3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Kene heyeti Çorum'da

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yaşanan ölümler üzerine Sağlık Bakanlığı'ndan bir heyet Çorum'a gelerek, sağlık kuruluşları ve kene vakası görülen köylerde incelemelerde bulundu.


Geçen yıl 33 kişinin öldüğü bu yıl 5 kişinin hayatını kaybettiği KKKA hastalığının Türkiye'de yeniden baş göstermesi üzerine ölümcül vakaların yaşandığı illerde Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı kenelere yönelik çalışmalar başlattı.

Konunun yerinde görülmesi için Sağlık Bakanlığı bünyesinde ortak görev yapan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Mehmet Ali Torunoğlu, Çorum'a gelerek KKKA hastalığı ile ilgili yapılan altyapı çalışmalarını inceledi.

İnceleme öncesinde yetkili ve uzmanlar, basın mensuplarına Çorum Valisi Mustafa Toprak'ın makam odasında bilgi verdi.

Toplantıda bir konuşma yapan Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, kenenin neden olduğu KKKA hastalığı ile ilgili olarak Çorum Sağlık Müdürlüğü'nün gerekli altyapıya sahip olduğunu belirtti ve amaçlarının Çorum'dan Ankara'ya hasta sevkini azaltmak olduğunu söyledi. Kenelerin neden olduğu KKKA hastalığının son 3-4 yıldır Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirten Torunoğlu, "Keneler Nisan-Ekim ayları arasında ortaya çıkıyorlar. Hastalık ilk önce 2002 yılında Tokat yöresinde görüldü. İlk yıl tanı konulamadı daha sonra KKKA hastalığı teşhisi konuldu. Sonraki yıllarda ülke genelinde görülen vakalardan yüzde 5'i ölümle sonuçlandı. Dünyada özellikle komşu ülkelerimizde yaygın olarak görülen bir hastalık türü. Ölümleri önlemek için bakanlığımız yoğun çalışmalara başladı" dedi. Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, "Sağlık Bakanlığı uzmanlardan oluşan bir danışma komitesi kuruldu. Hastalıkta kene ısırması en önemli faktör. Bu nedenle eskiden gelen alışkanlıklarımızı yani kene kırma gibi yaptıklarımızı bırakacağız, kesinlikle keneye çıplak elle dokunmayacağız. Hastalığın tanımı yapıldıktan sonra laboratuvar altyapımız gelişti. Tedavi imkanları gelişti. Bölgelerde gerekli altyapı oluşturuldu. Bu anlamda Çorum'da Devlet Hastanesi'nin bir servisi sadece bu hastalık şüphesi ile gelen vakalara ayrıldı. Kan merkezi açısından Çorum iyi bir yerde. Çorum'da gerekli altyapı var" diye konuştu.


Hastalıkla mücadele en büyük görevin vatandaşa düştüğünü anlatan Torunoğlu, bu anlamda bakanlıkça vatandaşı eğitmek ve bilinçlendirmek için gerekli çalışmaların yapıldığını belirterek, "Vatandaşımız kesinlikle keneye çıplak elle dokunmamalı. En ufak bir şüphe halinde yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Hastalığın tedavisinde dünyada bilinen ne varsa Türkiye'de uygulanıyor. Yeni yöntemler için ayrıca ülkemizde çaba sarf ediliyor. Ama yoğun temas ve geç başvuru ölüm oranının artmasında etkili oluyor.Vatandaşımız şunu bilmeli ki bu hastalığın ne aşısı, ne de kesinleşmiş bir tedavisi var. Öncelikli hedef korunma olmalı. Her kene ısırığı risktir" dedi.


Çorum Valisi Mustafa Toprak ise, Çorum'da kene ile mücadele konusunda alınması gereken tüm tedbirleri aldıklarını ifade ederek, "Bugüne kadar Çorum'da 9 kişide KKKA vakası gözüktü ve şuanda 1 vatandaşımız öldü, ancak Çorum'da KKKA virüsüne karşı önlemlerimiz artarak devam ediyor" diye konuştu. Vatandaşların keneleri mutlaka önemsemeleri gerektiğini anlatan Vali Mustafa Toprak, "Vatandaşlarımız dikkatli olmalı ve uyarılara uymaları gerekir. Çorum'da Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın aldığı tedbirler uygulanmakta. Tüm mesire alanları, vatandaşların yoğun olarak bulunduğu alanlar ve hayvan barınakları ilaçlandı ve ilaçlanmaya devam ediyor. Vatandaşlarımızı kenelere karşı korunma yöntemi olan kene ilaçlarını kullanmaları konusunda teşvik edeceğiz ve bu kapsamda Sağlık Bakanlığı önümüzdeki günlerde Çorum'da kampanya başlatacak ve kene spreyi kullanma konusunda vatandaşlar uyarılacak" ifadelerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 19:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?