8
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇORUM

Hububatta ürün kaybı yüzde 30

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde Çorum'da 30 rekolte kaybına uğrayan hububat sektörü, geçen yıla oranla daha az alım yapıyor.

Kuraklığın hem üreticileri hemde tüccarı olumsuz yönde etkilediğini belirten Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, "Ancak bu sene kurak geçmesi nedeniyle hububatta rekolte yüzde 30'lara kadar düştü. Bu da bizim hububat alımımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Dolayısıyla alım merkezleri oluşturmamıza rağmen çiftçide alınacak hububat olmadığı için bu sene alım beklediğimiz limitte olmayacaktır" dedi.

Borsaya getirilen tahıl ürünlerin kalitesinin önemli ölçüde düştüğünü belirten Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, bu yıl borsada 170 bin ton hububat ürününün satışının yapıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin verdiği fiyatın üzerinde fiyat veren Borsa'da satışların çiftçinin lehine yapıldığını söyledi. Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney, 1988 yılında kurulan ticaret Borsası'nın her geçen gün gelişitğini ve üreticinin çıkarlarını ön planda tutan bir anlayışta çalıştığını belirterek, şuanda Çorum Ticaret Borsası'nın Türkiye'de örnek borsalar haline geldiğini ifade etti. Gelen çiftçilerin ürünlerinin sabahın erken saatinde kurulan laboratuarda inceleme yaptıktan sonra borsada satışa sunduklarını anlatan Güney, kuraklık nedeniyle çiftçilerin büyük zararlarının olduğunu ve ürünlerinde kalitesinin düştüğünü açıkladı. Çorum'da üreticilerin yüzde 70'inin etkilendiğini anlatan Ömer Güney, ürün kaybının ise yüzde 30 olduğunu kaydetti.

Ömer Güney, "Türkiye'nin değişik illerinden gelen tüccarlar çiftçinin ürünlerine ofisin verdiği fiyatın üstünde fiyat veriyoruz. Çiftçi ürünlerini tüccara veriyor. Bir aydan beri alımlarımız ve devam ediyor. Son bir haftadan beri ürün satmak için gelen çiftçimizin sayısında azalma var. Aldığımız hububatların parasını alım yapıldıktan sonra hemen peşin olarak ödüyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2007 Çarşamba 18:21:15
Güncelleme :13 Ağustos 2007 Pazartesi 18:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?