9
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Kendi ürettiği elektriği kullanıyor

Çorum'un Eşençay Köyü'nde çiftçilik yaparken, Kızılırmak üzerine elektrik santrali kuran Çorumlu mucit Abdullah Çağlar, 30 yıldır elektrik ihtiyacını karşıladığını ve yılda 6 bin YTL değerinde elektrik ürettiğini söyledi.

Çorum'un İskilip ilçesine bağlı Eşençay köyü yanından geçen Kızılırmak Nehri kenarındaki kayalıkların üzerine yaptığı evde yaşayan Abdullah Çağlar, ürettiği elektrikle hem evini aydınlattı hem de su pompalarını çalıştırarak arazisini suladı. Kendi icat ettiği düzenekle elektrik üretmeyi başaran mucit Abdullah Çağlar, 1977 yılından bu yana kendi elektriğini kendi ürettiğini söyledi.

Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından doğaya bırakılan sülünler için düzenlenen törene katılan Vali Mustafa Toprak, 30 yıldır kendi elektriğini üreten ve kullanan Abdullah Çağlar'ı ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ürettiği elektrikle un fabrikası kurmayı hedeflediğini, ancak yapılan Obruk Barajı sebebiyle bu projeden vazgeçtiğini söyleyen Çağlar, "Benim şuanda ürettiğim elektrik 100 haneli bir köyün ihtiyacını karşılayacaktır. Ancak ben sadece 5-6 tane lamba yakıyorum. Burada büyük güç ve enerji var. Her insanımız bu tür enerjileri kullanmalı. Rüzgarlarımız boşa gidiyor, insanlarımız rüzgarın gücünden de faydalanmalı" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 17:47:48
Güncelleme :29 Ağustos 2007 Çarşamba 17:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?