7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

İskilip'e 300 bin ceviz ağacı

Çorum'un İskilip İlçesi'nde, AB destekli 'Tarımda İyi Uygulamalar ve Modern Kapama Meyve Bahçesi Tesisi Çiftçi Eğitimi Projesi' hayata geçiriliyor. 

İskilip Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve İskilip Tarımını Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (İSTARGE) ortaklaşa yürüttüğü Avrupa Birliği hibe programı kapsamında "Tarımda İyi Uygulamalar ve Modern Kapama Meyve Bahçesi Tesisi Çiftçi Eğitimi Projesi" hazırlandı. 

Projeyi hayata geçirmek ve eğitim programları çerçevesinde Ordu Üniversitesi, Ordu Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, İskilipli çiftçi ve meyve yetiştiricilerine teorik ve uygulamalı ders vermek için İskilip'e geldi.
35 öğrenci ile birlikte projenin Özel İdare İşhanında bulunan bürosunda teorik sesli ve görüntülü bilgilendirmeden sonra arazide uygulama çalışmaları yapacak olan Prof. Dr. Turan Karadeniz, proje ile yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karadeniz, "İskilip'in tarım arazisi en az 30 vadiden oluşmakta ve yaklaşık 300 bin ceviz ağacı yetişmektedir. 2 Yılı aşkın süredir İskilip ile ilgili çalışmalarımız sürmektedir. İskilip cevizleri, kızılcıkları, elma ve armutların seleksiyon (mevcut popilasyon üzerinden üstün özelikte olanları öne çıkarmak) çalışmalarını çok yönlü ve periyodik olarak yürütüyoruz" dedi. 

İskilip toprakları, tarım arazileri, en az 30 vadiden oluştuğunu ve bu vadilerde 300 bin adet ceviz ağacı yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Karadeniz, "İskilip'teki ceviz popilasyonu, kendi içerisinde yıllardan beri döllenmesi dolayısıyla cevizin özellikleri nispeten Türkiye ortalamalarının üzerinde bulunmaktadır. Zira, İskilip'li üreticiler tarafından iyileri seçilerek, meyve kalitesi düşük olanları elemek suretiyle, meyve kalitesinin popilasyon ortalamasını yükseltmişlerdir. Buda bölgede üstün nitelikli ceviz tiplerinin bulunmasına ve gün ışığına çıkarılmasına fırsat vermektedir. Nitekim; 2 yıldır yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda dünyaca meşhur bir çok cevizi geride bırakacak ümit var ceviz tipleri bulunmuş ve üzerinde çalışmalarımız yoğunlukla devam etmektedir. Bunların İskilip menşeili standart ceviz adayı olması yolundaki süreç hızla tamamlanmaktadır" diye konuştu.

HIZLI ÜRETİME GEÇİLECEK
Türkiye'de birkaç önemli fidan üretim merkezi bulunduğunu anlatan Karadeniz, "Ödemiş-Bademli, Bandırma-Sahil-Yenice ve Denizli gibi yörelerde anlaşmalı bir şekilde, kontrolü mutlaka yapılmak suretiyle İskilip cevizleri aşılanarak, İskilip'te kapama bahçeler tesis etme yoluna gidilmelidir. Bunlar elbette profesyonel bir çalışmanın gereği olacaktır. Bununla birlikte İskilip'te yoğun bir şekilde bulunan yaşları çevirme aşısına uygun, binlerce çöğür ağacı bulunmaktadır. Ülkemizde çok nadir uygulama alanı bulan cevizde çevirme aşıları İskilip'te son derece başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Nitekim, gövdeleri 25-30 cm ye varan (gövde çapları) cevizlere Nisanın ilk haftalarından sonuna kadarki dönemde çoban aşıları uygulanarak popilasyon ortalamaları her yıl yükseltilmektedir" diye konuştu.

İSKİLİP'TE MEYVE PANELLERİ DÜZENLENECEK
Çevirme aşılarında çöğür aşıların yaklaşık 2 metre gövde üzerine aşı yapıldığı için kışın toprak yüzeyine inen soğuk hava tabakası bu aşı kalemlerini çok fazla olumsuz yönde etkilemediğini ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Genç çöğürler üzerine yapılan aşıların yere yakın olması nedeniyle ya tünel altında (Sera) ya da örtü materyalleri ile sarılarak soğuktan koruma yollarına gidilmelidir. Seleksiyon çalışması sonucu seçtiğimiz, ortaya çıkarılan tipler, ülkemizde selekte edilen tiplerden geride kalmadığı, hatta, bazılarının çok kaliteli olduğu belirlenmiştir. Öncelikle İskilip halkı, kamu kurum ve kuruluşları, bu öz kaynaklara sahip çıkmalı. Halkın gücünün yetmediği yerlerde devletimizin yetkili kurumları devreye girmelidir. Yerel yönetimlerin sık sık Paneller düzenleyerek bu çeşitleri öncelikle kendi üreticilerine tanıtma yoluna gitmeleri son derece önemlidir. İskilip'te şu an itibarıyla yabancı menşeili cevizlere gerek ve ihtiyaç bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.
iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2006 Cumartesi 17:43:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?