2
Mayıs
2024
Perşembe
ÇORUM

Keneyle biyolojik mücadele

Dokuz vatandaşını keneye kurban veren Çorum'da, doğaya 550 adet keklik salındı.

Kene ısırması sonucu meydana gelen KKKA hastalığı vakalarında son yıllarda büyük artış gözlenirken, durumun kanatlı hayvanların azalmasının bir sonucu olabileceğini düşünen bazı kuruluşlar harekete geçti.

Osmancık Belediyesi desteği ile Osmancık Kara Avcıları Derneği'nin kanatlı hayvan üretim istasyonunda kınalı keklik ve sülün üretim çalışmalarına hız verildi. Osmancık Adatepe mevkiinde bulunan kanatlı havan üretim ve rehabilitasyon merkezinde kuluçka makineleri ile üretilen keklik ve sülünlerin, her yıl düzenli olarak doğaya salınarak kene ile mücadelede kullanıldığı bildirildi.

Üretimi yapılan 550 kınalı keklik, Adatepe'de düzenlenen tören ile doğaya salındı. Kekliklerin doğaya salınması sırasında bir konuşma yapan milli Parklar Şube Müdürü Mahmut Temel, "Osmancık Belediyesi tarafından oluşturulan Adatepe mesire yerinin hemen yanında bulunan yaban hayvanı üretimi çiftliğinde bu sene 550 kınalı keklik üretimi yapıldı. Bunlar pey der pey muhtelif yerlere bırakılmıştı. Bugün en son partiyi Adatepe'nin üst kısımlarında çeşmelere yakın bir yerde bıraktık. Kene vakası Çorum'un birçok bölgesinde sürekli olarak sıkıntı oluşturuyor. Osmancık ilçesinde bu zamana kadar herhangi bir kene vakası olmadı, bunun sebebi ise Osmancık'ta yaban hayatın çok zengin olması. Bu bölgede sürekli üretilen keklik ve sülünler son birkaç yıldır doğaya salınıyor" dedi.

Osmancık'ta yaban hayatına büyük önem veren ve bu yöndeki çalışmalarını sürekli olarak geliştiren Osmancık Kara Avcıları Derneği Başkanı Bektaş Ayna ise, "İlçemizde belirgin bir kanatlı yaban havyanı üretimi mevcut. Bunu 2003 yılından bu yana dernek olarak sürdürüyoruz. Son yıllarda belediyemizin bize vermiş olduğu destek ile üretimi daha da artırmaya çalıştık. Bu dönem üretmiş olduğumuz 550 kekliği ise bugün doğa ile buluşturduk" diye konuştu.

Osmancık Belediye Başkanı E. Serdar Kurşun da, "Yaban hayatına Osmancık Kara Avcıları Derneği ile ortaklaşa yapmış olduğumuz üretim faaliyeti ile katkı sunduğumuz bir gündeyiz. Bundan dolayı da çok memnunuz. Osmancık'ta yaban hayatının gelişmesi yönünde belediyemizin iradesi her açıdan devam ediyor. Adatepe'deki mesire yerimizin özellikle kene mücadelesi açısından daha güvenilir, rahat ve tedirgin olunmayacak bir yer olması adına da çalışmalarımızı burada yoğunlaştırdık. Dolayısıyla kene ile biyolojik mücadeleyi bu bölgede yapıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımız devam edecek. İstiyoruz ki bu tür faaliyetleri sivil toplum kuruluşları sürdürsün, biz destek verelim" diye konuştu.

Osmancık Kara Avcıları Derneği'nin bu tür çalışmalarını devam ettirmesi gerektiğini ifade eden Kurşun, "Biz de belediye olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Dileğimiz Osmancık için bu çalışmaların kendi ayakları üzerinde duran çalışmalar olmasıdır. Osmancık için kalıcı olan çalışma gönüllü olarak yapılmış çalışmalardır. Mutlaka yapmış olduğumuz çalışmaların da sivil bir ayağı olması gerektiğine inanıyoruz " şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, üretilen 550 aynalı keklik doğaya bırakıldı.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2008 Cumartesi 11:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?