2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Hawkins Hitit Uygarlığı'nı değerlendirdi

En eski medeniyetler arasında yer alan Hitit Uygarlığı'nın aydınlatılması ile geçmişte yaşamış diğer uygarlıkların yaşantılarına da ışık tutulacağını anlatan ünlü İngiliz bilim adamı Prof. Dr. J. David Hawkıns, her kazı ile Hitit Uygarlığı hakkında yeni bilgiler elde edildiğini söyledi.


İHA muhabirinin sorularını cevaplayan İngiliz bilim adamı Prof. Dr. J. David Hawkıns, Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çiğdem Dönmez ile birlikte, Hitit Uygarlığı'nın siyasi, dini ve ekonomi yönetimi hakkında geniş bilgi elde edildiğini kaydetti.


Hitit Uygarlığı'nın gün ışığına çıkmasının dünya medeniyetleri açısından önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. J. David Hawkıns, "Geçmiş medeniyetler, dünya üzerinde yaşamış insanların yaşantılarını ve ekonomik gelişmelerinin nasıl olduğunu ortaya koyar, kazılar bu yönden önemlidir ve Hitit Uygarlığı'nda elde edilen bilgi ve bulgular önemli belge niteliğindedir" dedi.

OSMANLILAR HİTİT MEDENİYETİ'NDEN ETKİLENDİ, ANCAK GÜNÜMÜZDE HİTİT MEDENİYETİ YOZLAŞTI
Her medeniyetin geçmiş medeniyetlerden etkilendiğini anlatan Prof. Dr. J. David Hawkıns, "Anadolu'da yaşamış olan Hitit Uygarlığı'ndan Osmanlı imparatorluğu etkilenmiştir. Ekonomi ve yönetim şekliyle Hitit Uygarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında benzerlikler var. Her medeniyet geçmiş medeniyetlerden etkilenir ve birbirleri arasında bazı ilişkiler vardır. Ancak Anadolu'da yaşamış Hitit Medeniyeti'nin günümüzde yaşam tarzı ile alakası yok, medeniyetin yaşam tarzı biraz yozlaşmıştır" şeklinde konuştu.


HİTİT DİLİ İLE İNGİLİZCE ARASINDA BENZERLİK VAR
Hititli birisi olsa kendisinden su isteyeceğini açıklayan Hawkıns, "Hitit uygarlığı beni çok etkiliyor. Eğer bir Hititli bulsaydım ona su verir misin? derdim. Hitit dilinde su, İngilizce'de de aynı anlamda söyleniyor. Bir de Hititlerde şarap sözcüğü ile İngilizce'de söylenen şarap sözcüğü de aynı. Ben dillerimizin birbirine benzerliği var mı yok mu; bunu test için su ve şarap isterdim" ifadelerini kullandı.
Şarabı ilk olarak Hititlerin bulduğunu anlatan Hawkıns, "Şarapları ilk Hititler içti, çünkü üzüm daha çok Hitit bölgesinde yetişiyordu, Hititler yaşam tarzlarına da önem veriyorlardı" diye konuştu

LUVİ HİYEROGLİF YAZILI YENİ BİR KURŞUN LEVHA
7. Uluslararası Hititoloji Kongresi'nde bir bildiri sunan İngiliz Bilim Adamı Prof. Dr. J. David Hawkıns, Kırşehir Yassıhöyük'te bulunan Luvi hiyeroglif yazılı kurşun levha hakkında bilimsel değerlendirmelerde bulundu.
Hawkıns, levhanın bir vatandaş tarafından Kaman, Kırşehir karayolu üzerinde Karahıdır kasabası sapağında yer alan Yassıhöyük höyüğünün orta kısımlarında yüzeyde, katlanmış bir şekilde bulduğunu ve daha sonrada katlanmış haldeki levhanın açıldığını söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 15:12:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?