5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Hitit Üniversitesi kapılarını açtı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KAPILARINI LİSELERE AÇTI

Çorum Hitit Üniversitesi'nin "Bilim güzeldir" sloganıyla başlattığı, "Topluma Hizmet Projesi"nin ilk etabında sona yaklaşıldı. Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Akbaş koordinatörlüğünde yürütülen projede, Çorum'daki Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerine, üniversite laboratuvarlarında fen bilimleri deneyleri yaptırılıyor. Projeyle her geçen gün kaybolmakta olan; soran, sorgulayan gençliğin yeniden harekete geçirilmesi amaçlanıyor.

Topluma hizmet projesi hakkında bilgi veren Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Akbaş, üniversitelerin, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve topluma hizmet gibi 3 temel görevinin bulunduğunu ifade ederek, "Üniversiteler eğitim-öğretim hizmeti vermekte, araştırma yapmakta ve dolayısıyla da üniversitelerin akademisyenleri kendilerini geliştirmektedir. Fakat Türkiye'deki birçok üniversite topluma hizmet görevini yerine getirememektedir. Bizim amacımız, Hitit Üniversitesi'ni, yerleşke

üniversitesi anlayışından kurtararak Çorum'un her köşesini inceleyen ve Çorum halkına hizmet eden bir üniversite haline getirmektir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Akbaş, projeye başlama sebebinin, basında çıkan "ÖSS'de 36 bin öğrenci sıfır (0) çekti", "36 binden fazla Anadolu ve Fen Lisesi mezunu öğrenci, bölümleri olmasına rağmen hiçbir soruyu yanıtlayamadı" şeklindeki haberler olduğunu söyledi. Bu durumun içler acısı bir gerçek olduğunu vurgulayan Akbaş, lise eğitimine başlayan öğrencinin, üniversiteye hazırlanmayı kendisine ilgi edinip, yalnızca test sorularına koşullanmasının, öğrencilerin soran, sorgulayan yanlarını tamamen yok ettiğinin altını

çizdi.

Prof. Dr. Ahmet Akbaş, okul öncesi dönemde araştırıcı, sorgulayıcı ve çevresine karşı duyarlı; dokunarak, tadarak öğrenmeye çalışan öğrencilerin, evde anne ve babalarının "sus", okulda ise öğretmenlerinin "sessiz ol" uyarıları sonucu köreldiğini kaydetti.

Prof. Dr. Akbaş, "Bu sebeple lise düzeyinde eğitim-öğretim gören gençlerimizin gündelik yaşamda karşılaştıkları fen olaylarını görebilmelerini, bu olaylara ilişkin çözüm yolları üretebilmelerini ve yaşamlarını kolaylaştırabilmeleri için kaybolan; soran, sorgulayan yönlerini tekrar etkin hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu doğrultuda "Bilim güzeldir" sözünü anlamlı kılacak bir seri fen bilimleri deneyleri yaptırmayı uygun gördük"

 

"BAKAN DEĞİL, GÖREN GÖZLER HEDEFLİYORUZ"

Hazırlanan bu projenin temel amacının, bilimi öğrencilere sevdirmek olduğunu ifade eden Akbaş, berberin saç tıraşına, terzinin takım elbiseye, ayakkabıcının kunduraya baktığı gözle, gençlerin de çevrede olup biten doğa olaylarına karşı, problemi görücü bir şekilde bakabilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.

Akbaş, "Yani bakan değil, gören gözlü gençlerimiz olsun istiyorum. Gören gözler, problemi gördüğü gibi, onun çözüm yollarını da önerebilecektir. Hayatı ezbere yaşayan gençler artık sorgulayıcı, eleştirel bakışlı, çözüm önerileri sunabilen bireyler olacaklardır" diye konuştu.

Prof. Dr. Ahmet Akbaş, Hitit Üniversitesi'nin yüz akı olan projenin örneklerini Çorum Fen Lisesi, Çorum Anadolu Lisesi ve Çorum Anadolu Öğretmen Lisesi'nin 1. ve 3. sınıf öğrencilerinin oluşturduğunu bildirdi. Her sınıfta 10'ar olmak üzere 60 öğrenciye, biyoloji, fizik ve kimya alanlarında altışar, toplamda ise 18 deneyin yaptırılacağını belirten Akbaş, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de kendilerine destek verdiğini belirtti.

6 Kasım 2009 tarihinde başlayan ve dokuz hafta sürecek olan proje kapsamında her Cuma günü 13:00-15:00 saatleri arasında deney çalışmalarına katılmaları için lise öğrencilerinin, üniversitemize getirildiği bilgisini veren Prof. Dr. Akbaş, projenin ilk etabının 26 Şubat 2010 tarihinde tamamlanacağını aktardı.

 

BİYOLOJİ, FİZİK VE KİMYA LABORATUVARLARINDA DENEYLER YAPILIYOR

Lise öğrencilerine yönelik yapılan deneylerin içeriklerine değinen Prof. Dr. Akbaş, deneylerin içeriğini biyoloji, fizik ve kimya deneylerinin oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Akbaş, "Öğrencilerin fen bilimlerine karşı tutum, öz yeterlilik ve bilimsel işlem becerilerini anlayabilmek için öncelikle katılımcı 60 öğrenciye anketler uyguladık. Kurs sonunda anketler tekrar uygulanacak, fen bilimlerine karşı tutum ve öz yeterliliklerindeki gelişmeler ve değişmeler istatistiki olarak sorgulanacak. Şunu da

belirtmekte yarar var: Bu süreç içerisinde öğrencilerin, yapılan deneylere karşı oldukça yüksek ilgiye ve isteğe sahip oldukları, yani öğrenmenin ön koşulu olan mevcut durum ile beklentileri arasında bir öğrenme enerjisi olduğunu gözlemledik."

Proje, gelecek eğitim-öğretim dönemlerinde Çorum'da yer alan diğer liselere de aynı şekilde uygulanacak. Projenin bölümlerde sorumluluğunu, Yrd. Doç. Dr. Dilber Esra Yıldız (Fizik Bölümü), Uzm. Dr. Sinan Başçeken (Kimya Bölümü) ve Uzm. Aykut Yılmaz (Biyoloji Bölüm) yürütüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin'in Çorum Valiliği adına koordinatörlüğünü yürüttüğü projenin, lise kordinatörleri ise Vural Sucu (Fen Lisesi Müdürü), Gazi Yıldırım (Anadolu Lisesi Müdürü) ve Ahmet Doğan (Anadolu Öğretmen

Lisesi Müdürü).

HİTİT ÜNİVERSİTESİ KAPILARINI LİSELERE AÇTI
HİTİT ÜNİVERSİTESİ KAPILARINI LİSELERE AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 13:04:00
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 13:16:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?