2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Hititoloji Kongresi başladı

Uluslararası 7. Hititoloji Kongresi, Çorum'da bilim adamlarının yoğun katılımı ile başladı.


Anitta Otel'de Hitit Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 7. Uluslararası Hititoloji Kongresi'ne yerli ve yabancı yaklaşık 200 bilim adamı katılıyor.


Açılışa Vali Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Eyüp Bölük, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan ile çok sayıda bilim adamı ve davetliler katıldı.


Kongrenin açış konuşmasını Hititoloji Kongresi Başkanı Ortaköy-Şapinuva Kazı Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel yaptı.


Kongrede Çorum Valisi Mustafa Toprak kısa bir konuşma yaparken Vali Toprak, Çorum'un dünya tarihinin en eski medeniyetlerinden biri olan Hitit Uygarlığı'na başkentlik yaptığını hatırlatarak, "Anadolu'da yaşayan medeniyetleri ve kültürlerinin öğrenilmesi açısından Hititoloji Kongresi'ni önemsiyorum ve bu kongrede bilim adamlarının dünya tarihine ışık tutacak bildiriler sunacağı inancıyla tüm katılımcıları selamlıyorum" dedi.


Türkiye'nin tanıtımı açısından bu tür organizasyonların önemli olduğunu belirten Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Çorum'da yapılan Hititoloji Kongresi'nin Çorum'un tanıtılması açısından önemli olduğunu söyledi.


Hitit Medeniyeti'nin somut bulgularının yanı sıra soyut kültürel mirası ile birlikte incelenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Hitit Üniversitesi olarak Çorum'da başlayan 7. Uluslararası Hititoloji Kongresi`nde bilime ışık tutacak ve uygarlığın yaşantısını ortaya koyacak çalışmaların açıklanacağını bildirdi.
Hitit Uygarlığı'nın izlerinin Çorum'un her yerinde görülebileceğini ve bu uygarlığın üzerinde yaşan Çorum'un önemli bir medeniyet merkezi olduğunu ifade eden Kılıçkaplan, "Hitit medeniyeti sadece somut buluntularla değil, soyut kültürel mirası ile birlikte incelenmeli. O uygarlıktan kayalara sinen, bu toplumu etkileyen özellikler var. O uygarlıktan gelen giysi, yemek, el sanatları, yaşayış tarzı soyut kültür mirasını oluşturuyor. Bugün yöre halkı 3 bin 500 yıl öncesinin bazı geleneklerini sanki bir zaman tünelinden geçip de gelmiş gibi hala sürdürüyor.

Bu durum göz önüne alındığında sadece elle tuttuğumuz somut değil, elle tutamadığımız, davranışlarda, giysilerde gizli olan, somut varlıkları oluşturan, onların arkasında gizlenen soyut kültürel mirası da ön plana çıkarmak zorundayız" şeklinde konuştu.


7. Hititoloji Kongresi'nde 61 yabancı, 59 Türk bilim adamı bildiri sunacak. 2 salonda 34 oturum halinde gerçekleştirilecek kongre 7 gün sürecek. Resmi dili Türkçe olan kongre etkinlikleri çerçevesinde, ebru sanatçıları Nilgün Çevik ile Mehmet Ali Doğan'ın 'Ebru ile Hitit Medeniyeti' konulu ebru sergisi Vali Mustafa Toprak tarafından açıldı.


Kongreye ABD, İtalya, Almanya, İsrail, Gürcistan, Rusya, Avusturya, Polonya, Japonya, Hollanda, Çin, İngiltere, Slovenya, Macaristan, Kanada, Fransa, Belçika'dan 61 bilim adamı Hititler üzerine bildiri sunarken, yaklaşık 25 civarında yabancı bilim adamı da kongreyi takip ediyor.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2008 Pazartesi 16:51:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?