8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Hitit arşivleri gün yüzüne çıktı

Çorum'un Ortaköy ilçesinde bu yılki etabı tamamlanan Şapinuva kazılarında, dini törenlerin yapıldığı mekan ile Hitit arşivleri gün yüzüne çıkartıldı.

Şapinuva Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Hititolog Prof. Dr. Aygül Süel, kazıları Trakya, İstanbul, Ankara, Hacettepe ve Ortadoğu Teknik Üniversiteleri Hititoloji, arkeoloji ve tarih bölümü öğrencilerinden oluşan 20 kişilik ekiple yaptıklarını söyledi. Şapinuva'da 2001 yılında başlattıkları jeofizik çalışmalarına bu yıl da devam ettiklerini belirten Süel, Ağılönü tabir edilen yerde yapılan çalışmalarda şu anda tespit edilen 12 kat olarak taş döşeme mekanın 2 dönümlük alanında ciddi bulgulara rastlandığını ve burasının aynı Boğazkale Hattuşa'da bulunan büyük tapınağa benzer bir mekan olduğunu ifade etti. Süel, "Ancak kazıların tam olarak yapılmasının ardından buranın işlevi belli olacak. Kazılarda çıkan eserler, burasının ciddi bir tapınak ve dini ayin yapılan bir yer olduğunu gösteriyor" dedi.

Kıt bir bütçeyle Hitit uygarlığını gün ışığına çıkarmaya çalıştıklarını, yetersiz ödenekle kazı çalışmalarının çok zor şartlarda yapıldığını dile getiren Süel, "Burada bir tarih yatıyor. Şapinuva'da kazı çalışmaları 100 yıl sürer, ancak yetersiz kıt bütçelerle kazı çalışmaları daha uzun yıllar sürebilir" diye konuştu. Şapinuva'nın M.Ö 14. yüzyılda Hititler'e başkentlik yaptığını ve bu dönemde III. Tutalya ve Taduhepa'nın krallık yaptığı yönünde ciddi dokümanlar bulunduğunu açıklayan Süel, "Şapinuva, başkentlik yapmış bir merkez ve Hititler için önemli bir kent. Yapılan kazı çalışmalarımız sonrasında bulunan 3 büyük arşivde 4 bin çivi yazılı tablet bulundu. Tabletler burasının ne kadar değerli bir yer olduğunu gösteriyor" dedi.

Bu sene A binasının kuzeyinde ve Ağılönü'nde çalıştıklarını anlatan Prof. Dr. Aygül Süel, 9 Temmuz'da başlattıkları 2007 kazı sezonunda Hitit dönemine ait 197 parça çivi yazılı tablet, çok sayıda büyük çanak ve çömlek bulduklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2007 Pazartesi 18:41:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?