5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Hitit Üniversitesi hedef büyüttü

HİTİT ÜNİVERSİTESİ HEDEF BÜYÜTTÜ

Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, amaçlarının Hitit Üniversitesi'ni 21. yüzyıla yaraşır eğitim kurumuna dönüştürmek olduğunu söyledi.

2006 yılında kurulan Hitit Üniversitesi, kuruluştan bugüne büyük yol kat etti. Eğitim öğretim hayatını Fen Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, İlahiyat ve Mühendislik Fakülteleriyle sürdüren Hitit Üniversitesi, bünyesine Tıp Fakültesini de katarak fakülte sayısını 5'e yükseltti. Sağlık Yüksekokulu ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olan Hitit Üniversitesi'nin ayrıca, Meslek Yüksekokulu, Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu ve Sungurlu Meslek Yüksekokulu bulunuyor. Lisansüstü eğitim de veren

Hitit Üniversitesinin Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde eğitim-öğretim gerçekleştirilmekte. Hitit Üniversitesi 15 akademik biriminde 256 akademisyeniyle yaklaşık olarak 8 bin öğrenciye eğitim-öğretim hizmeti sunuyor. 2008-2009 eğitim-öğretim yılındaki öğrenci sayısı kurulduğu yıl olan 2006'ya oranla yüzde 63 artış gösterdi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Hitit Üniversitesinin kuruluşundan bugüne eğitim-öğretim birimlerini ve eğitim öğretimdeki kalitesini hızla arttırdığını belirterek, üniversitenin 21. yüzyılın çağdaş ve modern yükseköğretim kurumları arasına girme yolunda hızla ilerleme kaydettiğini dile getirdi.

Hitit Üniversitesi'nin uluslararası alanda eğitim-öğretim programlarına öncelik tanıdığını ve bu doğrultuda birçok Avrupa üniversitesiyle eğitim işbirliği protokolleri imzaladığını açıklayan Prof. Dr. Kılıçkaplan, "Üniversitemiz, uluslararası alandaki gelişmeleri takip ederek, eğitim-öğretimde uygulama alanlarına sokmaya özen gösteriyor. Özellikle, Avrupa üniversiteleriyle yapılan ikili anlaşmalarla, hem öğrenci hem de öğretim elemanı değişimi yapılarak, doğrudan bilgi alışverişi sağlanıyor.

Üniversitemiz kurulduğu günden bu yana Avrupa üniversitelerine toplamda 40 öğrenci ve 10 öğretim elemanı gönderirken, bu üniversitelerden de 10 öğrenciyi misafir etti" dedi.

CUMHURİYETİN 100. YILINDA YERLEŞKENİN TAMAMLANMASINI PLANLIYORUZ

Hitit Üniversitesi'nin 8 yerleşkede, 15 akademik birimiyle yükseköğretim yaşamını sürdürdüğünü dile getiren Rektör Kılıçkaplan, üniversite için tahsis edilen yeni yerleşkenin mimari projesinin tamamlandığını, kısa bir süre içerisinde yerleşkede inşaat çalışmalarına başlanacağını açıkladı. Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT), yeni yerleşkenin yerleşim planını onayladığını belirten Rektör Kılıçkaplan, "Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olacak olan 2023 yılında yerleşkenin tamamlanmasını planlıyoruz. Bu

doğrultuda yerleşkeyle ilgili her türlü kısa, orta ve uzun vadeli planları yaptık. Diğer yandan, yerleşkede yer alacak bütün eğitim birimlerinin özelliklerini en ince ayrıntısına kadar düşünerek tasarladık. Öncelikli işimiz, yerleşkeyle ilgili hazırlanan ve DPT'den onayı alınan yerleşim planının inşasının başlayabilmesi için ihaleye çıkmaktır" şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTEMİZ TIP FAKÜLTESİ İLK ÖĞRENCİLERİNİ ALDI

Üniversite Tıp Fakültesinin 2009 yılında 21 öğrenci alarak eğitim-öğretime başladığı bildiren Rektör Kılıçkaplan, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin, fakültenin Çorum'da her yönden oluşumunu tamamlayana kadar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde (Ankara) öğretimlerini devam ettireceklerini belirtti. Prof. Dr. Kılıçkaplan, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin, ilk mezunlarını 2015 yılında vereceğini sözlerine ekledi.

AKADEMİK KADROMUZ HEM NİCELİKSEL HEM DE NİTELİKSEL OLARAK BÜYÜYOR

Hitit Üniversitesi'nin kurulduğu günden bu yana akademisyen sayısını hızla arttırdığını açıklayan Kılıçkaplan, 12 profesörün, 15 doçentin, 71 yardımcı doçentin, 86 öğretim görevlisinin, 58 araştırma görevlisinin, 7 uzman ve 7 okutmanın Hitit Üniversitesi'nde eğitim-öğretimi yürüttüğü bilgisini verdi. Prof. Dr. Kılıçkaplan, toplamda 256 kadrolu akademisyenin yanı sıra çok sayıda yarı zamanlı öğretim elemanının da eğitim-öğretime dışarıdan destek verdiğini belirtti.

Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, öğretim elemanlarını hem ulusal hem de uluslararası alanda her türlü bilimsel etkinliğe katılabilmesi için olanaklar çerçevesinde desteklendiğini belirterek, "Amacımız öğretim elemanlarımızın hem kendilerini geliştirmelerine hem de kendi alanlarıyla ilgili bilimsel literatüre katkı sağlamalarına olanak tanımaktadır. Bu doğrultuda bilimsel çalışmaları elimizden geldiği ölçüde destekliyoruz. Öğretim elemanlarımız da bu bilinçte hareket ederek ulusal ve uluslararası alanda

yayınlar yapmak için elinden gelen bütün çabayı gösteriyorlar. Kısa bir zaman dilimi içerisinde Hitit Üniversitesi olarak bilimsel literatürde hedeflediğimiz noktaya ulaşacağımızı düşünüyorum. Bir üniversitenin eğitimdeki başarısının ölçüsü de kanımca budur" diye devam etti.

ÜNİVERSİTE BULUNDUĞU ÇEVREYİ AYDINLATMALI

Rektör Kılıçkaplan, üniversitelerin görevlerinden birisinin de bulunduğu çevreyi bilimsel çalışmalar yaparak aydınlatmak olduğunu vurgulayarak, Hitit Üniversitesi'nin de bu bilinçte hareket ettiğini söyledi. Hitit Üniversitesi'nde Çorum'u, sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik alanlarda incelemek için çeşitli sempozyumlar, konferanslar, seminerler gibi etkinliklerin düzenlendiği anlatan Kılıçkaplan, "Üniversite, bulunduğu coğrafyanın toplumsal ve kültürel yapısına sondaj vurarak her yönüyle incelemeli ve

aydınlatmalıdır. Hitit Üniversitesi olarak bu anlamda elimizden geleni yapıyoruz. Adını bulunduğu coğrafyada yaşayan bir uygarlıktan alan üniversitemiz, bu uygarlığı her yönüyle aydınlatmak için de yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. Hatta bu çalışmaları daha etkÄin 100. kuruluş yılı olacin bir şekilde gerçekleştirebilmek için öncelikle Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde Tarih Bölümü kurduk ve 2009 yılında bölüm 50 öğrenci alarak öğretime başladı. Ayrıca Hitit Uygarlığı'nı incelemek üzere araştırma ve

uygulama merkezi kurmayı planlıyoruz. Kısa bir zaman içerisinde de yine Fen Edebiyat Fakültesi'nde kurulan Arkeoloji Bölümü'ne lisans öğrencisi alımı amaçlıyoruz" diye konuştu.

 ÜNİVERSİTEDE KURAMSAL VE UYGULAMALI EĞİTİM İÇ İÇE OLMALI

Rektör Kılıçkaplan, yükseköğretim kurumlarının amacının sadece kuramsal bilgi vermek olmadığını ifade ederek, bir yükseköğretim kurumunda kuramsal bilgininin verilmesinin yanı sıra uygulamaların yaptırılmasının da önem taşıdığına işaret etti. Öğrencilere çeşitli uygulama alanları sağlamak için, büyük yatırımlar yaparak laboratuvarlar kurduklarını belirten Prof. Dr. Kılıçkaplan, "Öğrenci derslikte öğrendiği bilgiyi yaşamda kullanabilmesi için öncelikle, o bilgiyi denemeli ve gerçekliğini test

edebilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek içinse üniversite, öğrenciye her türlü teknik altyapıyı sağlamalıdır. Üniversite olarak kurulduğumuz tarihten günümüze kadar bu altyapıyı sağlamak için büyük çabalar harcadık. Özellikle fen bilimleri alanlarında eğitimlerin sağlıklı yapılabilmesi için her bölüme uygulama laboratuvarları kurduk. Üniversitemiz yeni bir üniversite olmasına rağmen laboratuvar ve laboratuvarlarda yer alan teknik araç ve gereçler bakımından diğer yeni kurulan üniversitelerle kıyaslandığında

açık ara önde. Ayrıca üniversitemizde çok sayıda teknik ve sanatsal geziler de düzenlenmektedir. Bu gibi etkinlikler aracılığıyla öğrencilerimiz, dersliklerde aldıkları kuramsal bilginin test edildiği ortamları görebilmektedirler" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin eğitim-öğretim hizmeti almanın yanı sıra çeşitli etkinliklerle de eğlendiğini özellikle bahar döneminde gerçekleşen şenliklerin ve eğlence içerikli uygulamaların öğrenciyi her yönden motive ettiğini vurgulayan Kılıçkaplan şöyle devam etti:

"Amacımız öğretirken eğlendirmektir de. Üniversitenin amacı sadece bilgi vermek değildir, aynı zamanda öğrenciye yeni ufuklar açabilmek, az da olsa yaşamın diğer alanlarına ilgisini yöneltebilmesini sağlamaktır. Biz üniversitemizde bunu sağlayabilmek için sanattan spora, müzikten dansa, halkoyunlarından çeşitli yarışmalara kadar varan geniş bir yelpazede öğrenciye eğlence ortamları sunuyoruz. Bu sayede öğrenci eğitimi ve eğlenceyi iç içe yürütüyor."

 LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VERMEYE BAŞLADIK

Hitit Üniversitesi'nin kuruluşunun ardından açılan Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitülerinde lisansüstü eğitimlerin başladığını aktaran Rektör Kılıçkaplan, "Yüksek öğretimin ihtiyaç duyduğu öğretim elemanlarını yetiştirmek ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu yetenekli insan gücünü oluşturmak için lisansüstü eğitim vermeye başladık. Lisansüstü eğitimin ve araştırmaların niteliğini artırmak, nitelikli araştırmacıların yetişmesine katkıda bulunmak, bilim, eğitim, kültür ve sanat alanlarında ulusal

gelişmeye katkı sağlamak için, yüksek lisans programını de üniveÄin 100. kuruluş yılı olacrsitemizde yaşama geçirdik. Bundan sonraki hedefimiz ise doktora programlarını açmaktır" bilgisini verdi.

Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi başta olmak üzere, akademik birimlerinde bulunan birim kütüphanelerinde sürekli yenilenmelerin gerçekleştirildiğini ve kaynak sayılarının arttırıldığını belirten Rektör Kılıçkaplan, Hitit Üniversitesi'nin ulusal ve uluslararası veri tabanlarına üyelikler gerçekleştirerek, öğrencisine ve öğretim elemanlarına araştırma yapma olanakları sunduğunu sözlerine ekledi. İyi bir otomasyon sistemine sahip olan Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nin alansal olarak da hızla

büyüdüğünü ifade eden Kılıçkaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kütüphanemizde internet ve veri tabanları kullanılmaktadır. Kütüphanemizde kaynak sayısı 20 bine ulaştırılmıştır. Kütüphanemizde çalışan personelimiz hem öğrencilerimize hem de akademisyenlerimize her türlü veriye ulaşmalarında özverili çaba harcıyorlar."

Hitit Üniversitesi'nde öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayabileceğini, 6 kantin, 11 yemekhanenin bulunduğunu dile getiren Rektör Kılıçkaplan, "Yemekhanelerde öğrenciler, belirlenen saatler aralığında çok uygun fiyatlara yemek yiyebilmektedirler. Üniversitemizde her sene belirlenen sayıda öğrenciye burs vermekteyiz. Diğer bir burs olanağımız ise ücretsiz beslenmedir. Başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin yararlanacakları bu burslar karşılıksızdır. 2008-2009 eğitim- öğretim yılı içerisinde 196

öğrenciye para bursu sağlanırken, 180 öğrenciye de yemek bursu verilmiştir. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencileri, kanunlar çerçevesinde üniversitemizin çeşitli birimlerine çalıştırarak, aylık para ödemesi yapıyoruz. Bu sayede öğrenci hem üniversitemize hizmet ediyor hem de aldığı ücretle eğitim yaşamını sürdürüyor. Bu şekilde elimizden geldiği ölçüde öğrencilere burs gibi olanaklar sağlamış oluyoruz" dedi.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ HEDEF BÜYÜTTÜ
HİTİT ÜNİVERSİTESİ HEDEF BÜYÜTTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 12:37:00
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 14:09:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?