2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Hitit Diyarı'nda turizm çoşkusu

Hitit Medeniyeti'ne başkentlik yapan Çorum'da, müze ve ören yerlerini yılın ilk 8 ayında 65 bin 591 turistin gezdiği bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il sınırları içindeki Çorum ve Boğazköy müzeleri ile Yazılıkaya-Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerini gezen ziyaretçi sayısında her geçen yıl artış olduğunu söyledi.

Yılın ilk 8 ayında, Çorum, Alacahöyük ve Boğazkale müzelerini 48 bin 91'i yerli 17 bin 500'ü yabancı olmak üzere toplam 65 bin 591 kişinin ziyaret ettiğini belirten Özüdoğru, ''Artık vatandaşlarımızda turizm bilinci oluşmuş durumda. Gerek turizm yatırımları gerekse bölgemize gelen turist sayısında gözle görülür bir artış var. Kısacası Çorum'da turizm artık yayıldı'' diye konuştu.

2007 yılının 10 ayında kentteki müze ve ören yerlerini ziyaret eden turist sayısının 55 bin civarında olduğuna dikkat çeken Özüdoğru, ''Bu yılın ilk 8 ayında bu rakam 65 bini geçti. Bu sevindirici bir gelişme. Çalışmalarımızın meyvesini toplamaya başlıyoruz'' dedi.


-29 BİN ESER SERGİLENİYOR -


Özüdoğru, Çorum Müzesi'nde 13 bin 995, Boğazkale Müzesi'nde ise 12 bin 183 eser bulunduğunu, Yazılıkaya-Hattuşa ve Alacahöyük ören yerlerindekilerle bu sayının 29 bin 524'e ulaştığını söyledi. İl genelinde Boğazkale'de Hattuşa, Ortaköy'de Şapinuva, Alaca'da Alacahöyük, Uğurludağ'da Resuloğlu ve Sungurlu'da da Boyalıhöyük ören yerlerinde kazı çalışmaları yapıldığını anlatan Özüdoğru, buradaki kazılarda çıkarılan eserlerin de gerekli düzenlemesi yapıldıktan sonra kentteki müzelerde sergilendiğini kaydetti.

Ali Özüdoğru, en çok ilgiyi Yazılıkaya-Hattuşa'nın gördüğünü kaydetti.

Yedi bin yıllık tarihi bulunan Çorum'un, tarihsel ve kültürel açıdan köklü bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Özüdoğru, şöyle konuştu:

''Çorum'da antik dönemlerin yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı kültürü büyük izler bırakmıştır. Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa ve yine Hititlerin en önemli yerleşim merkezlerinden birisi olan Alacahöyük'ün Çorum sınırları içinde olması, kentimizi açık hava müzesi haline getirdi. Eksikliklerimizi devlet-özel sektör işbirliğiyle yerel imkanlarla çözmemiz gerekiyor. Yerel imkanları harekete geçirmemiz halinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı diğer sorunlarımıza daha ılımlı yaklaşacaktır.''

Çorum'un tanıtımı için tur operatörlerine yönelik geziler planladıklarını ifade eden Özüdoğru, ayrıca kentin tanıtımı çok sayıda afiş ve broşür bastırdıklarını, yurt içi ve yurt dışında da birçok fuara katıldıklarını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 15:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?