3
Mayıs
2024
Cuma
ÇORUM

Köpüğün sırrı çözüldü

Çorum merkeze bağlı Kadıkırı ve Bozboğa köylerinde görülen köpük yağmuru köylüleri korkuttu.

Kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Bozboğa ve Kadıkırı köylerinde havadan yağan köpükler köylüleri tedirgin etti. Durumu yetkililere bildiren vatandaşlar, havadan yağan köpüğün şeker fabrikasından gelen pancar artığı olduğunu öğrenince rahat bir nefes aldı.

Sabah gökyüzünden yağmur gibi köpük yağınca endişeye kapıldığını belirten Bozboğa Köyü Muhtarı Ünal Boztilki, "Sabah kalktığımda havadan bloklar halinde onlarca deterjan köpüğüne benzer köpük yağıyordu. Biyolojik atık olabileceği korkusuyla hiç kimse onlara dokunmadı. Özellikle çocukları koruduk. Yere düşen köpüklerin bir kısmı da hava sıcaklığına bağlı olarak eridi. Hemen jandarmaya haber verdik" dedi.

Köpüklerin bir paraşüt gibi düştüğünü anlatan Adem Boztilki adlı vatandaş ise, "Biz uçaktan atılan madde sandık, çok korktuk. Kameramızla köpükleri görüntüledik. Değişik bir kokusu var, biz kimyasal bir madde olduğunu sandık ve yetkililere haber verdik" diye konuştu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bozboğa ve Kadıkırı köylerinin tarlalarında görülen köpüklerin yapılan incelemeler sonrasında şeker fabrikasından rüzgarın etkisiyle geldiği ve etrafa yayıldığı tespit edilmiştir. Yayılan köpükler kısa sürede kendiliğinden erimiş olup, köpüklerin kimyasal bir etkisi yoktur" şeklinde konuştu.

Sabah saatlerinde görülen köpüklerin 1 metreküp kalınlığında olduğu ve 20 dakika gibi kısa sürede kendiliğinden eridiğinin tespit edildiğini ifade eden Çöpür, "Olayın duyulmasının ardından müdürlüğümüz tarafından çalışma ve inceleme başlatılmıştır. Çevreye yayılan köpükler, şeker fabrikasından gelen pancar toplama havuzlarında oluşan pancar yüzdürme suyu köpüğüdür. Çorum Şeker Fabrikası pancar yüzdürme suyu çöktürme havuzlarından kaynaklanan söz konusu köpükler, rüzgarın etkisiyle yayılmıştır. Kimyasal bir etkisi olmayan köpüklerin sağlığa da bir zararı yoktur ve köpükler kendiliğinden erimiştir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 13:16:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?