5
Mayıs
2024
Pazar
ÇORUM

KOBİ'ler halka arz edilecek

KOBİLER HALKA ARZ EDİLECEK

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bakanlık olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) halka arz edilmesi için çalışma yaptıklarını açıkladı.

Bir dizi ziyaret ve açılış için Çorum'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Anitta Otel'de Çorum iş dünyasının temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Ergün, KOBİ'lerin halka arzı konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

KOBİ'lerin borsaya açılarak halka arz yoluyla sermaye güçlerini artıracağını belirterek, "Halka arzın maliyetleri diğer şirketlerin maliyetlerine göre 10'da 1 oranında olacak. Diğer şirketler 10 liralık harcama yapıyorsa KOBİ'ler 1 liralık harcama yapacak. 1 liraya da KOSGEB vasıtasıyla destek verilecek. Borsada işlem görerek halka arz olacaklar. KOBİ'lerinde artık bir piyasası olacak. Bu şekilde finansman kaynakları öz sermayeleri ve banka sermayelerinden oluşan KOBİ'lere yeni bir finansman kaynağı

sağlanacak" dedi.

Türkiye'nin makine sanayinde 20 milyar dolarlık ithalat yapan 10 milyar dolarlık ihracat yapan bir ülke olduğunu dile getiren Bakan Ergün, "Dış ticaret açığımızın 10 milyar dolarını makine ithalatından karşılıyoruz. 20 milyar dolarlık makine ithalatının en az yüzde 70'ini Türkiye'deki makine imalatçıları yapabilir. Türkiye'deki üretimi destekleyen bir yapı içerisinde olmamız lazım. Kamu olarak makine olarak makine veya ürün alırken Türkiye'deki ürünleri öncelikle tercih etmeliyiz. Özel sektörde bunu

yapmalı. Türkiye'de üretilen makineler tercih edilmeli. Makine imalatçıları da birleşerek birlikte hareket etmeli" diye konuştu.

 

"KÜRESEL KRİZ OKYANUSUNDAN SAĞ SALİM ÇIKMAYI BAŞARDIK"

Türkiye'nin finans sektörü en iyi durumda olan ülkelerden birisi olduğunu dile getiren Bakan Ergün, "Geçmişte kendi çıkardığımız kriz derelerinde boğuluyorduk. Ancak bugün küresel krizin okyanusundan sağ salim çıkmayı başardık. Adeta okyanus dalgalarını aşarak sahile ulaşma imkanını elde ettik. Bu Türkiye ekonomisinin gücünü gösteren önemli bir durum. Dünyadaki küresel krize en son giren ve ilk önce çıkan ülkelerden birisiyiz. Gelişmiş ülkeler dahi krizden sorunlarla çıkarken biz böyle bir durumla karşı

karşıya kalmadık" diye konuştu.

 

DÜNYANIN EN HIZLI BÜYÜYEN 4. ÜLKESİ OLDUK

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüyerek dünyanın en hızlı büyüyen 4. ülkesi olduğunu açıklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin en önemli pazarı olan Avrupa'da krizin etkisi devam etmesine rağmen Türkiye'de ihracatta yüzde 13 oranında artış yaşandığına dikkat çekti.

Türkiye'nin sadece Avrupa pazarına mal satmadığının altını çizen Bakan Ergün, "İhracatımızın yarısı Avrupa pazarına. Türkiye bugün AB standartlarında mal üreten bir ülke. İş adamlarımız yerinizde oturmayın kalkın dünyayı gezin. Dünyada Türkiye'ye karşı büyük bir ilgi var. Dünyanın başka yerlerinde Pazar arayışlarına devam ettirmeliyiz. Ortadoğu pazarlarına, Afrika pazarlarına açıldığını gördük. Dışa açık teknolojiye açık profilini Çorum'da görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bunda Türkiye'nin komşu ve çevre

ülkelerle geliştirdiği dış politikanın etkisi vardır. Hükümetler işadamlarına yol açacak siz bu yolda ilerleyeceksiniz Türkiye'yi zenginleştireceksiniz. Hükümetler yeni ülkelerle sağlıklı, siyasi ve ekonomik ilişkiler kurulmasının zemini sağlayacak. Afrika'ya, Güney Amerika'ya elçilikler açıyoruz. Serbest ticaret anlaşmaları yapıyoruz. Gümrük anlaşmaları yapıyoruz. Vizeleri kaldırıyoruz" diye konuştu.

Sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre artışın devam ettiğini açıklayan Bakan Ergün, kriz dönemlerinin ardından en zor toparlanmaların istihdam alanlarında yaşandığına işaret ederek, Türkiye'de istihdam alanında da ciddi bir toparlanma olduğunu ifade etti. Ergün, 2009 yılında yıl işsizlik rakamlarının yüzde 16-17 iken bu yıl yüzde 11'e kadar gerilediğinin görüldüğünü belirtti.

Üretimde ileri teknoloji ve Ar-Ge, tasarım ve markalaşma çalışmalarına önem verilmesini isteyen Bakan Ergün, "Çorum sadece leblebide markalaştığı için bu sektörde çok sayıda insan ekmek yiyor. Çorum'da leblebiden başka markalar çıkarma zamandır. Yeni markalar çıkarmalıyız. Bunun için özel çabalar göstermeliyiz. Buradaki işadamları ve derneklere önemli görevler düşüyor. Hükümet olarak Çorum'da sanayicilere destek olmaya devam edeceğiz. KOSGEB'in yeni destek programlarını takip edin ve bu programlardan

maksimum oranında yararlanın. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre programlar. Web sitesi kurmaya, fuara katılmaya destek veriyoruz. Arg-Ge, rtak laboratuar ve birleşme destekleri gibi proje desteklerimiz var. Proje yapmayı öğrenecek desteklerimiz. Proje yapmayı öğrenecek KOBİ'lerimiz" şeklinde konuştu.

Esnaf ve sanatkarlarla ile ilgili önemli düzenlemeler yapıldığını anlatan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Destek dönüşüm projeleri ile esnaf ve sanatkarlar 21. Yüzyıl'da rekabetçi bir duruma gelecek. Bu çerçevede krediye ulaşımı kolaylaştırmak için 1 yıllık kredilerde faiz oranı yüzde 5.1 yıldan fazla olan kredilerle yüzde 6'ya indirildi. Bu faiz oranları Türkiye'deki esnafın 1957 yılından sonra gördüğü en düşük faiz oranı. 2002 yılında esnafın kullandığı oranı yüzde 59 idi. 2010 yılına geldiğimizde esnafın kullandığı kredi oranı yüzde 10'a düşürüldü. Kredi limitleri artırıldı.

KOBİ'ler işadamları esnaf ve sanatkarı yeni dönemde teknolojiye daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Türkiye'de imkanlar var fırsatlar var. Yeter ki bu imkanlardan yararlanmak için çaba harcayın projeniz olsun. Eskiden akıl verme para ver diyorlardı. Mesele akıl verme meselesi değil. Para var. Ne yapacağınızı söyleyin bizde para var. Proje ile bize ne yapacağınızı gösterin. Projeniz varsa biz bunu görelim destekleyelim."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2010 Pazar 10:06:00
Güncelleme :29 Ağustos 2010 Pazar 15:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?