan ve her yıl 50 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan Hitit Uygarlığı'nın başkenti Boğazkale Hattuşa'da, 2007 turizm sezonu törenle açıldı. 

Dünyanın 9 harikası arasında gösterilen ve dünya mirası kabul edilen 7 bin 500 yıllık geçmiş tarihi olan Hitit Uygarlığı'nın başkenti Hattuşa kentine bu yıl 70 bin turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde Boğazkale Hattuşa'da turizm sezonu açılışı görkemli bir törenle yapılırken, törene katılanlar ören yerlerini gezdi. Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Hattuşa'yı her yıl 50 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Bu yıl UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çorum Valiliği işbirliği ile ciddi bir tanıtım çalışması yapılacak. 70 bin civarında turistin gelmesini sağlayacağız" dedi. 

Çorum'u bir marka haline getireceklerini söyleyen Ali Özüdoğru, Hattuşa'yı dünyaya tanıtmak için yoğun çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Hattuşa'da turizm sezonunun açılışı öğrenciler tarafından söylenen şiirler ve oynanan halaylarla başlatılırken, ilk geziyi Arkeolog Uğur Serden ve Hititolog Betül Tercan rehberliğinde turizm çalışanları yaptı. 

7 bin 500 yıllık geçmişi olan Hattuşa kenti bir çok uygarlığa ev sahipliği yaparken, Hitit Uygarlığı'na da başkentlik yaptı. Bin tanrılı dinler şehri olarak da anılan Hattuşa'da, Hitit surlarının bir bölümü ayağa kaldırılırken, büyük tapınak, kral kapı, yer kapı gibi mekanları turistler gezebilecek. Diğer taraftan, UNESCO, Çorum'a 3 kişilik bir ekip göndererek, dünya mirası arasında yer alan Hattuşa'da incelemeler yaptırdı. Hattuşa'nın tanıtımı konusunda çalışmalar yapılacağı ifade eden UNESCO'lu yetkililer, 2007 yılında Hattuşa'yı dünyaya tanıtacaklarını açıkladı.
iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 10:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?