5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

Kızıl geyikler doğayla buluştu

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 12 KIZIL GEYİK ÇORUM'DA DOĞAYA SALINDI

Çorum'da doğal hayatın korunması amacıyla İstanbul üretme çiftliğinden getirilen 2'si yavru 12 kızıl geyik Çatak Tabiat Parkı'nda doğaya bırakıldı.

Nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kızıl geyiklerin sayısını artırmak amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yaban Hayatı Daire Başkanlığı tarafından Çorum'a 12 kızıl geyik tahsisi edildi. İstanbul üretme çiftliğinde 2 aylık bir sürede yakalanan 12 geyik, özel kafeslerde Çorum'a taşındı. Gece saat 01.00 sıralarında kente getirilen hayvanlar, Çatak Tabiat Parkı'nda düzenlenen törenle veteriner hekim gözetiminde ormanlık alana bırakıldı.

Çorum Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mahmut Temel, kurum çalışanları ve köylülerin katıldığı törende kafeslerinden çıkarılan geyikler tek tek doğaya salınarak ormanlık alanda gözden kayboldu.

Geyiklerin bölgeye alışma süresinin 3 gün olduğunu ifade eden Çevre ve Orman Müdürü Ziya Çöpür, "Bu hayvanların doğaya en kısa sürede uyum sağlamaları için çalışmalar yapacağız. Geyiklerin alışma süresi boyunca geyikleri kontrol altında tutacağız" dedi.

Geyiklerin yaşayacağı bölgede süresiz av yasağı uygulandığını hatırlatan Ziya Çöpür, doğaya bırakmadan önce köylüler, jandarma ve avcılar derneği ile görüşerek bu hayvanların herkes tarafından korunması gereğini anlattıklarını ifade etti. Geyiklerin avlanılması halinde, avlayan kişi hakkında yasal işlem yapılacağını vurgulayan Çöpür, kaçak av yapanlara hem para cezası hem de hapis cezası verildiğini belirtti. 2009 yılında 45 adet kızıl geyiğin Çorum'da doğal hayata bırakıldığını söyleyen Çöpür, "Bu yılda

12 tane kızıl geyiği doğaya saldık. Köylülerle el ele hep beraber bunlara sahip çıkacağız. Geçtiğimiz yıl doğaya salınan geyikleri köylüler yavrularıyla birlikte gördüklerini ifade ediyorlar. Geyikler doğal ortama uyum sağlamışlar. Önümüzdeki aylarda yine doğaya geyik salmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Çorum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün doğal hayatın korunmasına yönelik yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Çöpür, "Son 4 yılda Kızılırmak deltasına 7 bin 500 sülün, 3 bin tane keklik muhtelif bölgelerde doğaya saldık. Bunlarda doğaya uyum sağladı. Köylülerimiz ve avcılarımız ve bizim ekiplerimiz bunları koruyor. Ayrıca bu hayvanların aç kalmaması için yaşadıkları bölgelere yem ve kuru yonca bırakıyoruz" diye konuştu.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Mahmut Temel de, 2009 yılında Çorum'da yaban hayata bırakılan 45 kızıl geyiğe ilave olarak bu yıl bakanlık tarafından 12 geyik daha tahsis edildiğini açıkladı.

İlk tahsisin Çorum'a yapıldığını vurgulayan Temel, "Bırakılan geyiklerin doğaya adaptasyonunu sağlayacağız. Geçtiğimiz yıl bıraktığımız geyiklerin yavrularını gördük. Buda başarılı olduğumuzun bir göstergesi" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl yaptıkları sayımda Çorum'daki geyik ve karaca sayılarında artış tespit ettiklerini belirten Temel, yapılan sayımlarda 55 geyik ile 142 civarında da karaca sayıldığını vurguladı. Doğaya bırakılacak 13 kızıl geyikle birlikte bu sayının daha da artacağını bildiren Temel, bu hayvanların aç kalmaması için yaşadıkları bölgelere yem ve kuru yonca bıraktıklarını sözlerine ekledi.

Çatak köyü muhtarı Arif Karakaş ise, "Geyiklerin Çorum'a kazandırılmasında emeğe geçen Çevre ve Orman İl Müdürümüz Ziya Çöpür ve ekibine teşekkür ediyorum. Biz bunları para ile satın alamayız. Bırakılan geyikler doğaya çok güzel zenginlikler kazandıracak. Hem doğaya hem geyiklere sahip çıkacağız"

Öte yandan kızıl geyiklerin doğaya salınması sırasında kaza ucuz atlatıldı. Kafesten çıkarılan geyiklerden bir tanesi bir anda çevredeki çok sayıda insanla karşılaşınca paniğe kapılarak kendilerini görüntüleyen muhabirin bulunduğu tarafa doğru koşmaya başladı. Bir anda kendisini yerde bulan muhabir olayı yara almadan atlattı.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 12 KIZIL GEYİK ÇORUM'DA DOĞAYA SALINDI
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 12 KIZIL GEYİK ÇORUM'DA DOĞAYA SALINDI
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 12 KIZIL GEYİK ÇORUM'DA DOĞAYA SALINDI
NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 12 KIZIL GEYİK ÇORUM'DA DOĞAYA SALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 15:54:01
Güncelleme :10 Nisan 2010 Cumartesi 18:27:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?