20
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇORUM

Kene kabusu geri döndü

Havaların ısınması ile birlikte kenelerden insanlara bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı kabusu geri döndü.


2009 yılı içerisinde Çorum, Sivas, Amasya, Tokat, Erzincan, Trabzon ve Erzurum'da KKKA hastalığı nedeniyle 16 ölüm vakası meydana gelirken uzmanlar tedbirli olunması için uyarılarda bulunuyor.
KKKA hastalığına karşı herhangi bir ilaç bulunmadığı için korunma tedbirleri hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı, vatandaşları; özellikle kene riski olan yerlerde vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmesi ve açık renk tercih edilmesi, kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması için uyarıyor. Vücutta sık sık kene kontrolü yapılması gerektiğini dile getiren uzmanlar kenenin vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riskinin de o derece azaldığına dikkat çekiyor.
KKKA nedeniyle ülke genelinde son günlerde artan ölümlerin ardından Çorum'da kene ile mücadele çalışmaları en üst seviyeye çıkarıldı.
2008 yılında KKKA ölümlerinde üst sıralarda yer alan Çorum'da başlatılan mücadele çalışmaları sonucu alınan etkili tedbirlerle hem vaka sayısında hem de ölüm oranlarında yüzde 50 oranında azalma meydana geldi. 2008 yılı Haziran ayında Çorum'da KKKA'dan 6 kişi hayatını kaybederken, 2009 yılında bu sayı 3'e düştü.
Şubat ayında kene ile mücadele çalışmalarına başlayan İl Sağlık Müdürlüğü il genelinde tüm köyleri tek tek gezerek yaptıkları ev ziyaretleri ile vatandaşlara uyarıcı el broşürleri ve afişler dağıtıyor. İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ise iki grup halinde il genelinde tüm yerleşimleri birimlerindeki ahırlar ve hayvanları ilaçlıyor.
Çorum Valisi Mustafa Toprak her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşların kene vakaları nedeniyle herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmaması için İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından ciddi tedbirler alındığını söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından kene riski taşıyan köylerin ziyaret edilerek hane ziyaretleri yapıldığını dile getiren Vali Toprak, sağlık ekiplerinin ev ziyaretlerinde hem vatandaşlara uyarıcı broşür ve afişler dağıttıklarını ayrıca kene vakaları ile karşılaşıldığında neler yapılacağı konusunda vatandaşlara bilimsel açıklamalar yaptıklarını ifade etti. İl Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından ise risk bölgelerindeki ahırlar ve hayvanlarda ilaçlama yaptığını anlatan Vali Toprak, "Çorum'da 23 ilin
Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nün katılımları ile bölgesel bir bilgilendirilme çalışması yapıldı. Toplantıda vatandaşların kene ile mücadele ve olumsuzluklardan kurtarılması için ne gibi önlemler alınması gerektiği masaya yatırıldı" dedi.


3 yıldan bugüne kadar uygulanan sistemli, programlı ve vatandaşları bilgilendirici çalışmalar sonunda her geçen yıl kene ile mücadelede, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve mücadele teknikleri açısından ileri bir noktaya gelindiğini anlatan Vali Toprak, "Hastanelere başvuran vaka sayısı ve ölüm sayısına göre bunu söylüyoruz. Vatandaşlarımıza köyde arazide nerede olursa olsun bilgilendirdiğimizde vatandaşların artık, 'O bizim kene bundan bir şey olmaz' anlayışından vazgeçti ve daha duyarlı bir şekilde
vakalara yaklaştıklarını görüyoruz" diye konuştu.
Kırsal kesimde yaşayan insanların sabah araziye çıkacakları zaman kene kovucu sprey kullanmalarını ayrıca araziden döndüklerinde de vücut kontrolü yapmalarını isteyen Vali Mustafa Toprak, "İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü ve Bakanlıklarımızın gönderdiği genelgeler çerçevesinde insanlarımız bu konuya bilimsel olarak yaklaşmalı. İnsanlarımız giyimine kuşamına dikkat etmeli, kenenin vücuduna giremeyeceği şekilde kapatmalı. Araziden döndüğünde kendi vücutlarında kene tespit ederlerse kendileri çıkarmasın. Keneler insanlar tarafından çıkarıldığında kenelerin vücuda salgıladığı sıvı eğer Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının virüsünü taşıyorsa problem oluyor. Kene tutmasında sağlık kuruluşlarına müracaat edilmeli. Bu konuda biz keneden korkmayalım kene vakalarında duyarlı olmamaktan korkalım. Bu konuda ne kadar bilinçlenirsek o kadar problem olmaz" şeklinde konuştu.


Kene ile mücadele çalışmaları kapsamında sağlık çalışanlarının hizmet içi eğitimlerini yenileyen İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri gruplar halinde il genelindeki tüm din görevlilerine kene vakaları hakkında eğitim semineri verdi.
Merkez ve ilçeler ile köy ve belde belediyeleri ziyaretlerinde 30 bin adet KKKA hakkında el broşürleri, 20 bin adet afiş dağıtımı yapan Sağlık Müdürlüğü ekipleri ayrıca yaptıkları 20 bin 810 ev ziyaretinde 64 bin 708 kişiye ulaşarak kene konusunda bilgilendirdi. Müdürlük tarafından kırsal kesimde yaşayan insanlara 18 bin adet kene kovucu sprey dağıtıldı.


Kene ile mücadele çalışmalarını iki grup halinde yürüten İl Tarım Müdürlüğü ekipleri ise ilk etap çalışmalarını tamamladı. Birinci etap çalışmaları kapsamında müdürlük tarafından görevlendirilen ekipler 131 bin 825 hayvanı ilaçladı. Dökme ve banyo usulü yöntemiyle 776 yerleşim biriminde ilaçlama yapan ekipler 5 bin 400 kutu, 305 litre de sıvı ilaç kullandı.
İkinci grup çalışmalarına da 1 Haziran itibariyle start veren İl Tarım Müdürlüğü ekipleri dökme ilaç yöntemiyle 17 bin 875 büyükbaş, banyo usulü ile 27 bin 998 büyükbaş, 16 bin 425 küçük baş hayvan ileçlaması yaptı. İl Tarım Müdürlüğü tarafından bugüne kadar yapılan kene ile mücadele çalışmalarında yaklaşık 100 bin TL harcama yapıldığı öğrenildi. 

iha
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2009 Cuma 13:29:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?