7
Mayıs
2024
Salı
ÇORUM

Kene ısırığından bir ölüm daha

Kene ısırması sonucu ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son olarak Çorum'un Ortaköy ilçesinde Kırım Kongo virüsü kapan 70 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.

Dün bir üniversite öğrencisinin kene ısırması sonucu hayatını kaybettiği Çorum'da, bugün de 5 çocuk annesi bir kadın ile 70 yaşındaki Samiye Ateş öldü.

Çorum merkeze bağlı Elicek köyünde oturan 45 yaşındaki Aysel Özcan, kene ısırması sonucu rahatsızlandı.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı teşhisi konulan beş çocuk annesi Özcan, kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde de, tarlada çalışırken kene tarafından ısırılan bir kişi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Aynı hastanede, kene ısırması sonucu bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına yakalanan altı kişi daha tedavi görüyor. Böylece nisan ayından bu yana kene ısırması sonucu ölenlerin sayısı altıya çıktı.

Hastalık belirtileri

Hastalık ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlıkla başlar. Bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerle görülüyor. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ve kanamalar ortaya çıkabiliyor.

Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar oluşuyor ve bu kanamalar daha da büyüyerek vücuda yayılıyor. Hastalık tablosuna burun ve dişeti kanamaları da eşlik ediyor.

Nasıl bulaşıyor?

Hastalık insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşıyor. Evcil hayvanlara da aynı şekilde bulaşabiliyor. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda ölüme neden oluyor. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler hastalığın doğadaki saklayıcısı rolünü üstleniyor.

Keneler beslenmek için bu hayvanlardan kan emerken aldıkları virüsü insanlardan kan emerken bulaştırıyor.

Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabiliyor.
.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 16:56:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?