2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Kene vakaları masaya yatırıldı

Türkiye'nin birçok ilinde insanların korkulu rüyası haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan keneler, Çorum'da masaya yatırıldı. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Keneler ve Korunma Yolları' konulu panelde kenelerle mücadele tartışıldı. Panelin başkanlığını Eğitim-Sen Çorum Şubesi Başkanı Halil Özbent yaparken, konuşmacı olarak katılan Dr. Köksal Aydın, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kazım Çebi ve Veteriner Hekim Günsel Yetik Erlik, kenelerin durumu, kenelerle mücadele ve korunma yöntemlerini anlattı.
Çorum Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Günsel Yetik Erlik, dünyada 3 aile ve 20 cinse bağlı 866 kene çeşidinin olduğunu belirterek, Türkiye'de 2 cins ve 32 kene türünün gözüktüğü ve bu türlerden 7 tanesinin öldürücü KKKA virüsünü taşıdığını söyledi. Kenenin yok edilmeyeceğini belirten Erlik, "Kenelerle yaşamaya alışacağız. Keneleri yok etmek mümkün olmadığına göre, insanlarımızı kenelerden uzak durmanın yollarını anlatacağız, bunun yolu da eğitimden geçiyor. İnsanlar artık kenelerin öldürücü olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini bilmek zorundadırlar" şeklinde konuştu. 

Türkiye'de ölümcül özelliği bulunan 7 kene Hiyolama Mirginaltun Merginaltun cinsi keneler olduğunu ve bu kenelerin virüsü öncelikle hayvanlara daha sonra insanlara bulaştırdığını anlatan Erlik, "Kenelerde en taşıyıcı hayvan tavşan, kirpi ve sincap türü hayvanlar larvadan çıkan kenelerin beslenme ve büyümek için kullanılan hayvanlardır. Buralarda evrelerini tamamlayan keneler toprağa düşerek ikinci olarak tutunacağı canlıyı ararlar bunlar büyükbaş hayvanlar ile insanlardır ve keneler insanları 13 ile 20 saat arasında tutunabilirler. Bu nedenle her gün belirli aralıklarla kenelerin gelme ihtimali olan alanlarda kendimizi kontrol etmeliyiz ve eve gittiğimizde ise tüm vücudumuzu kontrolden geçirmeliyiz" diye konuştu.

"İNSANLARIN TER KOKULARINA HAREKET EDERLER"
Kenelerin insanları ter kokularından tanıdıklarını belirten Erlik, "Keneler insanları hareket eder etmez ter kokularından algılayarak bulurlar ve üzerilerine gelerek 13 ile 20 saat bir gezintiden sonra tutunarak kan emmeye başlarlar. İnsanlar kenelerin üzerinde hissetmezler ve salgıladıkları bir maddeyle de tutunurken de kenenin farkına varmazlar. Keneler ikinci evrelerini tamamlamak için insanlar önemli bir doyum aracıdır bu nedenle keneler için insanlar vazgeçilmez beslenme kaynaklarıdır. Bu nedenle kenelerden uzak durmak için gerekli önlemleri almalıyız. Basit sayılabilir ama araziye çıkarken mutlaka pantolonlarımızı çorap içerisine koyalım, açık renkli elbiseler giyelim ve kendimizi kontrol edelim" dedi. 

Tarım İl Müdürlüğü tarafından onlarca eğitim verilmesine rağmen hale köylerde hayvanlar üzerindeki kenelerin öldürüldüğünü belirten Veteriner Hekim Erlik, "Keneyle mücadelenin tek yolu eğitimden geçiyor, insanlar kenelere karşı bilgilendirmeli ve vatandaşlarda aldıkları bilgileri uygulanmalıdır. Ancak vatandaşlarımız hale eski yöntemle hayvanlar üzerinde kene öldürmeye devam ediyor. Bunlar yanlıştır ve insanlarımızı bu yanlışlıklar karşısında daha dikkatli olmaları konusunda eğitim vermeliyiz. Eğitimlerimizi hiç aksatmamalıyız" şeklinde konuştu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 23:40:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?