3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

İlginç eğitim, satışları patlattı

Çorum’da işyerinde kuş ve balık satan Fırat Yıldız’ın muhabbet kuşlarının nasıl konuşturulabileceği konusunda verdiği ücretsiz eğitim büyük ilgi gördü.

Alfa Kuş Cenneti’nin sahibi Fırat Yıldız, hayvanların nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda ücretsiz eğitim veriyor. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Fırat Yıldız, vatandaşların özellikle muhabbet kuşları ve köpeklerin eğitimi, bakımı hakkında bilgi edinmek istediklerini belirtti. Muhabbet kuşları kadar köpeklerinde çok sadık olduğunu ifade eden Yıldız, köpeklere ve kuşlara bir çocuk gibi ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Belirli bir dönemi atlatmış muhabbet kuşlarının insanlara alışma konuşma özelliğini kaybettiğini ifade eden Yıldız, "Sıcak ülkelerde oldukça büyük kafeslerde ve sağlıksız ortamlarda beslenen muhabbet kuşları ülkemize de getiriliyor. Yavruyken insan yüzünü çok fazla görmeyen yani doğal ortamdaki gibi yetişen kuşların insanlara alışması ya da konuşması beklenmemeli. Yıllarca arkadaşlık yapacak bir kuş alırken kesinlikle acele edilmemeli ve yerli üretim kuşlar tercih edilmeli. Muhabbet kuşunu hiç bilmeyen bir insan bile birkaç küçük ayrıntıyla kuşlar arasındaki farkı görebilir" dedi.

Her geçen gün evcil hayvanlara ilginin arttığını söyleyen Fırat Yıldız, Çorum’da çok sayıda ailenin muhabbet kuşu üretimi yaptığını hatta bazılarının ürettikleri kuşları satarak bütçelerine katkı sağladığını belirterek, "Güzel bir çift muhabbet kuşu, bir yılda 25-30 yavru verebilir. Günlük 3-5 dakikasını böyle bir uğraş için ayırabilenler güzel anlara şahit olabilir. İşyerimizde damızlık muhabbet kuşları çift halinde, hatta yumurtalarıyla birlikte satılıyor" diye konuştu.

Yavru muhabbet kuşları 2-4 aylık iken eğitime başlanması gerektiğini kaydeden Yıldız, "Belli bir ayı geçen kuşlar zor konuşur, hatta tek kelime bile öğretemeyebilirsiniz. Konuşma yeteneğine erkek muhabbet kuşlarının daha yatkın olduğu söylenir, ancak dişi kuşlar da konuşur" şeklinde konuştu.

Muhabbet kuşlarının neşeli, akrobatik, sevecen, sıcakkanlı olduğunu ifade eden Yıldız, "Onların dostluklarını kazanmak için zekice yaklaşarak ilgisini çekin. Zaten çoğunlukla onlar sizden önce size yaklaşacaklardır. Ancak bu narin vücuttaki eğlendirici kişilik, ona kaba davranmanıza asla müsaade etmez. Birçok muhabbet kuşu, omuzda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler. Eğer dokunuşlarınızı yeterli bulmazlarsa utangaç, vahşi ve bazen de yaramaz olabilirler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 15:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emrah karaoğlu IP: 193.140.55.xxx Tarih : 16.03.2005 15:40:34
merhaba abi söylediklerine aynen katılıyorum.benimde muhabbetkuşum var ve güzelde konuşuyo.hadi iyi günler