2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

İlahiyatçılar panelde buluştu

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Medeniyetler İttifakı, Dinler ve Kültürler Arası Diyalog' konulu panelde dünyanın vazgeçemeyeceği dayanağın diyalog ve hoşgörü olduğu bildirildi.

Çorum Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan panele, Çorum Vali Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Kıdemli Jandarma Albay Eyüp Bölük, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Müftü Vekili Harun Özkan, İl Özel İdaresi Sekreteri Yakup Keleş ve çok sayıda davetli dinleyici olarak katıldı.

Panele, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Algül, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Gündüz konuşmacı olarak katılırken, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talip Küçükcan ise rahatsızlığı nedeniyle panele katılamadı.

Panelde bir konuşma yapan Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, dünyanın huzurunun ve geleceğe güvenle bakmasının tek yolunun dinler arasında hoşgörü olduğunu ifade ederek, insanlar birbirlerini anlamaları gerektiğini kaydetti.

Hitit Üniversitesi Rektörü Kılıçkaplan, dinler ve kültürler arası diyalogun günümüz dünyasında ihtiyacı hiç ortadan kalkmayan son derece önemli bir konu olduğunu belirterek, "Bireylerin birbirine saygı, anlayış ve hoşgörüsünün olmadığı; insanların inanç, mezhep veya dinlerinden ötürü ayrımcılığa uğradığı bir toplumda barış ve huzurdan söz edilemez" şeklinde devam etti.

Üniversitelerin topluma pek çok konuda önderlik ve rehberlik yaptıklarını ve bu çerçevede toplumsal hoşgörü, kültürler arası diyalog ve anlayış konularında da topluma rehberlik yapmanın üniversitelerin görevleri olduğunu belirten Kılıçkaplan, "Bilindiği üzere Hitit Üniversitesi yeni kurulmuş bir üniversitedir. Dolayısıyla üniversite olarak böylesi bilimsel organizasyonlarla Çorum ilinin entelektüel kimliğine katkı sağlamayı da hedefliyoruz. Ülkemiz ve dünyamız için barış ve hoşgörü adına çok önemli olan bu konuda gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikten üniversitem adına gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

MEDENİYETLER BEŞİĞİ ÇORUM'DA DİYALOGUN MASAYA YATIRILMASI BARIŞ İÇİN BİR ŞANSTIR

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat Koca, dinler ve kültürler arası diyalogun önemine vurgu yaparak, Çorum'un medeniyetlerin beşiği bir kent olduğunu söyledi. Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından hazırlanan 'Medeniyetler İttifakı: Dinler ve Kültürler Arası Diyalog' panelinde açılış konuşması yapan Prof. Dr. Koca, konuşmasında diyalogun öneminden bahsederek, Çorum'un ve ilçeleri Alaca, Osmancık, İskilip, Sungurlu, Boğazkale, Ortaköy, Mecitözü ve diğer ilçeleriyle beraber Hititler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait tarihsel höyükleri, anıtları, camileri, türbeleri, hanları ve hamamları ile medeniyetlerin beşiği bir kent olduğunu belirtti.

Ferhat Koca, "Bugün Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak, uygarlıkların harman olduğu bu şehirden milletimizin dinlere, kültür ve kimliklere karşı tarihte göstermiş olduğu derin saygıyı yeniden ifade etmek istiyoruz. Buradan bütün halkımıza vermek istediğimiz temel mesaj şudur; herkes birbirinin hakikatine saygı duymalı, dini, etnik, sosyal veya ekonomik farklılıklarımızı koruyarak, birlik ve beraberlik içerisinde yaşama istek ve irademizi daima diri tutmalıyız. Bunun için ise kültürel çoğulculuk
ve çeşitliliğe, insanlar ve ülkeler arası dostluk ve işbirliğine ve temel insan haklarına saygıda kusur etmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Dinler ve kültürler arası diyalogun, dünyadaki kültürler, kimlikler ve medeniyetler arasında görülen aşırı güvensizlik ve çatışmaların dindirilmesi için ertelenemez bir zaruret haline geldiğini kaydeden Koca, dünya, insanlar ve ülkeler arasında malların, hizmetlerin, bilgi ve düşüncelerin, çeşitli maddi ve manevi sınırları aşarak yayılması sonucu giderek küçüldüğünü, ülkeler arası mesafelerin kısaldığını ve bu olguya küreselleşme adını verdiklerini vurguladı. Koca, küreselleşme olgusunun bugün içerisinde hem birçok riski hem de birçok fırsatı barındırmakta olduğunu kaydetti.

GÜVENE DAYALI BİR İLİŞKİ AYAKTA TUTULMALI
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Algül, güvene dayalı bir ilişkiyi ayakta tutmak için medeniyetler ittifakını önemsediğini açıkladı.

Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Medeniyetler İttifakı: Dinler ve Kültürler Arası Diyalog' konulu panelde konuşan Prof. Dr. Hüseyin Algül, dinler arası diyalogun farklı dinlere sahip olan insanlar arasındaki diyalog gibi düşünülmesi gerektiğini belirtti.
Peygamber Efendimizin uyarı ve öğütlerinde tüm insanları uyardığını dile getiren Algül, Veda Hutbesi'nin bunun özeti olduğunu kaydetti. Müslümanların dayatmadan yana olmadığını dile getiren Prof. Dr. Algül, "Birileri kötülük yapmaya devam etsin, biz iyilikten söz edeceğiz. Türk milletinin değerler manzumesi var. Karşı taraf ne yaparsa yapsın biz doğruyu ortaya ortaya koymalıyız" diye konuştu.

BİR ARADA YAŞAMAK ZORUNDAYIZ
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, dışarından tahrikler olmadığı müddetçe insanların bir arada yaşayabileceğini söyledi.

Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Medeniyetler İttifakı: Dinler ve Kültürler Arası Diyalog' konulu panelde konuşan Prof. Dr. Nesimi Yazıcı, dinler ve kültürler arası diyalog konusunda genel bir değerlendirmede bulunarak, Türklerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ermeni meselesini tahriklere örnek gösteren Yazıcı, "Ermeniler bizim tebaamızdı. Su akışına bırakılsa idi, bu böyle devam edecekti. Tarihçilerin görevi tozlu raflardaki bilgileri insanlara aktarmaktır" dedi.

Yazıcı, diyalog ve hoşgörünün genel çerçevede İslam kültürü altında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 15:58:09
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 16:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?