7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

'İmam hatiplere özel statü şart'

Girişimci ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, Türkiye'de mesleki eğitim sorununun, imam hatiplilerin statüsünün yeniden belirlenmesi halinde çözümlenebileceğini belirterek, ''İmam hatip liseleri özel bir statü kazanmadıkça, katsayıların kaldırılması meslek lisesi sorununu çözmez, daha da zorlaştırır'' dedi. 

TÜRKONFED, Orta Karadeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (OKASİFED) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen ''AB ve Türkiye Ekonomi Programı'' toplantısında konuşan TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, mesleki eğitim ve katsayı uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. KOBİ'lerin yetişmiş ara eleman sıkıntısını giderebilmek ve ülkenin uluslararası rekabet gücünü artırmaya yardımcı olmak amacıyla, mesleki teknik eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Celal Beysel, bu amaçla yaklaşık 1 yıl önce Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi ile bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmanın sonunda bir rapor hazırladıklarını söyledi. Raporda, son günlerde en çok tartışılan meslek liselerindeki katsayı sorununa da değinildiğini dile getiren Beysel, "Bizim bu konudaki görüşümüz, meslek liselerinin önündeki engellerin kaldırılması ancak, imam hatip liselerinin de meslek lisesi statüsünden çıkarılarak, özel bir statüye alınmasıdır. İmam hatip liseleri özel bir statü kazanmadıkça, katsayıların kaldırılması meslek lisesi sorununu çözmez, daha da zorlaştırır. Asıl tartışmamız gereken konu, meslek eğitiminin yeniden yapılandırılması, ekonominin çarklarını döndürecek ara eleman yetiştirilebilmesidir. Ancak, maalesef tartışmalar köklü iyileştirmeler yerine yine imam hatip konusunda kilitlenmiştir" ifadelerini kullandı. İmamlık ve hatipliğin rekabet ortamında bir meslek olmadığını, dolayısıyla başka bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Beysel, "Tornacı ile imam yetiştirmek bir değildir. Bunların kategorilerinin ayrılması gerekiyor" dedi. 

TÜRKONFED olarak katsayı uygulamasının toplumsal konsensüs sağlanarak kaldırılmasından yana olduklarını dile getiren Beysel, ''Türkiye'nin tüm kurumlarının uyum sağlayacağı bir konsensüs içine giremezseniz, o zaman katsayıyı kaldırmamanız gerekir. O zaman zorlama olur. Karşılıklı olarak oturup anlayarak işi bitirmemiz lazım'' diye konuştu. 

Celal Beysel, üyelerinin büyük çoğunluğu KOBİ'lerden ve organize sanayi bölgelerinde (OSB) faaliyet gösteren girişimcilerden oluşan bir konfederasyon olarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan ve OSB'lerin ticaret ve sanayi odalarına devredilmesini öngören yasa tasarısına karşı olduklarını bildirdi. Beysel, konuşmasına şöyle devam etti: "Hazırlanan tasarıda OSB'lerin yönetimi, ağırlıklı olarak kamu kurumu niteliğindeki ticaret ve sanayi odalarına devrediliyor. Diğer bir deyişle mülk sahibi sanayiciler yönetimde azınlık durumunda olacak. Ticaret ve sanayi odalarınca atanacak belki de gerçek sanayici vasfı olmayan profesyonel oda yöneticileri, OSB'lerin yönetiminde ağırlıkta olacaktır. Üyelerinin büyük çoğunluğu KOBİ'lerden ve organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren girişimcilerden oluşan TÜRKONFED, bu yasa tasarısına karşı çıkmaktadır".
iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 12:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?