2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

İstihdam Zirvesi tamamlandı

Türkiye'de ilki Çorum'da gerçekleştirilen Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi ikinci gün oturumlarının ardından son buldu.

Anitta Otel'de başlayan ve iki gün süren 1. Ulusal Gençlik İstihdamı Zirvesi'nde Türkiye'de gençlik işsizliği sorunu ele alındı. Zirvede konuyla ilgili yapılan çok sayıda analitik çalışmalar, gençlerin beklentileri, istihdamda yaşanan sorunlar, istihdama yönelik çalışma yapacak kurum ve kuruluşlar ile bu kuruluşların nasıl çalışması gerektiği yönünde beklentiler masaya yatırıldı. Uzmanlar ve gençler zirvede söz konusu sorunlar üzerine tartışarak çözüm yolları üzerinde durdu.

Zirvede 6 çalıştay grubunun çözüm önerilerinin ardından hazırladıkları rapor, dinleyicilere aktarıldı. Grup başkanları Başak Aytaç, Necmettin Yörtem, Songül Kaya, Yaşar Doğan, Tevfik Çampınar ve Ferhat Gök tarafından 6 madde halinde hazırlanan raporda şu başlıklar öne çıktı: Kayıtlı genç istihdamının kolaylaştırılması, genç girişimciliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi, öğrenme olanaklarının iyileştirilmesi, eğitim ve istihdam bağlantısının kurulması ve mesleki eğitime olan talebin artırılması, gençlerin işgücü piyasasına uyumunun arttırılması, eğitim ve istihdam olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin sağlanması, mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı hizmetlerinin etkinleştirilmesi. Raporda ayrıca bu konularla ilgili yapılması gerekenler aktarıldı.

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) desteğiyle ve İŞ-KUR sekreteryasında yapılan zirveye şu kuruluşlar katıldı: Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), HAK-İŞ, TOBB, TESK ve TİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Yükseköğretim Kurumu (YÖK), KOSGEB, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği, Özel İstihdam Büroları Birliği, Geçliğin Sesi Türkiye Grubu, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Yerel Gündem 21.
Çorum Valiliği ve Belediye Başkanlığı organizesi ile yapılan 1. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi'nde konuşmacılar gençliğin istihdam sorunları üzerinde durdu.

GENÇLERİN İSTİHDAMI KONUSUNDA YOL HARİTAMIZI BELİRLEDİK
Zirvede konuşan İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata, gençlerin istihdamı konusunda uzun yıllardır çalışma içerisinde olduklarını, ancak gençlerin neler istediği yönünde ellerinde ciddi bilgiler olmadığını belirtti. Ata, "Bu zirve çok önemli ve verimli geçti, gençlerin beklentileri ve çözüm önerilerini dinledik ve biz de bu yönde yol haritamızı belirleyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin genç beyinlerin fikirlerine ihtiyaç duyduğunu anlatan Genel Müdür Namık Ata, "Bu zirvenin sonuçlarının daha iyi algılanması için, zirvenin çok iyi analizi yapılacak ve yapılması gereken düşünceler planlanarak yapılanmaya başlanacaktır. Zirve ile gençlerimiz ne beklediklerini, nasıl bir çalışma ortamı istediklerini ortaya koydular. Zirve Türkiye açısından başarılı geçmiştir" şeklinde konuştu.

GENÇLER İŞ BAŞVURULARINDAN ŞİKAYETÇİ
Türkiye'de ciddi bir istihdam ihtiyacı olduğunu belirten gençler ise, "Birçok üniversite bitirmiş gençlerimiz iş aramakta ve aradıkları işin durumunu şeklini kendine uygunluğunu hesaplamadan sadece çalışma isteği doğurmuştur. İş başvurularına bakıldığında ciddi bir düzen gözükmemekte. Biz gençler olarak iş konularında daha aydınlatıcı, İş-Kur'un da yardımıyla onların üzerinden işveren ile işçi arasında köprü kurulmasını istiyoruz. Staj konusunda ciddi düzenlemeler yapılmalı, üniversiteye gitmeyen gençler mutlaka eğitilmeli ve kurslar açılmalı ve Türkiye'nin genç beyinlerinden faydalanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

ZİRVEYE KATILAN ÖĞRENCİLERDEN HİTİT ÜNİVERSİTESİ'NE SİTEM
Çorum'da iki gün süren 1. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi'ne katılan gençler, Çorum Hitit Üniversitesi'nin zirvede yer almaması ve öğrencilerin bulunmamasının şaşırtıcı olduğunu belirterek, "Burada Çorum Hitit Üniversitesi'ni görememenin şaşkınlığı içerisindeyiz. Bölgenizde gençler adına düzenlenen bir etkinlikte üniversitenin bulunmaması ve burada eğitim gören gençlerin olmaması karşısında şaşırdık. İnşallah bundan sonra yapılan gençlik zirvelerinde tanıtım iyi olur ve zirvenin yapıldığı bölgedeki üniversitenin katkıları sağlanır" diye devam ettiler.

ÇORUM'UN KAPISI GENÇLERE AÇIK
Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çorum'un kapısının gençlere açık olduğunu belirterek, "Gençler Çorum'da yapılan zirvede önemli bilgiler ve önemli çalışmalar ortaya koydular, gençlerin yapacakları, işveren ve kurumların yapacakları çalışmaları açık yüreklilikle ortaya koydular ve çok değerli bilgiler verdiler: Buraya gelerek bu güzel bilgileri bizimle paylaşan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Çorum'un kapıları her zaman gençlere ve bu tür organizasyonlara açıktır'' dedi.

SİZİ GÖRMEK GÜZELDİ
Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Türkiye'nin gelecek nesillerinin mimarı olacak olan genç beyinleri Çorum'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Belediye Başkanı olarak sizi Çorum'da görmekten mutluluk duyuyoruz, sizi görmek güzeldi ve burada gördüklerinizi arkadaşlarınıza anlatın ve burada öne sürdüğünüz fikirlerin arkasında olun. Çünkü bu ülkenin sizin gibi genç ve bilgili beyinlere ihtiyacı var" şeklinde konuştu

ÜNİVERSİTENİN YER ALMAMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ
I. Ulusal Gençlik İstihdam Zirvesi'ne katılan gençlerin, Çorum Hitit Üniversitesi öğrencilerinin zirvede bulunmamasını eleştirmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirten Milletvekili Agah Kafkas şunları söyledi: "Biz Çorum'a güzel bir üniversite kazandırdık, böylesi önemli bir toplantıda üniversitenin yer almaması ve akademisyenlerin bulunmaması üzücü. Böylesi bir önemli toplantı iyi değerlendirilip zirve öğrencilerle birlikte iyi analiz edebilirdi. Ancak bu olmadı. Biz üniversitenin eksikliklerini tamamlama gibi bir gayret içerisinde değiliz, ancak sitemlerinizi anlıyoruz ve bundan sonra bu tür organizasyonların içerisinde Hitit Üniversitesi'nin bulunmasını istiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 16:43:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?