2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Kene heyeti bölgeye geldi

Sağlık ve Tarım Bakanlığı yetkilileri, kene mücadelesi için Yozgat'a geldi.


Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerle ilgili yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla Yozgat'a geldi.


Yozgat Valisi Amir Çiçek'i makamında ziyaret eden Çom ve Aydemir, bir basın toplantısı düzenleyerek kene ile mücadele hakkında bilgi verdi.

Kenelerin özellikle mart ve kasım ayları arasında hastalık bulaştırma riskinin bulunduğuna dikkat çeken Genel Müdür Çom, bu yıl hastalık görülen illerde yoğun tedbirlerin alındığını söyledi.

2008 yılı için şu ana kadar 44 kişinin KKKA hastalığı mikrobunu aldığını ifade eden Çom, "2007 yılında ise 717 vakamız oldu. 717 vakamızdan 33 vatandaşımız vefat etti. Bu yıl da 4 vatandaşımız bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Bu yıl KKKA hastalığı görülen 44 vakanın 17'sinin Yozgat'tan olduğunu tespit ettik. Bu nedenle Yozgat, Sivas, Tokat, Samsun ve Çorum illerinde her yıl yaptığımız gibi rutin incelemelerimiz sürdürüyoruz. Bizim buraya gelmemiz, vatandaşlarımız arasında herhangi bir paniğe neden olmasın. Tek bir vaka bile bizim için çok önemlidir. Bu yıl da bunun için buradayız. Valiliğimiz, konu ile ilgili gerekli tedbirleri aldı" dedi.


Özellikle köyde yaşayan vatandaşların, "Keneden hiçbir şey olmaz. Kene ne yapacak?" şeklinde düşünmemesi gerektiğine vurgu yapan Çom, "Bundan 10 yıl önce belki böyle bir şey yoktu ama artık keneler mikrop taşır hale geldi ve insanlara da bulaştırabiliyorlar. Bu nedenle yapılan mücadelede vatandaşlarımız bilinçli olursa, yetkililerle işbirliği içerisinde olursa mümkün olduğunca az üzüntü ile bu sıkıntıları atlatırız" diye konuştu.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir ise bakanlık olarak bu yıl 36 ilde 500 ton ilaçlama yaparak tüm küçük ve büyükbaş hayvanların ilaçlanmasını sağlayacaklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2008 Çarşamba 16:16:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?