3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Kene kovucu sprey satışları patladı

Çorum'da son üç gün içinde 3 kişinin kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak hayatını kaybetmesi vatandaşlar arasında endişeye neden oldu.

KKKA hastalığına sebep olan kenelerden korkan vatandaşlar park, bahçe ve piknik alanlarına gitmekte tereddüt ediyorlar.

Son üç gün içerisinde 3, bir ay içerisinde ise toplam 5 kişinin hayatını kaybettiği, hastalık endişesi ile yüzlerce kişinin sağlık kuruluşlarına başvurduğu KKKA hastalığı konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve yerel yöneticiler gerekli tedbirleri almak için çaba harcıyorlar.

Üç gün önce Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Küçük Hırka köyünden Osman Cenik, iki gün önce Çorum merkeze bağlı Turgut köyünden Seyit Yalçınkaya ve bugün Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Vakıflar köyünden Nuriye Kaya isimli vatandaşlar KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Çorum'da kene nedeniyle ölenlerin sayısının artması üzerine vatandaşlar büyük panik yaşarken, kene ile ilgili korunma yöntemlerini kendileri bulmaya çalışıyor. Bazı vatandaşlar keneden korunmak için piknik programlarını iptal ediyor ve yeşil alanlara çıkmaktan uzak durmaya çalışıyorlar. Bazı vatandaşların keneden korunma yöntemi ise pantolonlarını çorapların içerisine koymak.

Vatandaşlar ilaç kullanma yöntemini çok az kullanırken, kenelerden korunmak için yeterince bilgi sahibi olmadıklarından yakınıyorlar. Bazı vatandaşlar ise kenelerden korunmak için herhangi bir önlem almadıklarını ve sürekli olarak kenelerle iç içe olduklarını belirterek, "Eskiden de vardı, üzerimizde görürsek yere atıyoruz. Alnımızda ölüm varsa ne yapalım kaderimizdir" diyerek keneden korkmadıklarını ifade ediyorlar.

Çorum'da kene ısırması sonucu ölümlerin artmasının kendilerini korku ve paniğe sürüklediğini belirten Nurten Kaynar adlı vatandaş, "Korkuyoruz ve bu nedenle pikniğe falan gidemiyoruz. Yeşil alanlardan geçerken korku içerisinde kalıyoruz. Daha çok çocuklarımızı kenelerin ısırmasından endişeleniyoruz. Ancak vatandaş olarak kendi yöntemlerimizle paçalarımızı çorap içerisine koymak, kapalı giyinmek ve dışardan geldikten sonra kendimizi kontrol etmek gibi önlemler almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Suat Kanat ise kene nedeniyle araziye çıkmadıklarını belirterek, "Çocuklarımın ve ailemin hayatı piknik yaparak zevk yapmaktan daha önemli o nedenle araziye çıkmıyoruz. Çıkmak zorunda kaldığımızda kenelerden kurtulmaya çalışıyoruz" dedi.

Kenelerin ölüm oranını arttırmasının kendisini endişeye sürüklediğini belirten Sebahat Akceylan ise, "Keneden korunmak için kendi yöntemlerimizi deniyoruz. Kendimizi kontrol ederek keneden korunmaya çalışıyoruz. Ancak devletimiz kenelerden korunma amacıyla daha etkili yöntemler geliştirmeli ve bu haşaratlara karşı önlem almaları gerekiyor" şeklinde konuştu.

Çorum'da kenelere karşı gömlek ve tişört satan Hakkı Bilal Müessese Satış elamanı Satılmış Toprak, kene giysilerine karşı yoğun bir talep olduğunu belirterek, "Biz bu giysileri böcek ve sivrisinek için satıyoruz. Ancak kene için de etkili bir giysi olması nedeniyle vatandaşlardan yoğun şekilde talep var" ifadelerini kullandı.

Çorum'da Sağlık Bakanlığı tarafından tek onaylı kene kovucu spreyin Çorum Dispritörü olan Şeyda Odabaş ise kene vakalarının çoğalmasının ardından ilaç satışlarının çok arttığını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 18:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali üzgün IP: 78.165.164.xxx Tarih : 15.06.2008 22:51:57

çorum ve ilçelerinin acilen belediyeler tarafından kapsamlı bir şekilde ilaçlanması lazım